E3 Harelbeke: Terpstra zúročil dokonalú taktiku Quick-Stepu

zdroj: facebook.com/nikiterpstraracing

Klasikárske dianie dnes pokračovalo pretekmi E3 Harelbeke, známe aj ako malé Okolo Flámska. Jazdcov čakalo na štarte chladné počasie, a tak sa na prvé kilometre zabalili do viacerých vrstiev oblečenia. Už po niekoľkých kilometroch sa sformoval únik dňa v zložení Pim Ligthart z Roompot-Nederlandse Loterij, Damien Gaudin z Direct Energie, Kevin Van Melsen z Wanty-Groupe Gobert, Lukas Spengler z WB Aqua Protect Veranclassic, Truls Engen Korsaeth (AST), Nelson Oliveira (MOV), Simone Consonni (:uae:) a Jeremy Lecroq z Vital Concept. Náskok vedúcej osmičky dosahoval v polovici pretekov pohodlných 6 minút.

Horúce chvíľky prišli v pelotóne ešte skôr ako bolo očakávané. Bohužiaľ sa o ne postaral hromadný pád, ktorý spravil škrt cez rozpočet aj štvorici lídrov – Sepovi Vanmarckemu (:efd:), Arnaudovi Demarovi (FDJ), Michaelovi Matthewsovi (:sun:) a Oliverovi Naesenovi (:alm:). Bicykle leteli do poľa a pelotón sa následne rozdelil na dve časti. Druhá časť balíka nabrala ihneď minútovú stratu.

Bočný vietor a tím Quick-Step začal určovať tempo pretekov. Dopredu sa predralo duo Niki Terpstra (:qst:) a Yves Lampaert (:qst:), ktoré si 60 kilometrov pred páskou vypracovalo 40 sekundový náskok. Za nimi sa sformovala zaujímavá skupina s Petrom Saganom (BOH), Gregom Van Avermaetom (:bmc:), Tiesjom Benootom (:lts:), Lukeom Durbridgeom (:mts:), Damienom Gaudinom a trojicou z Quick-Stepu  – Gilbertom, Štybarom a Sénéchalom. Na taktickú hru Quick-Stepu sa odmietol prizerať Van Avermaet a na dláždenom úseku vytvoril solídnu medzeru. Philippe Gilbert takisto pochopil situáciu a svojho krajana si spolu s Benootom rýchlo dolepil. Až by sa nechcelo veriť, že takýto pohyb prišiel vyše 50 kilometrov pred cieľom.

Zatiaľ čo sa Gilbert viezol na zadnom kolese Van Avermaeta a Benoota, jeho tímový kolegovia sa vpredu úspešne bok po boku preniesli cez Paterberg aj Oude Kwaremont. Peter Sagan rýchlo pochopil, že preteky sú dávno stratené, a tak vyvesil nohy v štvrtej skupine.

Pred predposledným stúpaním dňa sa zozadu začala nebezpečne približovať tretia skupina so silným zložením – Vanmarcke, Stuyven, Naesen, Moscon, Štybar, Trentin, Küng a a Roelandts. Quick-Step chcel v tej chvíli dostať k vedúcej dvojici pomerne čerstvého Gilberta, avšak jeho pokus o doskočenie si vedúcej dvojice stroskotal. Druhá a tretia skupina sa následne spojili a Terpstra dal unavenému Lampaertovi na čele zbohom. Dvadsať kilometrov pred Harelbeke sa jeho náskok pohyboval na úrovni 30 sekúnd.

Spolupráca stíhajúcej deviatky však na rovine viazla a na bočnom vetre nechcel nikto spraviť ani o šliapnutie viac. Prebudenie prišlo v posledných piatich kilometroch. K nástupu zavelil postupne Trentin Van Avermaet, zatiaľ čo Štybar a Gilbert úspešne kontrolovali situáciu. Individuálna časovka Nikiho Terpstru nakoniec slávila úspech a perfektnú súhru Quick-Stepu podčiarkol druhým miestom Philippe Gilbert. Tretie miesto si v šprinte zabezpečil Greg Van Avermaet.

Výsledky:

1.Niki Terpstra (Ned):qst:05:04:18
2.Philippe Gilbert (Bel):qst:
3.Greg Van Avermaet (Bel):bmc:
4.Oliver Naesen (Bel):alm:
5.Tiesj Benoot (Bel):lts:
6.Jasper Stuyven (Bel):tfr:
7.Sep Vanmarcke (Bel):efd:
8.Gianni Moscon (Ita):sky:
9.Zdeněk Štybar (Cze):qst:
10.Stefan Küng (Swi):bmc:

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár