Dries De Bondt prekvapivým, no zaslúženým belgickým majstrom

zdroj: twitter.com/hlnsport

Dnes sa s oneskorením konal belgický národný šampionát v pretekoch s hromadným štartom. Väčšina národných majstrovstiev sa konala víkend pred Tour de France – čiže najneskôr do 23. augusta. Časovku v riadny dátum vyhral Wout van Aert (:tjb:). Každoročne najlepšie obsadený šampionát s hromadným štartom – belgický – sa konal dnes v Anzegeme v Západnom Flámsku.

Sumár všetkých náročných majstrovstiev v roku 2020 si môžete pozrieť v našom prehľade

Po štarte v Halle sa prešlo cez slávny Kapelmuur, aby sa neskôr prišlo na okruh v blízkosti 14-tisícovej obce. Jedno kolo malo 19,5 km a jej stredobodom bol ďalší kopec známy z jarných klasík Tiegemberg (0,7 km – 5,1%). Celkovo mali preteky 239 km.

Profil belgického šampionátu:

zdroj: la-flamme-rouge.eu

Preteky po vstupe na kolá začala tvoriť zostava Deceuninck – Quick Step, ale až 15 mužov v pelotóne mal tím Lotto Soudal. Vytvorili sa selekcie, pričom vpredu sa nachádzala pomerne veľká skupina favoritov. Po útokoch Edwarda Theunsa (:tfr:) či Ilja Keisseho (:dqt:) však bolo všetko pokope a mierilo sa na posledné kolo.

Pred posledným prejazdom Tiegembergu spadol Pieter Serry (:dqt:). Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) sa mu dokázal vyhnúť a zrýchlením si v tom momente vytvoril náskok na hlavnú skupinu. Svoj odstup neustále zvyšoval a dokázal byť dostatočne silný na to, aby vyhral.

Dries De Bodnt vyhral belgický šampionát po dobrom samostatnom útoku. V cieli mal náskok šesť sekúnd na druhého Keisseho Serryho, ktorí nedokázali pretaviť tímovú prevahu na víťazstvo. V závere sa totiž nikto nedokázal dohodnúť na stíhaní De Bondta, ktorý išiel naplno.

Vo veku 29 rokov získal De Bondt piate profesionálne víťazstvo. Trať dobre poznal, keďže v rokoch 2016 a 2019 vyhral miestne preteky kategórie 1.1 Halle-Ingooigem. Rovnako drží belgickú trikolóru v tíme. Posledný rok ju nosil šprintér Tim Merlier (Alpecin-Fenix). Tím z nižšej divízie Pro tak drží až tri dresy mimoriadne dôležitých krajín – holandský s Mathieu van der Poelom a nemecký s Marcelom Meisenom.

Jazdci po Tour de France sa nedokázali presadiť. Van Avermaet (:ccc:), Naesen (:alm:) či Gilbert (:lts:) sa nachádzali v zadných skupinkách.

Výsledky:

1.Dries De BondtAlpecin-Fenix5:11:08
2.Iljo KeisseDQT0:06
3.Pieter Serry:dqt:
4.Jan BakelantsCircus-Wanty Gobert
5.Edward Theuns:tfr:
6.Michaël Van StaeyenTarteletto – Isorex
7.Nathan Van Hooydonck:ccc:
8.Ludovic RobeetBingoal-Wallonie Bruxelles
9.Xandro MeurisseCircus-Wanty Gobert
10.Otto VergaerdeAlpecin-Fenix

Zdroj: sporza.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár