Fabio Jakobsen bol najrýchlejší a má druhý triumf (8. etapa Vuelta 2021)

Vuelta a España 2021
Fabio Jakobsen 8. etapa Vuelta 2021

zdroj: ©Photogomezsport

8. etapa pretekov Vuelta a Espaňa 2021 ponúkla ďalšie šprintérske rozuzlenie. V závere bol najrýchlejší Holanďan Fabio Jakobsen (Deceuninck – Quick-Step), ktorý získal svoje druhé víťazstvo na pretekoch. 

Jakobsen v závere stratil kolesá svojho vlaku, ale 300 metrov pred cieľom sedel na kolese Juana Sebastiana Molána (:uae:) až na šiestej pozícii. Dvesto metrov pred koncom vyrazil a bol jednoznačne najrýchlejší.

Druhý skončil Talian Alberto Dainese (DSM), z horšej pozície špurtoval tretí Belgičan Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix).

Moláno (:uae:) bol následne penalizovaný za nebezpečný šprint. Kolumbijčan pôvodne skončil na šiestej priečke.

Primož Roglič (:tjb:) a ostatní jazdci na celkové poradie finišovali bezpečne v pelotóne bez strát. Slovinec je stále v červenom drese.

Vďaka 50 bodom v cieli sa Fabio Jakobsen dostal späť do zeleného dresu. Vedie so 180 bodmi na konte, druhý Philipsen stráca 16 bodov.

Fabio Jakobsen po etape:

„Byť tu opäť je veľmi špeciálne. Tím urobil perfektnú prácu, dostali pelotón do vysokej rýchlosti. Trochu som svojich kolegov stratil, ale stále som bol v dobrej pozícii. V zákrute som spustil svoj šprint 200 metrov do konca a bol som najrýchlejší. 

Bolo to o načasovaní. V predošlých etapách som dvakrát začal príliš neskoro, tentokrát som však všetko urobil správne. Som nesmierne šťastný, som vďačný za to, že tu môžem byť. Dnes je tu s nami aj Patrick Lefevere [šéf tímu, pozn. red.], som si istý, že je rád.“

24-ročný Holanďan získal štvrté víťazstvo po návrate na cesty v apríli. V auguste minulého roka utrpel devastačné zranenia v páde na Okolo Poľska. Po veľkom množstve operácií sa víťazne vrátil na Okolo Valónska. Neskôr získal zatiaľ dve etapy na Vuelte – pretekoch, kde pred dvoma rokmi získal rovnaký počet triumfov.

Jakobsen v poslednom kilometri (video):

Nalini - procycling

Profil – 8. etapa La Vuelta a Espaňa 2021:

8. etapa Vuelta a Espaňa 2021
8. etapa Vuelta a Espaňa 2021. ©Unipublic

Juhovýchod Španielska priniesol pomerne jednoduchý deň. Finišovalo sa na úzkom polostrove v Stredozemnom mori La Manga del Mar Menor. Na rovinatej trase dlhej 173,7 km sa nastúpalo 1000 výškových metrov.

Bolo 31 ºC. Horzil silný východný vietor v druhej polovici na otvorených pobrežných cestách.

Ako dnes prebehla 8. etapa Vuelta a Espaňa 2021?

Do pretekov už nenastúpil Alejandro Valverde (MOV). 41-ročný jazdec podľa najnovších správ úspešne podstúpil operáciu kľúčnej kosti. Zranenie utrpel v páde v piatok.

Malý únik s malou šancou

Ander Okamika (Burgos-BH), Aritz Bagues (Caja Rural-Seguros RGA) a Mikel Iturria (Euskaltel-Euskadi) sa v prvých kilometroch dostali do úniku dňa.

Brejk bol kontrolovaný skrze šprintérske tímy Deceuninck – Quick-Step a Alpecin-Fenix. Trojička mala náskok najviac štyroch minút, ale dostihnutá bola už 36 km pred cieľom.

 

Na šprintérskej prémii vyhral Bagues. Z pelotónu si po 13 bodov prišiel Jasper Philipsen v zelenom drese, po 10 Arnaud Démare. Jakobsen sa do špurtu o body nezapojil.

Z pretekov odstúpil odolný šprintér Davide Cimolai (:isn:). Posledné dva dni mal opuchnuté koleno po páde. Po Madsowi Würtzovi a Alexandrovi Catafordovi je tretím odídencom z tímu Israel Start-Up Nation.

Nalini - procycling

 

Pokus o terezíny

38 km pred cieľom prišla očakávaná hrozba vetra. Na špicu pelotónu sa posadil tím Astana Premier-Tech, ktorý v nasledujúcich kilometroch rozdelil pelotón na tri skupiny.

Z jazdcov na celkové poradie bol vzadu Giulio Ciccone (:tfr:). Trek-Segafredo tak mal čo robiť. K tempu sa pridali UAE Team Emirates a INOES Grenadiers. 30 km pred koncom sa však všetky skupinky spojili. Vietor totiž ustál a strany ciest sa zakryli.

Bitka o pozície

V posledných 25 km sa tempo zvýšilo a začala klasická bitka o pozície, medzi šprintérskymi i vrchárskymi zostavami. Cieľ nebol technický, v podstate išlo o priamu cestu priamo v mori.

V bezpečí na špici zostávali INEOS Grenadiers, Movistar Team, Astana Premier-Tech i Bahrain – Victorious. V posledných desiatich kilometroch boli vlaky pre Jakobsena, Démara a Philipsena skryté a vyčkávali na správnu chvíľu.



Prišla v posledných šiestich kilometroch, keď sa na vzduchu objavil Josef Černý (:dqt:). Zvyšok sa niesol vo vedení práve belgickej zostavy. Pridala sa aj viditeľná formácia Groupama – FDJ, či BORA – hansgrohe a UAE Team Emirates.

Vyhral Fabio Jakobsen

Dva kilometre pred cieľom nastúpil Jetse Bol z Burgos-BH, ale bol dostihnutý Trentinom na čele.

Nakoniec došlo ku chaotickému šprintu, kde žiaden tím nemal presilu. Do poslednej miernej zákruty vchádzal ako prvý Florian Sénéchal (:dqt:). jeho kolega Jakobsen si na vnútornej stope vybojoval nejaké pozície a šprintovať začal ešte pred Philipsenom.

Arnaud Démare mal svoj vlak rozbitý, skončil na šiestej priečke pre zlú pozičnú jazdu.

Nalini - procycling

 

8. etapa Vuelta a Espaňa 2021 – výsledky:

01Fabio JakobsenDeceuninck-Quick Step03:56:05
02Alberto DaineseTeam DSM+ 00
03Jasper PhilipsenAlpecin-Fenix+ 00
04Jordi MeeusBORA-hansgrohe+ 00
05Sebastian MolanoUAE Team Emirates+ 00
06Itamar EinhornIsrael Start-Up Nation+ 00
07Arnaud DémareGroupama-FDJ+ 00
08Michael MatthewsTeam BikeExchange+ 00
09Martin LaasBORA-hansgrohe+ 00
10Piet AllegaertCofidis+ 00
11Jon AberasturiCaja Rural-Seguros RGA+ 00

Celkové poradie pretekov Vuelta a Espaňa 2021:

01Primoz RoglicJumbo-Visma29:14:40
02Felix GroßschartnerBORA-hansgrohe+ 08
03Enric MasMovistar Team+ 25
04Miguel Ángel LópezMovistar Team+ 36
05Jan PolancUAE Team Emirates+ 38
06Egan BernalINEOS Grenadiers+ 41
07Jack HaigBahrain Victorious+ 57
08Sepp KussJumbo-Visma+ 59
09Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 01:06
10Adam YatesINEOS Grenadiers+ 01:22
11Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 01:28
12Mikel LandaBahrain Victorious+ 01:42
13Fabio AruTeam Qhubeka NextHash+ 01:47
14David De La CruzUAE Team Emirates+ 02:14
15Louis MeintjesIntermarché-Wanty-Gobert+ 02:19
16Richard CarapazINEOS Grenadiers+ 02:48
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár