Dowsett vyhral z úniku pokojnú 8. etapu Giro d’Italia 2020

Giro d'Italia 2020
Alex Dowsett

zdroj: twitter.com/lessportsplus

8. etapa Giro d’Italia 2020 patrila úniku dňa. V pelotóne sa nikto nedohodol na ich stíhaní a najviac z toho ťažil Alex Dowsett (:isn:). Joaõ Almeida (:dqt:) sa udržal na čele celkového poradia.

Konvoj sa presúval po strednom Taliansku popri pobrežiu Jadranu. 8. etapa Giro d’Italia 2020 končila vo Vieste na polostrove Gargano po 200 kilometroch a zvlnenej trase.

Profil 8. etapy Giro d’Italia 2020:

8. etapa Giro d'Italia 2020
8. etapa Giro d’Italia 2020

Ružový Almeida a líder vrchárskej súťaže Ganna:

Simon Yates bol pozitívny, opustil preteky

Brit nenastúpi do ôsmej etapy. Po predošlej etape sa mu prejavili slabé príznaky. Tím lekárov požiadal o prevedenie testu, ktorý bol pozitívny. Aj druhý RT-PCR test bol pozitívny. Viac informácii v článku na tomto odkaze.

Chýbal aj Tony Gallopin (:alm:), ktorý včera ťažko spadol. Edoardo Affini (:mts:) a Sean Bennett (:efd:) odstúpili kvôli zraneniam.

Dowsett, Brandle či Holmes v úniku

Ihneď po nultom kilometri sa na čele ustálili útočiaci jazdci. Boli to: Simone Ravanelli (Androni Giocattoli – Sidermec),  Joey Rosskopf (:ccc:),  Matthias Brändle (:isn:), Alex Dowsett (:isn:), Matthew Holmes (:lts:) a Salvatore Puccio (:isn:).

Po 40 km mali spolupracovníci náskok 5:30, po prejdených 100 km už 10:40.

V pelotóne nikto neťahal, zvíťaziť mal únik

Po dlhej rovinatej časti sa na stúpaní Monte Sant’Angelo (9,6 – 6,1%) nikto nepodujal na stíhaní brejku. Ten už mal celkom pohodlný náskok atakujúci desať minút. Deceuninck – Quick Step bol so zložením brejku spokojný a pripravil pre svojho vedúceho pretkára Almeidu pohodlný deň v sedle. Najprv sa muži v modrých dresoch postavili na špicu, ale rozhodne nešli silné tempo.

Neťahali dnes ani šprintérske tímy. Groupama – FDJ bol spokojný s tromi víťazstvami Arnauda Démara od začiatku Gira a možnosť ponúkol iným. Tí odmietli, lebo od Francúzov čakali, že ako dominantný šprintérsky celom prevezmú iniciatívu. Tímy ako BORA – hansgrohe či Team Sunweb majú okrem šprintérov aj jazdcov na celkové poradie Majku a Keldermana a nechceli míňať sily.

Po najväčšom stúpaní dňa to mierne ovládali tímy Trek-Segafredo s lídrom Nibalim a Astana Pro Team s lídrom Fuglsangom, ktorý mal dnes defekt a musel sa na klesaní vracať späť. Po ňom už bolo jasné, že takmer desaťminútový náskok úniku bude dostatočný na víťazstvo brejku.

Na šprintérskej prémii Démare pred Saganom

Prvá prémia je na Gire vždy tou, kde sa dostávajú body do bodovacej súťaže o cyklámenový dres. Najaktívnejším jazdcom z úniku tam bol Brit Holmes. Po siedme miesto z pelotónu si prišiel Arnaud Démare (FDJ) a za ním bol Peter Sagan (BOH). O jeden bod tak Francúz zvýšil svoj náskok v klasifikácii.

Aj na Monte Sant’Angelo druhej katgórie bol prvý Holmes. Iný Brit, Dowsett, bol prvý na štvorkovom La Guardiola.

Dowsett ako jediný úspešne zaútočil

25 km pred koncom útočili z úniku Puccio Holmes. Každý sa začal orientovať na etapové víťazstvo. Na malom stúpaní si začali vytvárať náskok, ale nevydržali na čele. Alex Dowsett bol ďalší na ťahu a 18,3 km pred cieľom úspešne nastúpil. Holmes a Puccio museli spolupracovať, aby mali šancu. Dostal sa k nim eštš Rosskopf, ale Dowsett mal v posledných 10 km už 30-sekundový náskok. Dowsett mal zároveň výhodu, že vpredu mal kolegu Brandla.

Alex Dowsett vyhral 8. etapu Giro d’Italia 2020

Brit Dowsett dotiahol svoj útok do víťazného konca. V cieli mal dostatok času na emotívne oslavy, vyhral s náskokom 1:15. Druhý za ním bol Puccio, ktorý vyhral špurt pred Holmesom. Rosskopf bol tretí.

32-ročný jazdec získal prvé víťazstvo v kategórii World Tour pre tím Israel Start-Up Nation. Sám vyhral 15 víťazstiev v profipelotóne. Na Gire 2013 vyhral časovku a dnešok sa radí k jeho najväčším triumfom. Ide o veľmi obľúbeného pretekára, ktorý väčšinou cyklistike hovorí otvorene a je veľmi aktívny na sociálnych sieťach mimo povinných PR vyhlásení.

V cieli prežíval veľké emócie: „Na ďalší rok nemám kontrakt. Mám však…Chanel a v januári budeme mať dieťa, takže ani vám nemôžem povedať, ako sa obávam o ďalší rok a čo budem robiť.“

Celkové poradie

Celý pelotón došiel pohromade a celkové poradie sa dnes nemenilo. Almeida (:dqt:) sa bude zajtra sústrediť na vrchársku etapu,

Špurt pelotónu vyhral Matthews pred Gavíriom. Sagan ani Démare sa nezapojili. Démare vedie bodovaciu klasifikáciu o 56 bodov pred Saganom.

Dowsett a jeho posledný kilometer:

8. etapa Giro d’Italia – výsledky:

1.Alex Dowsett (GBr):isn:4:50:09
2.Salvatore Puccio (Ita):ins:0:01:15
3.Matthew Holmes (GBr):lts:
4.Joseph Rosskopf (USA):ccc:
5.Matthias Brändle (Aut):isn:0:02:10
6.Simone Ravanelli (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec0:02:13
7.Michael Matthews (Aus):sun:0:13:56
8.Fernando Gavíria (Col):uae:
9.Mikkel Bjerg (Den):uae:
10.Andrea Vendrame (Ita):alm:

Giro d’Italia – priebežné poradie:

1.Joao Almeida (Por):dqt:29:52:34
2.Wilco Kelderman (Ned):tbm:0:00:48
3.Pello Bilbao (Spa):sun:0:00:49
4.Harm Vanhoucke (Bel):lts:0:01:05
5.Vincenzo Nibali (Ita):tfr:0:01:07
6.Domenico Pozzovivo (Ita):ntt:0:01:11
7.Steven Kruijswijk (Ned)AST0:01:21
8.Jakob Fuglsang (Den):tjb:0:01:25
9.Patrick Konrad (Aut)BOH0:01:32
10.Rafal Majka (Pol)BOH


Zdroj: giroditalia.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár