Okolo Flámska 2021 preview: Prekvapí Sagan jasných favoritov?

Okolo Flámska 2021
Okolo Flámska 2021 preview

zdroj: twitter.com/cyclingweekly (foto)

Zatiahnuté mraky nad Paríž – Roubaix znamenajú, že ten, kto ešte nebodoval na kockovej klasike, má poslednú šancu v nedeľu 4. apríla. Okolo Flámska 2021 bude ďalším monumentom s favoritmi Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe. Prehovorí aj Peter Sagan?

 



Predošlí víťazi Okolo Flámska

Vlaňajší ročník sa niesol v úniku, ktorý sa vytvoril v posledných päťdesiatich kilometroch. Julian Alaphilippe narazil do motorky a nešťastne spadol. Mathieu van der Poel a Wout van Aert si to rozdali v milimetrovom špurte, kde bol rýchlejší holandský majster.

Embed from Getty Images

2020  Mathieu van der Poel (NED)
2019 
Alberto Bettiol (ITA)
2018  Niki Terpstra (NED)
2017  Philippe Gilbert (BEL)
2016  Peter Sagan (SVK)
2015  Alexander Kristoff (NOR)
2014  Fabian Cancellara (CHE)
2013  Fabian Cancellara (CHE)
2012  Tom Boonen (BEL)
2011  Nick Nuyens (BEL)
2010  Fabian Cancellara (CHE)

Program Okolo Flámska 2021:

4. apríla 2021

  • Ročník: 105. (od roku 1913)
  • Pôvodný názov: De Ronde van Vlaanderen 
  • Dĺžka: 254,3 km (2003 nastúpaných výškových metrov)
  • Štart: 10:00  v Antverpách (Belgicko)
  • Predpokladaný dojazd: ~ 16:00 v Oudenaarde (Belgicko)

Živé vysielanie v TV, live prenos Okolo Flámska 2021:

  • Eurosport Player naživo od 9:55 do 16:45
  • Naživo na Eurosport 1 od 9:55 do 16:45
  • Naživo na RTVS Dvojka od 14:00
  • Naživo na ČT Sport od 9:55

Trasa Okolo Flámska 2021

Okolo Flámska 2021
zdroj: rondevanvlaanderen.be

Po šiestich mesiacoch sa uskutoční ďalšia edícia historického World Tour monumentu. Chodníky a strany ciest budú zívať prázdnotou, pôjde sa totiž bez divákov. 244 kilometrov flámskych ciest však bude vyplnených tou najlepšou cyklistikou. Na odvážlivcov čakajú jedny z najdrsnejších podmienok v modernej cyklistike – devätnásť strmých stúpaní s viacerými dláždenými úsekmi a šesť sektorov pavé (zoznam nájdete na konci článku).

Začína sa v Antverpách. Prvá tretina pretekov slúži na rozohriatie, má 80 kilometrov a je prevažne rovinatá, s dláždenými úsekmi Lippenhovestraat a Paddestraat slúžiace ako predkrm. Prvým testom nôh na kockovom stúpaní bude Katteberg (0,7 km – 5,4%). Po ňom sa prechádza na okruh, ktorý obsahuje až desať stúpaní, začne sa ikonickým Oude Kwaremont, ktoré svoju nemalú úlohu v pretekoch zohrá neskôr.

zdroj: rondevanvlaanderen.be

Po 130 km prichádza Kortekeer a v ďalších tridsiatich kilometroch sa pôjde neustále hore a dole. Postarajú sa o to Eikenberg, kockový Holleweg, Wolvenberg, kocky Haaghoeku, Leberg, Berendries, a Valkenberg. Po hluchej časti pretekov medzi stúpaniami je na rade Kanarieberg.

S 55 km do cieľa prichádza veľkolepý posledný okruh, kde sa robia najväčšie divy. Začne sa neslávne známou kombináciou Oude Kwaremont a Paterberg. Nasleduje niečo, čo si unavené nohy po takmer 200 km poriadne zapamätajú. Azda najťažšie stúpanie celých pretekov Koppenberg (0,6 km – 11.6%), Steenbeekdries (0,7 – 5.3%) a Taaienberg (0,5 km – 6.6%) s kockami. To všetko v rozmedzí pätnástich kilometrov.

Koppenberg

Vandearden sa v roku 1985 na mokrej edícii ako jediný udržal na bicykli a vyhral. zdroj: twitter.com/FDDM_OVO

Na historicky najťažšom bergu s drsnými kockami každý rok vidíme ľudí, ktorí sa živia jazdou na bicykli, zosadnúť a radšej túto neslávnu prekážku prejsť a svoj stroj radšej potlačiť.

„Je ťažké vysvetliť, čo pre nás jazdcov znamená Koppenberg. Prvých päť alebo šesť jazdcov tu má nejakú šancu, zvyšok odpadne alebo sa vyštverá už len tak, ako vie. Čo do pekla sme urobili, že ste nás tu poslali?“ povedal legendárny cyklista Bernard Hinault po svojej prvej a jedinej účasti na De Ronde.

Rozhodujúce bergy

Okolo Flámska Peter Sagan
Peter Sagan opúšťa Seppa Vanmarcka na víťaznom Ronde 2016. zdroj: twitter.com/faustocoppi60

S 30 km do cieľa budú na čele pretekať len tí najsilnejší. Vlani po Taaienbergu sa elitná trojica zásluhou Alaphilippa oddelila. Prešli ešte Kruisberg (2,5 km – 5%), Alaphilippe narazil do motorky a nepokračoval. Čo by len urobil na posledných dvoch stúpaniach dňa?

Oude Kwaremont je silovým kopcom – hellingenom – so strmým začiatkom a rovnejším záverom, kde však už každý trpí. Má 2,2 kilometra o 4 percentách. Jeho menší nasledovník vyžmýka z klasikárov posledné sily. Paterberg má iba 360 metrov, ale neúprosných 13% s maximami okolo dvadsiatky. Nasleduje 13-kilometrová rovina. Prejde ňou taktizujúca skupina, malý únik, alebo osamotený pretekár ako Peter Sagan v roku 2016?

Počasie

Tento rok to bude veľmi pokojné počasie. Teploty sa budú držať tesne pod 10 ºC, ale hlási sa bezvetrie a žiadne prehánky. To zvyčajne znamená menšiu selekciu pred najdôležitejšími časťami.

Favoriti Okolo Flámska 2021

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)

Mathieu van der Poel 3. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Mathieu van der Poel na Strade Bianche. LaPresse – Fabio Ferrari

Holanďan nastupuje s viacerými otáznikmi. Na Dwars door Vlaanderen skončil na 56. mieste, na stúpaniach sa vo veľmi teplom počasí trápil. Mal zlý deň, ale po maximálnych výkonoch v každých pretekoch musí byť určite vyčerpaný.

To však neznamená, že ako obhajca nie je favoritom. Ba naopak.

V posledných týždňoch je  mimoriadne úspešný, na konte má Strade Bianche či dve ťažké etapy na Tirreno – Adriatico. Vyhrať môže v ľubovoľnom scenári, či už sám z úniku, v špurte skupiny, dvojice. Taktiež sa v poslednej dobe môže oprieť o tímového kolegu z Alepcin-Fenix Gianniho Vermeerscha, ktorý je s ním niekedy aj pri tvorbách selekcií. Nanešťastie, to nebýva pravidlom a cyklokrosár ostáva väčšinou sám.



Slabiny má niekedy v pozičnej hre. Na E3 SaxoBank Classic ho celý tím Deceuninck – Quick-Step izoloval a spoločne ho porazili. Čo ak sa však spojí so svojím rivalom –  ako ukázal vlani – Woutom van Aertom? Práve to sa ukázal ako kľúč k úspechu, najlepšia svetová klasikárska dvojka sa chtiac, či nechtiac, navzájom posilňuje.

Wout van Aert (:tjb:)

Gent - Wevelgem 2021
Wout van Aert na Gent-Wevelgem. zdroj: twitter.com/JumboVismaRoad

Belgičan postupne naberal formu, až suverénne vyhral Gent – Wevelgem. Tam našiel podporu od kolegu Nathana van Hoydoncka, čo ale býva raritou. Aj Van Aert sa musí brániť prípadnej presile Quick Stepu. Ak nebudú s Van der Poelom vzájomne taktizovať, majú veľkú šancu zopakovať minuloročný scenár.

Van Aert je silný v tempe, ale aj v šprinte a má o čosi lepšiu orientáciu v pelotóne. Na E3 si až príliš veril a narazil na svoje limity výkonu. Šancou cyklokrosárov je čo najskôr zúžiť preteky na súboj lídrov tímov, aby nikto nemal väčšiu početnú výhodu.

Ťažko určiť, kto je z cyklokrosovej dvojice individuálne silnejší. Ak si však zaumienia tvoriť preteky, zvyšok pelotónu sa im môže jednoducho pozerať z diaľky na chrbát. A diváci si budú užívať ďalší zo súbojov súperov, ktorí sa naháňajú už od detstva,

Julian Alaphilippe, Yves Lampaert, Kasper Asgreen z Deceuninck – Quick-Step

Kasper Asgreen a Zdeněk Štybar. Dirk Waem – Pool/Getty Images

Aktualizácia 2. apríla: Zdeněk Štybar napokon ako veľký favorit nenastúpi pre problémy so srdcom.

Nemôžete poraziť Van der Poela a Van Aerta? Nastupuje tímový výkon. Jeden taký bol preukázaný na E3 po kvalitnom sólo úniku Dána Kaspera Asgreena. Belgičan Yves Lampert sa drží na stabilnej úrovni a skorým atakom môže zamiešať kartami. V poslednom mesiaci je veľmi výkonný Florian Sénéchal. Francúz vo svojej výbave ponúka aj veľmi dobrý špurt.

Ak jeden z nás zaútočí a bude dostihnutý, máme ďalšieho jazdca, ktorý opäť nastúpi. Nastať však môže veľa vecí, tak dúfam, že budeme v dobrej pozícii,“ hovorí Kasper Asgreen o veľmi úspešnej taktike.

2. etapa Tirreno - Adriatico 2021: Alaphilippe
Julian Alaphilippe na Tirrene. zdroj: Marco Alpozzi – LaPresse

Majster sveta Julian Alaphilippe predostrel na stredajšej klasike Dwars door Vlaanderen rovnkaý problém, aký má Van der Poel. V teple sa mu nedarilo. Našťastie, v nedeľu má byť oveľa chladnejšie. Vlani ukázal, že na flámskych kockách to vie. Aj napriek tomu nie je forma Francúza istá, týždeň mal po mimoriadne náročnej talianskej kampani oddych. Dokázal sa zotaviť? Individuálne totiž môže skoro ako jediný konkurovať dvom najväčším favoritom.

Peter Sagan (BOH)

Peter Sagan 6. etapa Okolo Katalánska 2021
Sagan vyhral 6. etapu Okolo Katalánska. zdroj: twitter.com/cyclecollective

S povzbudivým víťazstvom v Katalánsku pokračuje Peter Sagan vo svojej sezóne. Covid-19 si vyžiadal viac, ako mal, ale zdá sa, že Slovák sa z toho dostane. Či sa už na Ronde ocitne v najlepšej výkonnosti, nevedno. Podobným testom si tento rok ešte neprešiel, oproti Miláno – San Remo, kde bol štvrtý, sa v týchto pretekoch na vyšší stupeň prepína oveľa skôr.

Očakávania by na základe posledného mesiaca nemali byť vysoké, ale…je to Peter Sagan. Už neraz prekvapil a zopakovať to môže aj tentokrát. Výnimočne totiž nie je v koži favorita. Po naozaj zle vyzerajúcich týždňoch by umiestnenie vnútri top 10 bolo veľmi dobrým výkonom. Ak by predsa nenašiel pár týždňov po korone optimálnu výdrž, v jeho tíme sa v solídnom rozpoložení nachádza Nemec Nils Politt. Jeho úspech by však pri momentálnej konkurencii prekvapil ešte viac ako prípadný Saganov.

Jasper Stuyven a Mads Pedersen (:tfr:)

Jasper Stuyven Miláno - San Remo 2021
Jasper Stuyven vyhral Miláno – San Remo. zdroj: LaPresse – Marco Alpozzi

Plány ambicióznej stajni zastavil koronavírus v realizačnom tíme. Belgičan Jasper Stuyven ako čerstvý víťaz Miláno – San Remo mohol v poslednom týždni nastúpiť len na Dwas door Vlaanderen, Mads Pedersen ani na to. Budú zohratej dvojici chýbať pretekárske kilometre? Stuyven aj Pedersen si v poslednom mesiaci užívali svoje momenty slávy v San Reme, Pedersen víťazstvom na Kuurne – Brusel – Kuurne. Stuyven vyzerá byť v lepšej forme, je oveľa istejší na stúpaniach, ktoré Pedersenovi v poslednom období veľmi nelahodia. Dán je však druhým mužom edície 2018 a netreba ho podceňovať.

Greg Van Avermaet a Oliver Naesen (ACT)

Dvojica, ktorá sa v predošlých klasikách držala vpredu, ale nebola schopná využiť svoju početnú výhodu. Snáď sa dvaja belgickí priatelia poučili, aby mali šancu na predné umiestnenia. Van Avermaet má z tohto podujatia až osem umiestnení v top 10.

Mnoho ďalších klasikárov

To, že máme jednoznačnú dvojicu favoritov, neznamená, že aj naozaj zvíťazí. Svoje by o tom vedel povedať prekvapivý víťaz pretekov z roku 2019 Alberto Bettiol (:efn:), ktorý však vo svojom víťaznej sezóne preukazoval vyššiu formu v prípravných pretekoch, ako prezentoval teraz. Rolu čiernych koní tak môže zohrať napríklad Tom Pidcock (:ins:), ktorému sa ako nováčikovi na profesionálnej úrovni mimoriadne darí. 21-ročný Brit má v tíme aj čerstvého víťaza Dwars door Vlaanderen Dylana van Baarleho (:ins:).

Dylan van Baarle Dwars door Vlaanderen
Dyla van Baarle. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers/

Stefan Küng (FDJ) sa postupne zlepšuje. Švajčiar bol v selekcii na Gent – Wevelgem a ďalekým nástupom sa môže prihlásiť o slovo.

Vo vynikajúcej forme je Francúz Anthony Turgis (Total Direct Energie), ktorý pri všetkých účastiach na klasikách bol najhoršie pätnásty. Minulý rok na Ronde obsadil prelomové štvrté miesto. Tretí bol Alexander Kristoff (:uae:). Nórský víťaz spred šiestich rokov tu až s pravidelnou presnosťou víťazí v hromadných šprintoch o menšie umiestnenia. V tíme UAE sa v dobrej forme prezentuje taliansky univerzál Matteo Trentin (:uae:), tretí vo Wevelgeme.



Tim Wellens (:lts:), Tiesj Benoot (DSM), Sep Vanmarcke (:isn:) sú domáce nádeje, ktoré ale zohrávajú rolu favoritov druhého sledu. Podobne sú na tom aj jazdci ako Dán Soren Kragh Andersen (DSM), Austrálčan Michael Matthews (:bex:), Francúz Christophe Laporte (COF), Talian Sonny Colbrelli (TBV), Španiel Iván Garcia Cortina (MOV) alebo Francúz Warren Barguil (Arkéa-Samsic).

Stúpania Okolo Flámska

1. Katteberg (800 metrov o 6%)
2. Oude Kwaremont (2 200 metrov o 4%)
3. Kortekeer (1 000 metrov o 6.2%)
4. Eikenberg (1 200 metrov o 5.2%)
5. Wolvenberg (645 metrov o 7.9%)
6. Molenberg (463 metrov o 7%)
7. Marlborough Street (2 000 metrov o 3%)
8. Berendries (940 metrov o 7%)
9. Valkenberg (540 metrov o 8.1%)
10. Berg Ten Houte (1 100 metrov o 6%)
11. Kanarieberg (1.000 metrov o 7 7%)
12. Oude Kwaremont (2.200 metrov o 4%)
13. Paterberg (360 metrov o 12 9%)
14. Koppenberg (600 metrov o 11 6%)
15. Steenbeekdries (700 metrov o 5 3%)
16. Taaienberg (530 metrov o 6 6%)
17. Kruisberg-Hotond (2.500 metrov o 5%)
18. Oude Kwaremont (2.200 metrov o 4%)
19. Paterberg (360 metrov o 12 9%)

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár