E3 Harelbeke preview: Flámsko hľadá svojho nového šerifa

zdroj: facebook.com/pg/E3Harelbeke

Po krátkej odbočke na Ligúrskom pobreží sa jarné klasiky vracajú späť na belgickú pôdu. Preteky E3 Harelbeke odštartujú víkend pred prestížnym monumentom Okolo Flámska a už samotná prezývka pretekov je výstižná – „malé Okolo Flámska“. Priebeh počas 206,5 kilometra poslúži ako dobrý indikátor formy pred druhým monumentom sezóny a nie nadarmo sa traduje, že víťaz je považovaný za top favorita Ronde. Aj výpočty podľa tohto vzorca však v posledných rokoch nič nezaručujú. Práve naopak, ukazujú, aká nevyspytateľná je dnešná cyklistika.

Pelotón preverí 15 stúpaní, z toho 5 bude mať príchuť dlažobných kociek. Už na 28. kilometri príde jazdcom do cesty Wolvenberg, avšak potom príde na pomerne dlhšiu dobu pokojnejšia pasáž. Ďalšie hellingeny, s výnimkou La Houppe, si na protagonistov počkajú v druhej časti piatkového programu. Na viacerých predstavcoch bude zvýraznený Taaienberg na 134. kilometri. Prvé dlažobné stúpanie spustí pozičnú bitku a kto začne zaostávať, môže na dobrý výsledok zabudnúť. Cestičky mimo mačacích hláv budú v hľadáčiku aj na Eikenbergu a Stationbergu. Na papieri sa javí ako kľúčová kombinácia Paterberg (700 m, sklon 12 %, max. 20,3%) – Oude Kwaremont (2200 m, sklon 4,2 %, max. 11 %). Po selekcii na týchto legendárnych stúpaniach ostáva prekonať Karnemelkbeekstraat Tiegemberg. Do cieľa v Harelbeke následne povedie ešte pomerne dlhých 18 kilometrov.

Nepriateľom číslo jeden bude aj tentoraz bočný vietor. Foto: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Favoriti

Ostatný ročník vlial do žíl fanatickým belgickým fanúšikom okrem promile z piva aj poriadnu dávku optimizmu. O pamätný deň domácej cyklistiky sa postarala trojica Greg Van Avermaet (:bmc:), Philippe Gilbert (:qst:) a Oliver Naesen (:alm:). Kompletné belgické pódium sa poskladalo po 18 rokoch.

S Belgičanmi treba rátať aj tentoraz. Greg Van Avermaet (:bmc:) je v tomto čase menej viditeľný ako pred rokom. V San Reme finišoval až v druhej desiatke, ale dlažobné kocky by ho mohli prebudiť k lepším výsledkom.

Vlčia svorka tímu Quick-Step Floors je poskladaná okolo dua Philippe Gilbert (:qst:) a Zdeněk Štybar (:qst:). Z druhej vlny majú možnosť útočiť Niki Terpstra (:qst:) a Yves Lampaert (:qst:).

Po vydarenom predstavení na blatistom Strade Bianche sa na klasikárske chodníčky opäť vracia Tiesj Benoot (:lts:). „Po mentálnej stránke to nebolo náročné, potrebujete však mať dobré nohy. Je nádherné konečne vyhrať prvé preteky. Zastavia sa nateraz nepríjemné otázky. Od dobrého umiestnenia na Ronde sú to už dva roky. Teraz ma s mojím prvým víťazstvom začnú porovnávať s tými najlepšími cyklistami hovoriac, v akom mladom veku som vyhral. Je to typická vlastnosť belgickej tlače. Je to súčasť miestnej kultúry,“ opísal Benoot náladu belgických novinárov pre server VeloNews.

Slovenská cyklistika bude mať v Harelbeke až trojnásobné zastúpenie. Peter Sagan (BOH) sa bude spoliehať na pomoc Erika Bašku (BOH) a Michaela Kolářa (BOH). Trojnásobný majster sveta sa na E3 radoval v roku 2014. V ostatnom ročníku mu však cestu za víťazstvom zmaril hromadný pád. Miláno – San Remo ukázalo, že Sagan je vo veľmi dobrej forme, ktorú chce podčiarknuť v najbližších dňoch.

Víťazné chúťky nestráca Alexander Kristoff (:uae:). Hoci v úvode sezóny sa neustále pohybuje v top 10, víťazstvá mu unikajú medzi prsty. Zlepšenie očakáva aj jeho športový riaditeľ Mario Scirea: „Ideme do Belgicka po dobré výsledky a očakávam aktivitu zo strany Kristoffa. Takisto máme silnú druhú vlnu v podobe Bena Swifta, ktorý bol silný v San Reme.“

O vydarenej jari zatiaľ nemôžu hovoriť v tíme Trek – Segafredo. Johna Degenkolba (:tfr:) doteraz zrádzal zdravotný stav a Jasper Stuyven (:tfr:) zatiaľ tiež výsledkovo mlčí. Na desiate miesto z La Classicissimi sa však dá nadviazať.

Zdá sa, že zdravotne je v poriadku už aj Michael Matthews (:sun:). Po zlomenine ramena by mal Austrálčan spoločne so Sørenom Kragh Andersenom (:sun:) ťahať zostavu Sunwebu.

Taliansku školu zastupujú na E3 Matteo Trentin (:mts:), Sonny Colbrelli (:bmt:) a Gianni Moscon (:sky:). A bez šancí nie sú ani Oliver Naesen (:alm:) alebo Tony Martin (:kat:).

Profil

Video z roku 2017

 

Zdroj: e3harelbeke.be, uaeteamemirates.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár