TOP 5 záverov z Paríž – Nice 2021. Roglič mal smolu, Bennett najrýchlejší

Magazín

zdroj: ©A.S.O./Fabien Boukla

79. ročník etapových pretekov Paríž – Nice 2021 dnes vyvrcholil nečakaným spôsobom. Nemec Maximilian Schachmann (BOH) napokon dokázal obhájiť minuloročné víťazstvo na týchto pretekoch, ktoré sa prezývajú aj ako závod za slnkom. Čo nám však prezradilo osem etáp? Toto je TOP 5 záverov z Paríž – Nice 2021.

1. Kto je najrýchlejší?

Odpoveď na túto otázku nie je vždy úplne jednoduché nájsť. Sú cyklisti, ktorý vedia rýchlo šprintovať po dobu maximálne 7/8 sekúnd, a sú aj takí, ktorí vedia zotrvať na maximálnej možnej rýchlosti dlhšiu dobu. Avšak ich maximálna rýchlosť je predsa len nižšia. Vo všeobecnosti však môžeme takmer s určitosťou povedať, že Ír Sam Bennett (:dqt:) je momentálne najrýchlejší cyklista na svete. Samozrejme, tento írsky rýchlik nemusel ešte v tejto sezóne zvádzať priame súboje aj s ostatnými top šprintérmi, no 2 víťazstvá na Paríž – Nice 2021 hovoria jasnou rečou.

5. etapa Paríž - Nice 2021 Sam Bennett
Sam Bennet má v tejto sezónu už 4 víťazstvá. © Deceuninck – Quick-Step – ©Bas Czerwinski / Getty Images

2. Kvalitná príprava na jarné klasiky

Na dnes skončených pretekoch Paríž – Nice štartovali aj cyklisti, ktorých uvidíme o pár dní či týždňov bojovať o popredné priečky na jarných klasikách. Medzi takých určite musíme zaradiť Austrálčana Michaela Matthewsa (:bex:), ktorý si dokonca na jeden deň obliekol žltý dres lídra pretekov. Navyše sme viackrát videli tohto kamaráta Petra Sagana šprintovať o víťazstvo. Síce sa jeho snaha ani v jednej možnej etape neskončila ziskom etapového vavrínu, Michael bol stále vpredu a bolo o ňom v šprinte počuť. To môže nasvedčovať, že Austrálčan ladí formu a rozhodne bude dobre pripravený. Či mu jeho forma však dovolí poraziť napríklad Matthieu van der Poela (Alpecin-Fenix) či Juliana Alaphilippa (:dqt:), na to si ešte musíme počkať.

3. Smoliar Primož Roglič

3 vyhrané etapy a zelený dres. To je bilancia Slovinca Primoža Rogliča na Paríž – Nice 2021. Vskutku sú to pekné úspechy, ale Slovinec si na francúzske cesty medzi Parížom aj prímorským Nice prišiel vyjazdiť celkové víťazstvo. Žiaľ, pády, technické problémy a iná mienka u niektorých cyklistických tímov boli proti. Preto si Roglič odnáša v celkovom poradí z krajiny galského kohúta iba 15. miesto, pričom ešte pred etapou všetko nasvedčovalo tomu, že tento bývalý skokan na lyžiach konečne získa Maillot Jaune, keď sa mu to nepodarilo na minuloročnej Tour de France. Okomentoval to takto: „Samozrejme sme sklamaní, ale svet sa kvôli tomu nezastaví.“

Primož Roglič 7. etapa Paríž - Nice 2021
Až do 8. etapy bol Roglič k nezastaveniu. © A.S.O./Fabien Boukla

Navyše si Primož Roglič v jednom z pádov vykĺbil rameno. To ho tiež limitovalo v stíhacej jazde, ktorú popísal ako: „Je to vždy veľký boj a myslím si, že ak viete bojovať vo vnútri a viete vyhrať, potom môžete urobiť čokoľvek.“

Nuž, aj taká vie byť cyklistika. Pretekárov je veľa, iba jeden môže byť víťaz. Bez pochybností však Primož Roglič je jeden z najlepších jazdcov na celkové umiestnenie viacerých etapových pretekov, aj nie najlepší.

4. „Keď nie si vpredu, akoby si nejazdil.“

Na pretekoch Paríž – Nice ako na podujatí kategórie World Tour štartovalo všetkých 19 World Tour tímov. Medzi nimi aj nováčik s takouto licenciou – tím Intermarché – Wanty – Gobert Matériaux. Tento Belgický tím dlho pôsobil na prokontinentálnej úrovni, no po rozpadnutí poľského tímu CCC v priebehu minulej sezóny, sa práve belgická stajňa stala útočiskom pre viacerých cyklistov z rozpadnutého tímu. Navyše získala označenie tímu najvyššej úrovne. Žiaľ, to je asi všetko. Výkony a výsledky jazdcov tímu Intermarché zatiaľ nenasvedčujú, že pridelenie najvyššej licencie bol správny krok. V pelotón ich takmer vôbec nevidno. Sezóna je však len na začiatku, a teda uvidíme, ako reprezentanti tohto tímu budú jazdiť na domácich klasikách.

5. Bora vie ísť aj lepšie.

Nie je to tak dávno, kedy nemecký tím BORA – hansgrohe bol jediný konkurencie schopný cyklistický tím v počte víťazstiev práve belgickému celku Deceuninck – Quick Step. Sú to však roky dávno minulé a aktuálna situácia vyzerá úplne inak. Tím Bora – hansgrohe ešte v tejto sezóne nezaznamenal významné víťazstvo, odhliadnuc od celkového triumfu Maximiliana Schachmanna na Paríž – Nice 2021. Pričom Deceuninck – Quick Step ich už má viac než dosť vzhľadom na to, že je len začiatok sezóny.

Toto bolo TOP 5 záverov z Paríž – Nice 2021. Najbližšie sa vidíme na Nokere Koerse, kde budú štartovať aj Erik Baška a Juraj Sagan. Uvidíme, ako sa im bude dariť po prekonaní koronavírusu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár