Okolo Flámska 2021: Kasper Asgreen fantasticky porazil Van der Poela

Okolo Flámska 2021
Kasper Asgreen Mathieu van der Poel Okolo Flámska 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images"

Dán Kasper Asgreen (:dqt:) vyhral belgický monument Okolo Flámska 2021. V šprinte skončil prekvapivo druhý Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorému došli sily. S odstupom finišoval tretí Greg Van Avermaet (ACT). Peter Sagan (BOH) sa po najdôležitejších momentoch ocitol v zadnej skupine a skončil na 15. priečke.

Víťaz z roku 2016 Peter Sagan sa zmestil do prvej dvadsiatky. Pred rozhodujúcimi chvíľami sa držal vpredu, ale na mnohé nástupy favoritov mu chýbala výkonnosť. V závere bol prvý v šprinte svojej skupiny so stratou 2:15 min.

Po viacerých selekciách sa víťazná dvojica Asgreen – Van der Poel oddelila na predposlednom stúpaní Oude Kwaremont v posledných sedemnástich kilometroch. Odpútali sa od Wouta van Aerta (:tjb:), ktorý na agresívnych lídrov dnes nemal nárok a skončil šiesty.

Asgreen s obhajcom víťazstva spolupracoval na dlhej cieľovej rovine. V posledných tristo metroch došlo k šprintérskemu rozuzleniu. Favoritom bol Van der Poel, ktorý špurtoval z čela, ale v posledných metroch mu došli sily a Asgreen v životnej forme vydržal vo svojom výkone dlhšie.

„V posledných kilometroch som sa cítil dobre. Rozhodol som sa, že to uhrám na šprint. Dostal som Mathieuho na špicu, počul som, že máme náskok 30 sekúnd, takže som len ostal na jeho kolese,“ povedal v televíznom rozhovore Asgreen. „Boli to ťažké preteky, obaja sme boli na limite a nakoniec rozhodli drobnosti. Je to neuveriteľné, je to úžasná klasikárska sezóna.“



Po dlhom sólo víťazstve minulý týždeň na E3 SaxoBank Classic 2021 sa 26-ročný Kasper Asgreen teší z prvého víťazstva na monumente. Vo Flámsku získal v roku 2019 svoj prelomový výsledok, bol druhý. Dán bol dnes pri každej akcii, sám útočil s Van der Poel veľmi skoro pred cieľom, čoho výsledkom bolo zriedenie skupiny a oslabenie konkurentov.

Šprint dvojice o tretie miesto vyhral Belgičan Greg Van Avermaet (ACT), pre ktorého je to štvrté pódium na pretekoch, ktoré nikdy nevyhral. Po kockových stúpaniach zaútočil so štvrtým Jasperom Stuyvenom (:tfr:). V skupine za nimi bol majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:), ktorý sa po útoku kolegu Asgreena, Van der Poela a Van Aerta ocitol mimo hry o víťazstvo.

Ako prebehla klasika Okolo Flámska 2021?

Okolo Flámska 2021 je poslednou kockovou klasikou jari

Monument Paríž – Roubaix bol presunutý na október, to znamenalo, že Ronde van Vlaanderen uzatvorilo kockové klasiky pre túto jar. Každoročne sa jedná o najprestížnejšie preteky roka. 105. ročník klasiky s prezývkou „To najkrajšie z Flámska“ mal v nedeľu 255 kilometrov. Obsahoval 19 prejazdov cez krátke a strmé stúpania, ktoré majú od 300 do 2000 metrov. Viaceré z nich obsahujú drsnú kockovú dlažbu.

S 55 km do konca sa po vyčerpávajúcich kilometroch prišlo na záverečný okruh, ktorý začal najťažším kockovým stúpaním Koppenberg (0,6 km – 11.6%). Po ďalších troch bergoch bola na rade neslávne známa kombinácia s kockami Oude Kwaremont (2,2 km – sklon 4%) a Paterberg (0,36 km – 12,9%). Cieľ prišiel v meste Oudenaarde na západe Belgicka po 13-kilometrovej rovine.

Profil Okolo Flámska 2021:

Okolo Flámska 2021 profil
zdroj: la-flamme-rouge.eu

Na štarte v Antverpách si na 174 jazdcov počkalo príjemné, ale chladné počasie, ktoré ich sprevádzalo počas celého dňa. Bolo bezvetrie s približne 6 °C.

Skorý únik

Agresívny štart vyústil do skorého útoku mladého Švajčiara. Stefan Bissegger (:efn:), Mathias Norsgaard (MOV), Mathijs Paaschens (Bingoal-WB), Jelle Wallays (:lts:) a Fabio Van Den Bossche (Sport Vlaanderen Baloise) sa usadili na čele pred pelotónom. Neskôr sa k nim pridali Hugo Houle (AST) a Nico Denz (DSM), ktorých tímy najprv držali utečencov na uzde. S ďalšími kilometrami sa však situácia uvoľnila.

Po rovinatej časti bez prekážok, 150 km pred cieľom, mali náskok jedenásť minút. Na čele sa usadil Tim Declercq z Deceuninck – Quick-Step a predvádzal svoju jedinečnú činnosť – dlhé sťahovanie úniku. Na špici boli aj BORA – hansgrohe s lídrom Petrom Saganom či Jumbo-Visma pre Wouta van Aerta.

Vergaerde  a Fedorov vylúčení

V prvej hodine pretekov, ešte pri tvorbe úniku, došlo ku kurióznej situácii. Jevgenij Fedorov (AST) sa pokúšal dostať do úniku, ale okamžite bol na jeho kolese Otto Vergaerde (Alpecin-Fenix). Frustrovaný Kazach rýchle zabrzdil. Belgičan sa do neho na oplátku oprel, chcel to zopakovať aj Fedorov, ale Vergaerde sa uhol. Skončilo to samozrejme vylúčením oboch jazdcov, za nebezpečné chovanie

Prvé kocky, napätie sa zvyšuje

124 km pred cieľom sa prešiel prvýkrát Oude Kwaremont. Vtedy sa pelotón prebudil a začal ešte výraznejšie sťahovať svoju stratu. Brejku ponúkli v prvej polovici pretekov naozaj slušný priestor, ale so 70 km do konca bol náskok vedúcej sedmičky už len tri minúty.

Klasiky, kde sa neustále zužuje cesta, znamenajú ostrý boj o každú zákrutu, do ktorej sa vchádza vo vysokej rýchlosti. Všetky veľké tímy boli v ďalších kilometroch usadené na čele.

Michael Schär (ACT) vylúčený podľa nových pravidiel. Vyhodil bidón mimo povolenú zónu

Technické problémy Švajčiara boli frustrujúce samy o sebe,  navyše sa preteky pre skúseného 34-ročného domestika skončili naozaj smolne. Išlo o pravidlá, ktoré platia od 1. apríla.

Technické problémy a zrýchlenie tempa

Technické problémy a následné vracanie sa do pelotónu riešili pri vstupe do poslednej stovky kilometrov favoriti ako Sonny Colbrelli (TBV), Christophe Laporte (COF) či Nils Politt (BOH). Mladý Tom Pidcock (:ins:) dokonca raz vyšiel na chodník mimo bariér. Všetci sa však dokázali vrátiť do pelotónu, ktorý bol aj s 75 km do konca pomerne kompaktný. Horšie dopadol Nils Eekhoff (DSM), ktorý tvrdo spadol o obrubník cesty a nedokázal sa vrátiť do hry.

S 99 km do cieľa vyskúšal zvýšenie tempa na Molenbergu tím Quick Step. Zaútočil aj luxemburský majster Kevin Geniets (FDJ), ale malá skupina s Davidem Ballerinim (:dqt:) či Edwardom Theunsom (:tfr:) nemala v šancu na udržanie sa.



Pád Alaphilippa, Kristoffa a tímu Alpecin-Fenix

70 km pred cieľom nastúpil Søren Kragh Andersen (DSM), ale nikam to neviedlo. Únik dňa mal náskok už len dvoch minút.

O dva kilometre nastal hromadný pád. Na strane cesty sa ocitlo približne desať jazdcov. Silvan Dillier a Oscar Riesebeek (Alpecin-Fenix) museli pre následky odstúpiť z pretekov. Aj Kasper Asgreen (:dqt:), Julian Alaphilippe (:dqt:) a ďalší ich kolegovia boli zadržaní, ale o pár kilometrov boli už naspäť v pelotóne. O čosi dlhšie to trvalo Alexanderovi Kristoffovi (:uae:).

Na Oude Kwaremont prvé silné nástupy

V úniku bol aktívny Bissegger a na začiatku najťažšieho okruhu zaútočil. Pelotón sa 55 km pred cieľom poriadne natiahol, prvýkrát sa prešlo cez Oude Kwaremont. O pozíciu sa pádom v nízkej rýchlosti pripravil Stefan Küng (FDJ).

Yves Lampaert (:dqt:) na vrchole Kwaremontu zrýchlil. Musel sa na neho dotiahnuť Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), ktorý nebol v dobrej pozícii. Keď sa však dostal dopredu, Holanďan okamžite zaútočil. Na jeho koleso sa nalepil Kasper Asgreen (:dqt:).

Medzeru musel stiahnuť Wout van Aert (:tjb:), čo sa mu podarilo 53 km do cieľa pred Paterbergom. Hlavná skupina bola zložená už len z približne 30 jazdcov a preteky sa otvorili. Vpredu boli aj Peter Sagan a Nils Politt (BOH).

Asgreen a Van der Poel opäť na Paterbergu

V rýchlom slede pokračoval Paterberg. Najviac na ňom tlačil dánsky majster Kasper Asgreen a opäť sa na vrchole oddelil s Van der Poelom. Síce nedokázali natrvalo odskočiť, ale prebehla ďalšia selekcia. Opäť ich stiahol Van Aert.

Tim Wellens (:lts:) zaútočil spolu s Tomom Pidcockom (:ins:). Pridali sa k zvyšku úniku dňa, rovnako aj Julian Alaphilippe, Anthony Turgis (Total Direct Energie), Florian Senechal (:dqt:), Christophe Laporte (COF) a Marco Haller (TBV).

Za nimi sa zoskupil stále veľký pelotón, kde sa zaradili Mathieu van der Poel aj Wout van Aert. Boli v ňom aj Peter Sagan a ďalší favoriti.

Alaphilippe útočí na Koppenbergu. Sagan na Okolo Flámska 2021 odpadáva

Z vytvorenej malej skupiny na najťažšom stúpaní dňa Koppenberg zaútočil majster sveta Julian Alaphilippe (:dqt:). Na vrchole 44 km pred koncom dostihol Bisseggera, ktorý bol na čele viac ako 210 kilometrov.

Na dvojicu sa dotiahla skupina favoritov v zložení: Van der Poel, Wellens, Haller, Van Aert, Pidcock, Laporte, Sénéchal, Turgis. Deväť jazdcov malo náskok desiatich sekúnd pred stíhacou skupinou, kde pracoval hlavne tím AG2R Citroen pre Grega Van Avermaeta.

Peter Sagan sa nachádzal až v tretej skupine na ceste, ktorá mala 30 jazdcov, ale už len malú šancu na návrat do hry. Slovák nedokázal udržať kontakt s útokmi.

Rozhodujúca selekcia Okolo Flámska 2021

Kopec Taaienberg ponúkol ďalšie zrýchlenie od Asgreena. Dokázali sa s ním držať len AlaphilippeVan der PoelVan Aert Dylan Teuns (TBV). Pohltili Marca Hallera (TBV), ktorý zaútočil pár kilometrov predtým.

Za nimi bola s odstupom 20 sekúnd grupa s favoritmi ako Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jasper Stuyven, Tiesj Benoot, Tom Pidcock, Hugo Hoffstetter, Matteo Trentin, Tim Wellens, Sep Vammarcke , Valentin Madouas, Anthony Turgis či Dylan van Baarle.

V druhej skupine sa však skôr nastupovalo, ako spolupracovala. Dotiahnuť sa na lídrov pokúšal Turgis, ktorému sa to podarilo v posledných 28 km.

Tridsať sekúnd bolo manko Saganovej skupiny.

Asgreen, Van der Poel, Van Aert na čele. Alaphilippe v zlej pozícii

26 km pred cieľom vyskúšal samostatnú útok Asgreen. Na jeho kolese boli Van der Poel aj Van Aert. Alaphilippe najprv nereagoval a tak sa trojica oddelila. To však znamenalo veľmi zlú pozíciu pre Quick Step. Asgreen medzi s cyklokrosármi nespolupracoval a Alaphilippe musel dúfať, že sa s Turgisom, Hallerom a Teunsom dostane na top favoritov.

Napokon Alaphilippova skupina prehrala preteky o prvé miesto. 20 km pred cieľom bola dostihnutá Van Avermaetovu grupou. Na lídrov strácali tridsať sekúnd.

Van der Poel sa vzďaluje

17 km pred cieľom prišiel silný atak od Holanďana Van der Poela na poslednej sekcii Oude Kwaremont. Vo veľkých problémoch bol Van Aert, na klesaní sa na holandského majstra dostal Asgreen. Belgičan za nimi mal manko desiatich sekúnd, ktoré postupne naskakovalo. Hlavný favorit z Jumbo-Visma bol mimo boj o titul.

Asgreen, Van der Poel pokračujú do cieľa

Okolo Flámska 2021 Kasper Asgreen Mathieu van der Poel
Van der Poel a Asgreen. zdroj: twitter.com/WielerFlits

Ani posledné stúpanie dňa Paterberg nerozdelilo najlepšiu dvojica dňa Van der Poel – Asgreen. Van Aert kľučkoval na stúpaní a bol vyčerpaný, strácal 28 sekúnd a bol pohltený stíhacou skupinou.

Na dlhej rovine s obhajcom víťazstva Asgreen prekvapivo spolupracoval. Za nimi zaútočil Greg Van Avermaet (ACT) a Jasper Stuyven (:tfr:). Napokon nastal vyrovnaný šprint o prvé miesto, v ktorom svoju životnú formu potvrdil Kasper Asgreen.

Výsledky Okolo Flámska 2021

Poz.JazdecTímČas
01Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step6:02:12
02Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 00
03Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 32
04Jasper StuyvenTrek-Segafredo+ 33
05Sep VanmarckeIsrael Start-Up Nation+ 47
06Wout Van AertJumbo-Visma+ 47
07Gianni VermeerschAlpecin-Fenix+ 47
08Anthony TurgisTotal Direct Energie+ 47
09Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step+ 47
10Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers+ 47
11Christophe LaporteCofidis+ 47
12Tiesj BenootTeam DSM+ 49
13Dimitri ClaeysQhubeka ASSOS+ 2:15
14Marcus BurghardtBORA-hansgrohe+ 2:15
15Peter SaganBORA-hansgrohe+ 2:15
16Danny van PoppelIntermarché-Wanty-Gobert+ 2:15
17Yves LampaertDeceuninck-Quick Step+ 2:15
18Alexander KristoffUAE Team Emirates+ 2:15
19Tom Van AsbroeckIsrael Start-Up Nation+ 2:15
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár