Kasper Asgreen fantasticky ovládol E3 Saxo Bank Classic 2021

Kasper Asgreen E3 Saxo Bank Classic 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Luc Claessen / Getty Images

Kasper Asgreen (:dqt:) vyhral E3 Saxo Bank Classic 2021. Belgickú klasiku totálne ovládol tím Deceuninck – Quick-Step. Francúz Florian Sénéchal (:dqt:) prešprintoval Holanďana Mathieu van der Poela (Alepcin-Fenix) 32 sekúnd za sólo víťazom. Juraj Sagan (BOH) nenastúpil, keďže Matthew Walls (BOH) v tíme BORA – hansgrohe bol pozitívny na Covid-19.

Dánsky majster Asgreen bol na čele od méty 65 km do konca. V posledných pätnástich kilometroch bol chytený elitnou skupinou, kde boli Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Oliver Naesen a Greg Van Avermaet (ACT) a kolegovia víťaza Zdeněk Štybar a Florian Sénéchal (:dqt:). Práve početná výhoda vyhrala preteky, Asgreen zaútočil 5 km pred cieľom a prišiel si po fantastické sólo víťazstvo.

Pri stíhaní za Dánom nemohol nikto minúť všetky sily, ktoré by im chýbali v súboji so Sénéchalom či Štybarom a o Asgreenovom taktickom víťazstve bolo tak rozhodnuté. V šprinte o druhé miesto všetko podpísal Francúz Sénéchal, ktorý v koncovke predbehol na papieri silnejšieho Van der Poela. Štybar bol ako obhajca titulu vo veľmi dobrej forme, zachytil každý jeden dôležitý nástup a zohral významnú strategickú rolu. Čech skončil na piatom mieste.

„Fúkal bočný vietor. Vedel som, že v poslednom kilometri nemám šancu, takže som musel zaútočiť skôr. Bolo to všetko alebo nič,“ povedal v cieli 26-ročný Asgreen. „Snažil som sa využiť ostrovček na ceste, aby som zaútočil a získal náskok ešte pred reakciou ostatných. Každý bol na limite, boli to ťažké preteky. Posledné týždne som sa ale cítil dobre a chcel som vytvoriť ťažké preteky. Byť tak dlho na čele nebolo v pláne, ale podarilo sa to.“

Asgreen získal šieste profesionálne víťazstvo v kariére. Z klasík sa podobným sólo štýlom radoval na Kuurne – Brusel – Kuurne v roku 2020.

Ďalší veľký favorit Wout van Aert (:tjb:) nedokázal reagovať na útok Van der Poela na stúpaní Tiegemberg a skončil na 11. mieste so stratou 1:30 min.

Ako prebehla E3 Saxo Bank Classic 2021?

BORA – hansgrohe nenastúpila

Brit Matthew Walls (BOH) bol dvakrát testovaný PCR testom a výsledok bol pozitívny. Celý tím BORA – hansgrohe nemohol nastúpiť. Sedem jazdcov a personál vrátane Juraja Sagana (BOH) boli negatívni.

V úvode belgického týždňa fúkalo

Začal sa týždeň veľkých klasík, ktorý bude pokračovať s Gent – Wevelgem, Dwars door Vlaanderen a Okolo Flámska. V piatok sa E3 začala v Harelbeke, kde po 202 kilometroch končila. Na programe bolo 17 stúpaní, niektoré boli pokryté kockami. Najznámejšie stúpania na trase boli dôležité bergy na konci Paterberg a Oude Kwaremont.

Na 168 jazdcov na štarte si dnes počkalo zaujímavé počasie. Na severe Belgicka bolo 13 ºC, ale počas dňa sa zdvíhal vietor. Fúkalo z juhozápadu o rýchlosti až 30 km/h, ale s nárazmi až 50 km/h, čo mohlo bolo dôležité hlavne na otvorených úzkych cestách.

Profil E3 Saxo Bank Classic 2021:

E3 Saxo Bank Classic 2021 profil
zdroj: e3saxobankclassic.be

V úniku aj Terpstra

Po 20 km viacerých útokov sa na čele usadili: víťaz z roku 2018 Niki Terpstra (Total Direct Energie), Andre Greipel (:isn:), Taco Van Der Hoorn (:iwg:), Marco Haller (TBV), Jonathan Milan (TBV), Jelle Wallays (COF), Julius van den Berg (:efn:), Alexys Brunel (FDJ), Johan Jacobs (MOV), Lindsay De Vylder (Sport Vlaanderen-Baloise), Lluís Guillermo, Mas Bonet (MOV) a Rasmus Tiller (Uno-X Pro Cycling Team).

100 kilometrov pred koncom mali náskok 2 minút. Na čele boli viaceré tímy, hlavne Deceuninck – Quick-Step či Jumbo-Visma udržovali na čele svojich lídrov, aby nestrácal pozície. Flámske preteky sa vyznačujú tuhým bojom o predné priečky v pelotóne v každej zákrute, ktorá predchádza zúženiu cesty.

Problémy a odstúpenia

Pred stúpaniami museli bicykel meniť Kasper Asgreen (:dqt:), John Degenkolb (:lts:) alebo Sonny Colbrelli (TBV), jazdci zo širšieho okruhu favoritov. Museli sa vracať do pelotónu, ktorý bol po 100 km stále kompaktný. Fernando Gavíria (:uae:) a Jhonatan Narvaéz (:ins:) spadli a museli odstúpiť. Hlavne posledný menovaný bol na kockách tejto jari príjemným prekvapením.

Po Knoktebergu sa pelotón delil

92 km pred cieľom zaútočili Victor Campenaerts (:tqa:) a Dries De Bondt (Alpecin-Fenix). Zvýšili tým tempo v pelotóne, ktorý sa natiahol a začal deliť. Pomohol tomu aj vietor a preteky sa otvorili. O pár minút bola hlavná skupina zložená z približne 50 jazdcov, bola v nej väčšina favoritov.

Quick Step tlačil na Taainebergu

19-ročný Quinn Simmons (:tfr:) zaútočil 83 km pred koncom, ale o 4 kilometre bol pohltený atakujúcim tímom Deceuninck – Quick Step. Ešte pred Taaienbergom potiahol špicu Tim Declercq (:dqt:), v tempe pokračovali jeho kolegovia. Jazdci za nimi trpeli, na čele boli top favoriti: Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), Wout van Aert (:tjb:), Kapser Asgreen (:dqt:), Zdeněk Štybar (:dqt:), Yves Lampaert (:dqt:), Florian Sénéchal (:dqt:), Jasper Stuyven (:tfr:), Michael Matthews (:bex:) a Matteo Trentin (:uae:).

Skupina za nimi nebola koordinovaná, chýbal veľký tím a všetko sťažoval vietor.

Van Aert s defektom, Asgreen na čele

72 km pred cieľom nastala nepríjemná situácia pre Van Aerta. Favorit dostal defekt, musel meniť bicykel a zaradil sa do stíhacej skupiny o približne 30 jazdcoch. Mal v nej troch kolegov, ktorí naháňala elitnú skupinku. Jumbo-Visma pomáhal aj tím EF, ktorý selekciu na Taaienbergu nezachytil. Grupa so Štybarom či Van der Poelom medzitým dostihla skorý únik dňa.

Na méte 65 km pred cieľom zaútočil z čela dánsky majster Asgreen, vydal sa na sólo jazdu. Pretekári Quick Stepu nemuseli pracovať v skupinke. Vtedy sa Van Aertova skupina dostala na elitný únik s Van der Poelom. Holanďan však dlho nečakal a zaútočil na poľnej ceste. Postrážili si ho Štybar, Haller, Van Der Hoorn, Lampaert a Wallays. Posledný menovaný zvýšil tempo, ale Van der Poel nereagoval a tým sa hlavné skupinky zjednotili 61 km pred koncom na kockovom kopci Boigneberg. Na čele bol stále Asgreen s 25 sekundami k dobru. Defekt dostal Matteo Trentin (:uae:) a Tom Pidcock (:ins:) odpadol z pelotónu.

Embed from Getty Images

Naesen, Sénéchal útočia

Útoky prišli od Stefana Künga (FDJ), ale ustálená selekcia sa nediala. Atakoval aj Niki Terpstra, protiútok zasadil Van der Poel s Van Aertom a Štybarom, ale nikam neviedli. Od méty 50 km do konca sa držala na čele skupina v zložení: Florian Sénéchal, Anthony Turgis (Total Direct Energie), Marco Haller, Oliver Naesen (ACT), Giani Vermeersch (Alpecin-Fenix) a Markus Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team). Mali náskok 35 sekúnd na veľkú skupinu s favoritmi a strácali 34 sekúnd na vedúceho Asgreena.

Van Aert, Van der Poel, Štybar, Van Avermaet nastúpili na Paterbergu

42 km na pásku bol na programe krátky strmý kopec Paterberg. Z tretej grupy zaútočil Wout van Aert a zobral so sebou Mathieu van der Poela, Grega Van Avermaeta (ACT) a Zdeňka Štybara.

Pracovať museli Van Aert a Van der Poel, keďže zvyšní dvaja jazdci mali vpredu na ceste tímových kolegov. Na stúpaní Oude Kwaremont, azda najslávnejšom flámskom bergu, 38 km pred cieľom, sa Van Aertova a Naesenova skupina za Asgreenom spojili. Dán mal stále náskok 20 sekúnd. Tímy Alpecin (Van der Poel, Vermeesch), AG2R (Naesen, Van Avermaet) aj Deceuninck (Štybar, Senechal) boli v 10-člennej spoločnosti vo dvojiciach.

Embed from Getty Images

Keď ostávalo 27 do konca, do elitnej skupiny sa pridali aj Yves Lampaert (:dqt:) a Dylan Van Baarle (:ins:), ktorí zaútočili z pelotónu desať kilometrov predtým.

Jazdci za Asgreenom nespolupracovali. V posledných 20 km takticky stíhanie blokovali až traja jazdci z Quick Stepu. Nanešťastie pre nich, Lampaert dostal defekt.

Van der Poel útočí na Tiegembergu, Van Aert mimo

Posledný dôležitý kopec dňa Tiegemberg priniesol najprv útok Van Aerta, ale rýchlo odpovedal Van der Poel a ešte silnejšie. Nasledovali ho Štybar, Van Avermaet, Naesen, Senechal. O kilometer sa k nim pridal aj Van Baarle. Van Aert odpadol z kolesa a zjavne oslabený sa zaradil do stíhacej skupiny s Hallerom, Hoelgaardom, Turgisom a Vermeeschom. Po tomto zrýchlení sa Asgreenov náskok zmenšil na desať sekúnd. Do cieľa ostávala už len rovina.

Asgreen dostihnutý, ale neprehral

Pracovali hlavne Naesen a Van der Poel a s 12,5 km do konca napokon chytili Asgreena, ktorý viedol 52 kilometrov. 5 km pred cieľom poslednýkrát zaútočil Asgreen. Reagovať museli ostatní – dvojica z AG2R, Van Baarle a Van der Poel.

O kilometer nastúpil Naesen, ale Štybar reagoval. Asgreen si opäť vypracoval náskok piatich sekúnd a už na nič nemohol čakať Van Avermaet, ale bol rýchlo chytený Sénéchalom.

Zaútočil aj Van der Poel, ale opäť si ho postrážil jazdec Quick Stepu a Holanďan nemohol ťahať až do cieľa. Náskok lídra sa zvyšoval, až bolo jasné, že je po všetkom. Šprint o druhé miesto otvoril z čela Mathieu van der Poel

E3 Saxo Bank Classic: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Kasper AsgreenDeceuninck-Quick Step4:42:37
02Florian SénéchalDeceuninck-Quick Step+ 32
03Mathieu van der PoelAlpecin-Fenix+ 32
04Oliver NaesenAG2R Citroën Team+ 32
05Zdenek StybarDeceuninck-Quick Step+ 32
06Greg Van AvermaetAG2R Citroën Team+ 32
07Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers+ 32
08Markus HoelgaardUno-X Pro Cycling Team+ 1:28
09Gianni VermeerschAlpecin-Fenix+ 1:30
10Marco HallerBahrain Victorious+ 1:30
11Wout Van AertJumbo-Visma+ 1:30

Výsledky: firstcycling

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár