Liége – Bastogne – Liége 2021 preview: Posledný výstrel jari

Julian Alaphilippe a Primož Roglič Liége - Bastogne - Liége 2021

zdroj: ©Deceuninck - Quick-Step - ©Luc Claessen / Getty Images

Preteky Liége – Bastogne – Liége 2021 v nedeľu uzavrú klasikársku sezónu. Na najstarší monument si ešte brúsia zuby veľkí jazdci, ktorí sa zišli na pahorkoch a prudkých stúpaniach belgických Arden. Bude to Julian Alaphilippe, Primož Roglič, Tadej Pogačar, Alejandro Valverde, alebo niekto iný?



Liége – Bastogne – Liége 2021 – program:

25. apríla 2021

  • Ročník: 107. (od roku 1892)
  • Prezývka: La Doyenne (Stará Dáma)
  • Dĺžka: 259,5 km (4500 nastúpaných výškových metrov)
  • Štart: 10:15, Liege (Belgicko)
  • Predpokladaný dojazd: ~ 16:50, Liege (Belgicko)

Vysielanie v TV, live prenos Liége – Bastogne – Liége 2021

Predošlí víťazi Liège-Bastogne-Liège

Vlani vyhral Slovinec Primož Roglič po tom, čo v cieli využil skorú oslavu Juliana Alaphilippa. Francúz bol navyše penalizovaný, šprintoval nebezpečne. Druhé miesto bral Marc Hirschi a tretie Tadej Pogačar.

Liége - Bastogne - Liége 2021 Julian Alaphilippe
Roglič na páske predbieha radujúceho sa Alaphilippa, ktorý bol ešte penalizovaný. zdroj: twitter.com/jumbovismaroad

2020 Primož ROGLIČ
2019 Jakob FUGLSANG
2018 Bob JUNGELS
2017 Alejandro VALVERDE
2016 Wouter POELS
2015 Alejandro VALVERDE
2014 Simon GERRANS
2013 Daniel Martin
2012 Maxim IGLINSKIJ
2011 Philippe GILBERT
2010 Alexander VINOKOUROV
2009 Andy SCHLECK

Najviac víťazstiev (5) má na konte Belgičan Eddy Merckx. Zo súčasných jazdcov je najúspešnejší Alejandro Valverde. Španiel vyhral štyrikrát. Delí sa o historicky druhú priečku s Talianom Morenom Argentinom.

Liége – Bastogne – Liége 2021– trasa

Klasika väčšinou ukončuje „ardenský triptych“ po pretekoch Amstel Gold Race a Valónsky šíp.

Liège-Bastogne-Liège sa organizuje od roku 1892 a je to najstarší z piatich monumentov. Jedna z najnáročnejších tratí v cyklistike s mnohými krátkymi a strmými kopcami začína a končí v najväčšom meste Valónska, pričom od metropoly sa prechádza na juh po západnej ceste. Pri vracaní sa od Bastogne cez východnú trasu prídu najťažšie momenty, aby sa po 260 km klasika ukončila.

Mapa Liége – Bastogne – Liége 2021

Trasa Liége - Bastogne - Liége 2021
© A.S.O.

V roku 2019 prešla trasa prestavbou a po mnohých rokoch sa pridalo rovinaté finále v Liège. Finiš vyprovokoval mnohé útoky z diaľky a nečakalo sa na cieľové stúpanie ako v poslednom desaťročí. Prvá polovica je pomerne pokojná, ale zvlnený terén s  maxiammi okolo 15% sa bude zapisovať jazdcom do nôh. Brutálna druhá polovica bude súbojom vytrvalosti a jazdeckého umu.

Profil Liége – Bastogne – Liége 2021:

Liége - Bastogne - Liége 2021 profil
© A.S.O.

Po 160 km začína hlavný chod pretekov, ktorý otvorí štvorica kopcov Côte de Mont-le-Soie (1,7 km o sklone priemernom 7,9%), Côte de Wanne (3,6 km – 5,1%), Côte de Stockeau (1 km – 12,5%), a Côte de la Haute-Levée (3,6 km – 5,6%). Nasleduje najdlhšie stúpanie dňa Col du Rosier (4,4 km – 5,9%) a dlhý zjazd. V roku 2021 sa po meste Spa pridalo stúpanie Côte de Desnié (1,6 km – 8.1%). Prejde sa cez hranicu 200 prejdených kilometrov a už sa pôjde len hore a dole.

Veľmi strmé stúpanie Côte de la Redoute (2 km – 8,9%) je najlegendárnejšou prekážkou dňa, kde môžu niektorí favoriti otestovať svojich konkurentov. Prichádza však 36 km pred cieľom a rozhodujúci útok kvôli veľkej diaľke na ňom nepríde.

„Jazdcov, ktorí vyhrávajú na Liège, voláme fondisti – muži s úžasnou vytrvalosťou. La Redoute je ako Mur de Huy v tom, že sa musí prejsť v tempe a na čele pelotónu. Sklony sú tam okolo 14 alebo 15  percent a prichádza po 220 alebo 230 km, takže nemusíte byť génius na to, aby ste si uvedomili, aké ťažké to je. Množstvo jazdcov si mylne myslí, že by mali útočiť na najťažšej časti, ale pravdou je, že jazdcov unavíte hlavne na rovnejších častiach. Liège sú eliminačné preteky – je to kompletný test cyklistických schopností,“ povedal štvornásobný tunajší víťaz z konca minulého storočia Moreno Argentin pre Procycling.

Po selekcii prichádza ešte Côte des Forges (1,3 km – 7,8%), ktorého vrchol je 23 km pred cieľom. Nasleduje definitívne rozhodujúci kopec. Côte de la Roche-aux-Faucons má 1,3 km o priemere 11%. Pred dvoma rokmi na ňom Jakob Fuglsang zasadil rozhodujúci nástup a po 14 km samostatnej jazdy prišiel do víťazného cieľa. Vyhol sa pádu na klesaní a privítala ho približne dvojkilometrová rovinka na pásku. Quai des Ardennes je prízančný názov nábrežia rieky Mása, kde sa nachádza 900 metrov rovnej cesty. Cieľ je vhodný pre špurt malej skupinky alebo oslavy samostatného víťaza.

Počasie

Predpovedá sa slnečné počasie s 15 stupňami. Život znepríjemní vietor, ktorý bude v posledných 20 km fúkať proti jazdcom o rýchlosti až 20 km/h. Samostatné útoky sa preto sťažia.

Favoriti Liége – Bastogne – Liége 2021

Julian Alaphilippe (:dqt:) ★★★

Julian Alaphilippe Valónsky šíp 2021
Alaphilippe. ©Deceuninck – Quick-Step – ©Luc Claessen / Getty Images

Čerstvý víťaz Valónskeho šípu je najlepším puncheurom na svete, aj napriek tomu mu ardenský monument uniká. V tejto klasikárskej sezóne sa jeho výkony pohybujú od hranice výborných (Valónsky šíp, Strade Bianche) ku výrazne priemerným (Okolo Flámska, Amstel Gold Race). Na Liége nestačí trojminútový jednorazový výkon ako v stredu na Mur de Huy, ale koncentrácia síl na viac ako 250 km. Či sa mu podarí udržať si formu na porazenie najlepších, je otázne. Francúz môže vyhrať hlavne v šprinte malej skupiny.

Pri sebe má Mauriho Vansevenanta (:dqt:), ktorý sa prejavuej výrazným útočným štýlom a je vo vynikajúcej kondiícii. 21-ročný Belgičan má rolu čierneho koňa monumentu.

Mauri-Vansevenant
Mauri Vansevenant. © Deceuninck – Quick-Step – ©Tim De Waele / Getty Images

Podpora je o čosi lepšia oproti predošlým pretekov. Po malej prestávke sa vracia Mikkel Honoré (:dqt:) a karty v tíme zamieša aj Portugalčan Joao Almeida (:dqt:).

Primož Roglič (:tjb:) ★★★

Primož Roglič favoritom Liége - Bastogne - Liége 2021
Primož Roglič. © A.S.O./Fabien Boukla

V posledných pretekoch pred dlhou prestávkou smerujúcou k Tour de France bude Roglič obhajovať svoje síce šťastné, ale zaslúžené minuloročné víťazstvo. Spomedzi kandidátov na triumf je na tom výkonostne azda najlepšie, ale nemal by sa spoliehať len na svoj špurt. Útočiť musí z diaľky, prípadne si so sebou zobrať rovnocenných jazdcov do rovinatej koncovky.

Má kvalitnú tímovú podporu s Jonasom Vingegaardom (:tjb:) alebo Samom Oomenom (:tjb:).

Alejandro Valverde (MOV) ★★★

GP Miguel Indrurain Alejandro Valverde
Alejandro Valverde s prvým víťazstvom od roku 2019. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Niekoľkonásobné znovuzrodenie Španiela na ardenských pretekoch je veľkou témou. Čoskoro 41-ročný veterán má šancu v deň svojich narodenín dorovnať historický rekord v počte víťazstiev. Na piaty triumf je potrebné výborná forma a bohatá taktická vyspelosť. Tými to vlastnosťami momentálne Alejandro Valverde spoľahlivo disponuje. Zvíťaziť môže po nasledovaní nástupov a nasledovným silným šprintom. Skvelú koncovku mal na Amstel Gold Race, kde skončil piaty.

Tadej Pogačar, Marc Hirschi (:uae:) ★★★

Tadej Pogačar vyhral etapu Okolo Baskicka na strom stúpaní. @UAETeamEmirates/Fizza

Pogačara, Hirschiho ani Formola sme na Valónskom šípe pre falošne pozitívne testy členov tímu nevideli. Predpokladáme, že Pogačar by bol an Mur de Huy vpredu a bol by ešte viditeľnejším trojhviezdičkovým favoritom. Vlani sa dostal do selekcie s Alaphilippom, Rogličom a súčasným kolegom Hirschim a získal tretie miesto. Jazdí agresívne, mal by stihnúť nástupu od Rogliča a ďalších. Po Baskicku je patrične oddýchnutý a má stabilnú vysokú výkonnosť.

Ďalší 22-ročný líder tímu UAE Marc Hirschi momentálne zjanve nenašiel rovnakú formu ako spred roka. Hlavne chirurgické zákroky ho stáli pomalý štart do sezóny. Spoločne s Diegom Ulissim, Brandonom McNultym, Davidem Formolom a Ruiom Costom však Hirschi môže byť kľúčom k úspechu Slovinca vo forme. Bola by škoda s takými menami sústavne neútočiťa nedostať súperov pod tlak.

Maximilian Schachmann, Ide Schelling (BOH) ★★

Schachmann počas Tour. zdroj: twitter.com/MaxSchachmann

Nemec Schachmann bol tetí na Amstel Gold Race a vyzeral byť veľmi silný. Chýba mu silný šprint, v ktorom má problomy. Preto by mal patriť do kategórie jazdcov Slovincov, ktorí by za normálnych okolností mali útočiť na predposlednom stúpaní.

Vo vynikajúcej forme sa nachádza agresívny Holanďan Ide Schelling (BOH).

Dylan Teuns, Matej Mohorič a Bahrain Victorious (TBV) ★★

Matej Mohorič. @Bettiniphoto @TeamBahrainVictorious

Belgicko čaká na triumf od famóznej jazdy Philippa Gilberta z roku 2011. Zatiaľ to nevyzerá, že by to mal napraviť Dylan Teuns. S tímovým výkonom však môžu dostať aspoň jedného jazdca do rozhodujúcej skupiny. Vlani sa to vďaka zjazdu podarilo Matejovi Mohoričovi, ktorý ale v závere nemal dosť síl. Ďalším motorom v tíme je víťaz z roku 2016 Wout Poels a v top 10 sa na Valónskom šípe umiestnil Jack Haig.

David Gaudu (FDJ) ★★

David Gaudu 17. etapa Vuelta a España 2020
David Gaudu. ©PHOTOGOMEZSPORT2019

Francúz čaká na ťažké preteky, v ktorých by musel zaútočiť naozaj skoro. Mladý jazdec môže ťažiť z množstva favoritov na štarte a prekvapiť ich.

Michal Kwiatkowski, Richard Carapaz, Adam Yates (:ins:) ★

Adam Yates 3. etapa Okolo Katalánska 2021
Adam Yates vyhral na Vallter 2000. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Tom Pidcock bude pre zranenie chýbať a tím prišiel o veľkého favorita. 21-ročný Brit vyhral Brabanstký šíp a bol druhý na Amstel Gold Race.

Michal Kwiatkowski a Adam Yates dostanú svoju šancu. Z diaľky môže útoriť agresívny Richard Carapaz.

Jakob Fuglsang (AST) ★

Fuglsang vyhráva L-B-L. zdroj: twitter.com/Sp_Ciclismo

Víťaz zo svojej fenomenálnej sezóny 2019 nemá k dispozícii rovnaké nohy. Takticky je Dán na výbornej úrovni, ale tento rok ani nevyhral, a v predchádzajúcich ardenských pretekoch sa nevošiel do top 10. Prekvapiť môžu Alex Aranburu (AST) alebo Alexej Lutsenko (AST).

Ďalší favoriti Liége – Bastogne – Liége 2021

Michael Matthews (:bex:) vyhral špurt stíhacej skupiny na Amstel Gold Race, jeho kolumbijský kolega Esteban Chaves (:bex:) bol v top 10 na Valónskom šípe. Michael Woods (:isn:) či Bauke Mollema (:tfr:) sú na slušnej úrovni, ale museli by poriadne zaskočiť favoritov na víťazstvo. Pomerne dobre jazdil na Okolo Álp bývalý víťaz Dan Martin (:isn:). Svoj typicky ďaleký nástup vyskúša Tim Wellens (:lts:), ktorý by si však mal veriť aj v inom scenári a takticky počkať na poslednú sekciu stúpaní. V drese Lotto Soudal nastúpi aj 38-ročný Philippe Gilbert (:lts:), ktorý ale túto sezónu zápasí so zhoršenou fyzickou i mentálnou pohodou.

Sergio Higuita (:efn\:), Tiesj Benoot (DSM), Warren Barguil (Arkéa-Samsic), Guillaume Martin (COF), či Benoit Cosnefroy (ACT) sú ďalšie nádeje ne „Starej Dáme“. Čiernym koňom okrem spomínaného Schellinga či Vansevenanta je najmladší jazdec na štartovej listine Ben Tullett (Arkéa-Samsic), ktorý bol na ardenských pretekoch vždy v top 20.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár