Liège-Bastogne-Liège: Alaphilippe kuriózne daroval víťazstvo Rogličovi

zdroj: https://twitter.com/jumbovismaroad

Monument Liège-Bastogne-Liège ovládol Primož Roglič (:tjb:), keď v záverečnom šprinte kurióznym spôsobom predstihol majstra sveta, ktorý s rukami nad hlavou príliš skoro oslavoval.

Kalendár World Tour dnes pokračoval ďalším podnikom. V pláne bola legendárna klasika Liège-Bastogne-Liège. Na jazdcov už ako tradične čakalo vyše 250 ťažkých kilometrov a 11 kategorizovaných stúpaní. Celkový počet nastúpaných metrov je 4 375. Po 15 kilometroch pretekania sa konečne sformoval únik. Skupina bola v zložení Iñigo Elosegui (MOV), Kobe Goossens (:lts:), Michael Schär (:ccc:), Kenny Molly (Bingoal WB), Omer Goldstein (:isn:), Valentin Ferron, Paul Ourselin (obaja Total Direct Energie) a Gino Mäder (:ntt:). Po stovke kilometrov bol náskok skupiny približne 5 a pol minúty.

O ďalších 20 kilometrov už zavelila stajňa Deceuninck Quick-Step k vyššiemu tempu a náskok sa začal zmenšovať. Keď sa pridali z Ineosu a Trek-Segafredo, tak náskok spadol o minútu a pre skupinu v úniku to nevyzeralo veľmi nádejne. 100 kilometrov do cieľa bol rozostup 3 minúty. O tri kilometre neskôr prišiel hrôzostrašný pád, keď si jazdci nevšimli zle označený ostrovček uprostred cesty. Odskákali si to Jay McCarthy (BOH) a Greg Van Avermaet (:ccc:), pre oboch preteky skončili. O chvíľku neskôr odstúpil i Adam Yates (:mts:).




Ďalší pád prišiel 81 kilometrov pred cieľom, v zákrute su to ustlali hneď niekoľkí jazdci. Medzi nimi bol i Julian Alaphilippe (:dqt:). Majster sveta však pokračoval ďalej. Damiano Caruso (:tbm:) a Michael Valgren (:ntt:) bohužiaľ to štastie nemali. Medzičasom sa na čele oddelila švajčiarska dvojička Michael Schär (:ccc:) a Gino Mäder (:ntt:). Na jednom zo stúpaní druhý menovaný odpadol a Schär tak išiel sólo. I druhý Švajčiar skončil a to 35 kilometreov pred cieľom, keď ho dostihol hlavný balík.

Záver:

Pol kilometre pred koncom posledného stúpania nastúpil Julian Alaphilippe (:dqt:), zachytil ho však Marc Hirschi (:sun:), Pogačar (:uae:), Roglič (:tjb:) a Kwiatkowski (:ins:). Pätica si vytvorila drobný náskok, no rozhodujúci. Hirschi nastúpil a odniesol to Kwiatkowski, ktorý už na to nemal. Na čele tak ostala štvorica a mala 20 sekúnd na druhú skupinu. 3 kilometre pred koncom bolo jasné, že si to o víťazstvo rozdá spomínané kvarteto. Šprint načal svetový šampión, za ním pokračoval Hirschi (:sun:), no Francúz mu tam hodil vlnu a Švajčiar nemal nárok. Alaphilippe (:dqt:) oslavoval s rukami nad halvou príliš skoro a popri bariére ho kuriózne predstihol Roglič (:tjb:). Francúza jury dodatočne potrestala a obsadil tak konečné 5. miesto.

Profil:





© ASO

Štart:

Rozhodujúci nástup:

Záverečný dojazd:

Fotoniš:

Liège-Bastogne-Liège výsledky:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:06:32:02
2.Marc Hirschi (Sui):sun:
3.Tadej Pogačar (Slo):uae:
4.Matej Mohorič (Slo):tbm:
5.Julian Alaphilippe (Fra):dqt:00:00:02
6.Mathieu Van der Poel (Ned)Alpecin-Fenix00:00:14
7.Michael Woods (Can):efd:
8.Tiejs Benoot (Bel):sun:
9.Waren Barguil (Fra)Arkea Samsic
10.Michal Kwiatkowski (Pol):ins:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár