Dan Martin po konci sezóny ukončí kariéru

Dan Martin koniec kariéry 2021

zdroj: ©Massimo Paolone/LaPresse

Írsky cyklista Dan Martin (:isn:) po konci sezóny ukončí kariéru vo veku 35 rokov.

Posledné profesionálne preteky úspešného vrchára a puncheura Okolo Británie, majstrovstvá sveta a Okolo Lombardie.

Martin vo svojej kariére vyhral dva monumentálne klasiky – Liège – Bastogne – Liège 2013 a práve Il Lombardia 2014. Celkovo nazbieral 22 profesionálnych víťazstiev. Počas svojej kariéry sa stal jedným z najlepších výbušných vrchárov na svete, ktorý obľuboval útočný štýl jazdenia.

„Posledné dva sezóny s Israel Start-Up Nation boli jedny z najpríjemnejších v mojej kariére. Spoločne sme dosiahli niekoľko neuveriteľných výsledkov, o ktorých som ani nevedel, že sú v mojich schopnostiach. Napríklad celkové štvrté miesto na Vuelta a Espaňa 2021,“ povedal Martin v tlačovej správe svojho tímu.

Dan Martin sa lúči v štýle

Dan Martin sa rozhodne nelúči v úpadku kariéry. Práve naopak. Jeho posledné dva víťazstvá sú etapa na Vuelta a Espaňa 2020, v ktorej v šprinte do kopca porazil dokonca Primoža Rogliča. Na španielskej Grand Tour vtedy skončil štvrtý, čo je jeho najlepšie umiestnenie na trojtýždňových pretekoch. Okrem toho bol trikrát v top 10 na Tour de France.

Na svojom poslednom Giro d’Italia v roku 2021 síce zaznamenal najlepšie celkové umiestnenie – desiate, ale pamätný ostane jeho triumf z úniku na stúpaní Sega di Ala v 17. etape. Skúsený Martin bol celý deň v úniku a keď sa zdalo, že po dlhej sólo jazde mu na kopci dôjdu sily, nestalo sa tak. Kruh sa uzavrel a Martin získal víťazstvá na všetkých troch Grand Tours.

Počas kariéry sa mu nevyhýbali pády. Pamätná je hlavne zrážka s Richiem Portom na Tour de France 2017, po ktorej Martin pokračoval s dvoma zlomenými stavcami. Skončil šiesty.

„Po 14 sezónach ako profesionál som sa rozhodol skončiť. Rozhodnúť sa bolo náročné a komplexné, keďže to je možno jedno z najdôležitejších rozhodnutí môjho života,“ napísal Martin na sociálne siete. „Zistil som, že pretekanie pre mňa stratilo svoj zábavný prvok. Cyklistiku stále milujem. Aj keď by som vedel ešte pretekať niekoľko rokov, som rozhodnutý chopiť sa nových výziev v živote.“

Smer biznis

Dan Martin sa rozhodne nebude nudiť. Svoj detský sen – zarábať si jazdením – si splnil, teraz má iné plány.

„Počas posledných zím a keď som mal čas mimo tréningu a pretekania, som si našiel zábavu a zmysel v budovaní firmy a prácu v biznise. Taktiež sa teším na to, že viac času budem tráviť ako otec doma a budem robiť nejaké jednoduché veci, ako napríklad zabehať si s manželkou,“ zakončil Martin.

Martin spolu-zakladal investičnú spoločnosť Rubix Ventures. Zároveň si užije čas s dvojičkami, ktoré sa mu narodili počas Vuelty 2018.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár