Krvavá 7. etapa UAE Tour 2021 putuje do rúk Caleba Ewana. Pogačar celkovým víťazom

UAE Tour 2021
Caleb Ewan UAE Tour 2021

zdroj: twitter.com/cyclecollective

Dnes bola na Arabskom polostrove na programe záverečná etapa pretekov UAE Tour 2021. Profilovo išlo o rovinatú etapu, vyhovujúcu šprintérom, ktorí boli v pelotóne najviac favorizovaní. Merala 147 kilometrov a pretekárov previedla ulicami mesta Abu Dhabi. Napriek tomu, že prevažná časť etapy viedla zastavanou oblasťou, prognózy na dnes hovorili o možnosti bočného vetra, ktorý by mohol potenciálne roztrhať hlavné pole a znepríjemniť tak lídrovi pretekov Tadejovi Pogačarovi (:uae:). Dráma sa však nekonala, aj keď priebeh etapy nebol vôbec jednoduchý. Vietor  nezabránil Calebovi Ewanovi (:lts:) v tom, aby si došprintoval za svojím prvým víťazstvom v sezóne. Problémy však spôsobil iným cyklistom.

Priebeh etapy

UAE Tour 2021 profil 7. etapa
zdroj: theuaetour.com

Od samotného úvodu etapy bolo cítiť výrazný nepokoj v pelotóne, ktorý nepríjemný bočný vietor ešte väčšmi zosilnieval. Ten sa podpísal aj pod tvorbu viacerých terezínov, ktoré niektoré tímy chceli využiť vo svoj prospech. Medzi nimi bola napríklad stajňa INEOS Grenadiers, ktorá zahájila frontálny útok približne 50 kilometrov pred cieľom. O ďalších pár kilometrov došlo k výraznému pádu, do ktorého boli zapojení viacerí cyklisti. Veľkú smolu mal priebežne druhý muž celkového poradia Adam Yates (:ins:), ktorý kvôli nepozornosti skončil so zakrvavenou tvárou na zemi. Našťastie o vážnejšie zranenie nešlo a tímoví kolegovia (najmä Filippo Ganna) ho vrátili späť do pelotónu.

15 kilometrov na pásku sa viaceré skupinky cyklistov opäť spojili do kompaktného balíka, a teda nič nebránilo záverečnému hromadnému šprintu. Nervozita sa však naďalej vznášala nad hlavami cyklistov.

Obrázok
Viditeľná nervozita a chuť útočiť neopúšťali cyklistov v priebehu celej etapy.         

Caleb Ewan porazil Sama Bennetta v šprinte

V závere bol najsilnejší a najrýchlejší Austrálčan Caleb Ewan (:lts:), ktorý porazil druhého Sama Bennetta (:dqt:) len o pár centimetrov. Na treťom mieste skončil mladý nemecký šprintér Phil Bauhaus (TBV).

Celkové poradie

V celkovom poradí sa nič napriek vetru nezmenilo. Tadej Pogačar (:uae:) celkovo ovládol ďalšie etapové podujatie. Na druhom mieste skončil Adam Yates (:ins:) a tretí zas Portugalčan a objav minuloročného Gira Joao Almeida (:dqt:). Top 10 celkového poradia uzatvára Fausto Masnada (:dqt:).

Tadej Pogačar UAE Tour 2021
Tadej Pogačar vyhral 19. preteky v profesionálnej kariére. Má 23 rokov. zdroj: LaPresse

Zelený dres pre víťaza bodovacej šprintérskej súťaže putoval do rúk Davida Dekkera (:tjb:). Holanďan odjazdil ideálne prvé preteky vo World Tour kariére. 23-ročný šprintér bol dvakrát druhý v etape.

7. etapa UAE Tour 2021: výsledky

Poz.JazdecTímČas
01Caleb EwanLotto Soudal03:18:29
02Sam BennettDeceuninck-Quick Step
03Phil BauhausBahrain Victorious
04Michael MørkøvDeceuninck-Quick Step
05Cees BolTeam DSM
06André GreipelIsrael Start-Up Nation
07Andrea VendrameAG2R Citroën Team
08Luka MezgecTeam BikeExchange
09Riccardo MinaliIntermarché-Wanty-Gobert
10Yevgeniy GidichAstana-Premier Tech

7. etapa UAE Tour 2021: celkové poradie

Poz.JazdecTímČas
01Tadej PogacarUAE Team Emirates24:00:28
02Adam YatesINEOS Grenadiers+ 0:35
03Joao AlmeidaDeceuninck-Quick Step+ 1:02
04Chris HarperJumbo-Visma+ 1:42
05Neilson PowlessEF Education-NIPPO+ 1:45
06Mattias Skjelmose JensenTrek-Segafredo+ 2:37
07Damiano CarusoBahrain Victorious+ 2:39
08Mattia CattaneoDeceuninck-Quick Step+ 3:53
09Ruben FernandezCofidis+ 4:13
10Fausto MasnadaDeceuninck-Quick Step+ 6:30

Zdroj výsledkov: firstcycling.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár