GP Miguel Indurain 2021: 40-ročný Valverde získal 131. víťazstvo

Alejandro Valverde 6. etapa Critérium du Dauphiné 2021

zdroj: ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Deň pred druhým monumentov sezóny, slávnym Ronde van Vlaanderen 2021, sa konal 22. ročník jednodňových pretekov, ktoré v názve nesú meno najlepšieho  španielskeho cyklistu na Tour de France. Reč je o klasike zvanej Veľká cena Miguela Induraina 2021, ktorá sa jazdí v autonómnom regióne Baskicko. Profilovo ide o kopcovité preteky, preto každoročne medzi najväčšími favoritmi na zisk víťazného vavrínu sú vrchári, respektíve puncheuri. Papierové predpoklady napokon potvrdil Alejandro Valverde (MOV), ktorý tieto preteky vyhral už po tretíkrát. A to dokonca vo veku 40 rokov.

profil Veľkej ceny Miguela Induraina 2021 https://www.procyclingstats.com/race/gp-miguel-indurain/2021/result/today/profiles

Základné informácie

Kedysi sa toto podujatie, odvíjajúce sa v okolí mestečka Estella-Lizarra, volalo Grand Prix Navarre a to až do 90. rokov. Prvý ročník sa konal už v roku 1951, ale bol výhradne iba pre amatérskych cyklistov. Takto to bolo až do konca 80. rokov, kedy sa prvýkrát na trať postavili aj profesionáli. Od toho času sa v listine víťazov začali objavovať aj také mená ako Pedro Delgado či meno 5-násobného víťaza starej dámy Miguela Induraina.

Až v roku 1998 boli preteky premenované do takej podoby, v akej ich poznáme dnes. To všetko ako prejav vzdania pocty a vďaky veľkému španielskemu šampiónovi. Začiatkom 21. storočia sa preteky postupne predierali vyššie a vyššie v kalendárnom rebríčku UCI. V súčasnosti toto podujatie figuruje pod označením 1. UCI ProSeries. Preto láka aj cyklistov z tímov World Tour.

Ako Valverde vyhral Veľkú cenu Miguela Induraina 2021?

 Trať merala 204 kilometrov a najväčšími prekážkami na nej boli tri stúpania okrem iných. Išlo konkrétne o Alto de Eraul (3.8 km; 5,5%), Alto de Lezaun (3,9 km; 5,4%) a Alto Guirguillano (2,8 km; 6%). Prvý spomenutý kopec najviac premiešal kartami pri jeho poslednom prejazde. Do vtedy sa preteková situácia veľmi nevyznačovala dynamikou a napätím.

Rozhodujúce chvíle prišli 40 kilometrov pred cieľom kedy na miernom stúpaní Alto de Irache zaútočila štvorica cyklistov v zložení Luis Leon Sanchez (AST), Ben Swift (:ins:), Ben Hermans (:isn:) a Fefferson Capeda (Caja Rural). Postupne si na pelotón vypracovali 40 sekundový náskok. V ňom pracoval najmä tím Movistar, ktorému sa zrazu vymkla situácia spod kontroly. Na záverečnom výraznom stúpaní dňa (Alto de Eraul) došlo k rozdeleniu čelného kvarteta. Ako prvý odpadol jazdec domácej stajne Cepeda. Neskôr ho nasledoval šprintér Ben Swift a za ním Ben Hermans. Vpredu teda ostal jazdiť osamotený majster Španielska Luis Leon Sanchez.

Alejandro Valverde útočí, ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Avšak celkovo počas stúpania pelotón išiel rýchlejšie než čelo pretekov, preto kilometer pred vrcholom stúpania z hlavného poľa nastúpil Alejandro Valverde. Jeho nástup sa snažilo tieňovať viacero cyklistov, no márne. 40-ročný bývalý majster sveta zo Španielska sa dolepil na vedúceho krajana Sancheza presne na vrchole stúpania. Hlavné pole v tom momente bolo iba 8 sekúnd pozadu.

7 kilometrov na pásku z vyselektovaného hlavného poľa zaútočil Alexej Lutsenko (AST) a razom rozšíril čelné rady závodu. Z dvojice sa staja trojica no len na pár sekúnd, pretože keď Valverde videl Lutsenka za svojím chrbtom, zaútočil, čo odpáralo Lutsenka späť. Kazach sa však nevzdal, dotiahol sa spätne do čela a preventívne ešte viac zaútočil. Lež ani tento počin nestačil, aby odvrátil rútiaceho sa Alejandra Valverdeho za svojím už 131. víťazstvom v nesmierne dlhej kariére.

Top 3 Veľkej ceny Miguela Induraina 2021

Víťazom sa teda po tretíkrát stal Alejandro Valverde, ktorý zvíťazil po roku a pol. Druhý skončil Alexey Lutsenko iba 6 sekúnd za víťazným matadorom z Murcie. Bronz berie Luis Leon Sanchez.

Vyjadrenie víťaza:

Takto sa končí veľmi dobrý deň. Ďakujem celému tímu za prácu, aj keď ide najmä o Gariho Baňosa, ktorý je jeho veľmi dôležitou súčasťou na dlho.

Ďalej doplnil, že praje skoré zotavenie tímovému kolegovi Enricovi Masovi, ktorý počas pretekov spadol z bicykla. Nič vážne sa však nestalo.

Veľká cena Miguel Induraina 2021. výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Alejandro ValverdeMovistar Team5:10:47
02Alexey LutsenkoAstana-Premier Tech+ 06
03Luis León SánchezAstana-Premier Tech+ 15
04Pello BilbaoBahrain Victorious+ 17
05Elie GesbertArkéa-Samsic+ 18
06Krists NeilandsIsrael Start-Up Nation+ 21
07Bauke MollemaTrek-Segafredo+ 21
08Jesus HerradaCofidis+ 21
09Omar FraileAstana-Premier Tech+ 21
10Laurens De PlusINEOS Grenadiers+ 30
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár