Top 5 záverov z Okolo Katalánska 2021

Okolo Katalánska 2021
Peter Sagan 1. etapa Okolo Romandie 2021

zdroj: twitter.com/VoltaCatalunya

Adam Yates (:ins:) vyhral preteky Okolo Katalánska 2021. Peter Sagan (BOH) získal prvé víťazstvo v sezóne. Čo ešte priniesol španielsky etapák?

Ineos s rozdielom triedy

Adam Yates víťaz, Richie Porte so 45 skeundami a Geraint Thomas so stratou 49. Také je pódium Okolo Katalánska 2021. Na pretekoch chýbali Slovinci Tadej Pogačar aj Primož Roglič, takže jediná vec, ktorá najlepšiemu Grand Tour tímu posledných desiatich rokov ostávala, bolo dominovať.

Prvýkrát sa proti sebe postavili dvojičky Yatesovcov, Simon bol v drese BikeExchange. Lepšie to vyšlo pre Adama, ktorý vyhral etapu na Vallter 2000 a stanovil historický rekord stúpania. Dôležitým poznatkom bolo siedme miesto z časovky, iba 35 sekúnd za Rohanom Dennisom. Mimochodom, Austrálčan tu vyhral svoju prvú časovku v drese Ineosu.

INEOS Okolo Katalánska 2021
Pódium Okolo Katalánska. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

V časovke boli vpredu aj Richie Porte a Geraint Thomas, ktorí za ukázali vo veľmi dobrom svetle. Slúžili ako ideálni defenzívni jazdci okolo Yatesa.

Čo to znamená? Ineos má najlepší tím na Grand Tours na svete a ziskom Adama Yatesa si pozíciu len ustrážili. A to sa ešte rozbieha Richard Carapaz (zažil tu debut sezóny) a Egan Bernal sa snáď dostane zo zdravotných problémov. Práve premyslený tímový výkon na Tour de France alebo Vuelte môže poraziť Slovincov, ktorí sú lepší jednotlivci, ale ich stajne majú nejaké tie chyby.

Sagan nezabúda

Po konci kariéry si Sagan budeme pamätať ako legendárneho jazdca, ktorý vedel byť vpredu medzi klasikármi, puncheurmi a rovinatými šprintérmi. Nemusel byť nutne najlepší úplne všade.

V čom však najlepší je, sú zvlnené až kopcovité etapy so šprintom, najlepšie s finišom do mierneho stúpania. V nich jazdci typu Kittel, Cavendish odpadli, a klasikári typu Van Avermaet alebo v tomto prípade Impey strácali maximálnu rýchlosť. Vtedy nastupuje Sagan ako nenásytný žralok a víťazí.

Peter Sagan 6. etapa Okolo Katalánska 2021
Sagan vyhral 6. etapu. zdroj: twitter.com/cyclecollective

V šiestej etape to bolo víťazstvo Sagan ako za starých čias. Absolútne chaotický šprint. Slovák sa spoľahol na kvalitnú tímovú podporu a v poslednom kilometri svojvoľne ostal osamotený. Ukázal perfektnú orientáciu, prepchal sa cez medzeru, ktorá existovala iba pár sekúnd a dokázal, že rýchlostne je na tom stále dobre. Získal 115. kariérny triumf a prvý šprintérsky úspech po 5. etape Tour de France 2019.

31-ročný jazdec si prechádza ťažkým obdobím po COVID-19. V Katalánsku vyhral síce v malej konkurencii, ale každý World Tour triumf sa počíta a predovšetkým je to skvelý odkaz. Svetu aj sebe samému.

Dôležitejšie je, či preteky splnili svoju úlohu. A to ako ďalšie tréningové kilometre v peknom počasí a v náročných vysokohorských výzvach. Nemusíme mať vysoké očakávania pred Okolo Flámska, kde je potrebná hlavne celkov výdrž, ktorá po covide prichádza veľmi ťažko. Víťazstvo je však jednoznačne správnym krokom vpred pred Girom či Tour o pár mesiacov.

Úniky nie sú nikdy zatratené

Za každým úspešným únikom je množstvo neúspešných. Z druhej strany to poznajú jazdci ako Rémi Cavagna, Josef Černý alebo Matej Mohorič, ktorý sa snažili. Víťazili však iní.

Andreas Kron (:lts:), pomerne neznámy jazdec otvoril svoj World Tour účet prvou účasťou a dokonca prvým víťazstvom na najvyššej úrovni! Stalo sa tak po neskorom úniku v posledných dvadsiatich kilometroch. 22-ročný Dán prešprintoval skúseného Španiela Luisa Leona Sancheza.

Andreas Kron 1. etapa Okolo Katalánska 2021
Andreas Kron. zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Lennard Kämna (BOH) to skúšal, až kým neuspel. Vo štvrtej etape sa vydal na príliš ambiciózne sólo, neuspel. Nevzdal sa, nazbieral sily a o deň neskôr bol opäť vpredu a etapovým triumfom. Okrem toho, že je nádejou Nemecka na celkové poradie, profiluje sa ako veľmi dobrý lovec etáp.

Úniky nikdy netreba zatracovať a svoje o tom vie ich majster Thomas De Gendt. Belgičan vyhral už svoju piatu etapu v Katalánsku. V poslednom siedmom dni najprv spolupracoval s Mohoričom, aby ho potom jediným výstrelom pripravil o triumf.

Videli sme tak ďalšiu zaujímavú edíciu, kde bolo dôležité taktizovanie jazdcov na celkové poradie, ktorí štafetu predali oportunistom.

Príchody a návraty

Alejandro Valverde (MOV) sa aj vo veku 40 rokov dokázal držať s najlepšími. Na stúpaní Vallter 2000 predviedol jeden zo svojich najlepších výkonov za posledné dva roky, keď v posledných 8 km sústavne útočil. Napokon z pretekov vyťažil štvrtú priečku. Bude to odrazový mostík pre ešte jeden veľký triumf, na ktorý chce Španiel siahnuť? Hovorí hlavne o olympiáde v Tokiu.

Esteban Chaves
Esteban Chaves. zdroj: twitter.com/GreenEDGEteam

Esteban Chaves (:bex:) sa rovnako dostal na úroveň spred pár rokov. Najprv podal vynikajúci výkon v treťom dni, aby potom vyhral vrchársku štvrtú etapu. 30-ročný vždy usmievavý Kolumbijčan získal celkovú šiestu priečku, čo je určite dobrý štart do sezóny.

Wilco Kelderman (BOH) sa prvýkrát ukázal v drese BORA – hansgrohe. Konzistentnými výkonmi sa dotiahol na štvrté miesto v celkovom poradí. Dal zabudnúť na zranenie z januára, kedy jeho a ďalších kolegov zrazila nezodpovedná vodička v Taliansku. Holanďan tak vyzerá pred ďalším pôsobením solídne, namierené má na celkové poradie Tour de France.

K veľkým cieľom

V Katalánsku odjazdil ôsme miesto João Almeida, ktorý mieri na Giro. Od roku 2019 neskončil v etapových pretekoch mimo top 10. Že by sa ale od sezóny zlepšil, je ťažké povedať. V časovke bol z GC jazdcov najlepší, ale v kopcoch sa pomerne trápil. Získal dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Ani Simon Yates (:bex:) neohúril, zato pokrok bol vidieť u jeho kolegu Lucasa Hamiltona (:bex:). Austrálčan rozhodne dostane po odchode Adama Yatesa oveľa viac príležitostí.

Embed from Getty Images

Brandon McNulty (:uae:) z 13. miesta verí v zlepšenie, hlavne v horách a už na Gire by si mal okúsiť líderskú pozíciu.

Viac sa čakalo od Seppa Kussa (:tjb:) či Naira Quintanu (Arkéa-Samsic), ktorí nie sú nejak vyrovnaní vo svojich výkonoch. Hugh Carthy (:efn:) začal dobre, ale ešte si tu nepriniesol svoju formu z Vuelty 2020.

A po Okolo Katalánska?

Osobitné predstavenia Pogačara na Tirrene, Rogliča na Paríž – Nice a Ineosu v Katalánsku ponúkajú zaujímavé otázky pred Grand Tours.

Toto bolo Okolo Katalánska 2021. V ďalšom pokračovaní cyklistickej sezóny nás čakajú klasiky Okolo Flámska a Amstel Gold Race. Vrchári, tentokrát aj s Pogačarom a Rogličom sa stretnú na vrchárskom fesitvale Okolo Baskicka.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár