E3 Saxo Bank Classic 2021 preview: Van Aert, Van der Poel a tí ďalší

E3 Saxo Bank Classic 2021

zdroj: twitter.com/bikenewsPhoto

E3 Saxo Bank Classic 2021 v piatok 26. marca otvorí pre mnohých najkrajšie obdobie cestnej sezóny. Začínajú sa slávne belgické kockové klasiky. Kto má tento rok nárok na „malé Okolo Flámska“? Opäť pôjde o galaktický súboj Mathieu van der Poel vs Wout van Aert, ale o slovo sa prihlási vždy silný Deceuninck – Quick-Step a ako nám Jasper Stuyven v San Reme pripomenul, víťaziť môžu aj iní.



Predošlí víťazi E3 Saxo Bank Classic:

Naposledy sa tu radoval Zdeněk Štybar, ktorý v atraktívnych pretekoch takticky ťažil z úniku svojho kolega Boba Jungelsa. V špurte elitnej skupinky porazil Wouta van Aerta a Grega Van Avermaeta.

Embed from Getty Images

2020: zrušené
2019: Zdeněk Štybar
2018: Niki Terpstra
2017: Greg Van Avermaet
2016: Michał Kwiatkowski
2015: Geraint Thomas
2014: Peter Sagan
2013: Fabian Cancellara
2012: Tom Boonen
2011: Fabian Cancellara

Krátka história E3 Saxo Bank Classic

E3 v názve značí cestu E03, ktorá vedie z Lisabonu do Štokholmu. Medzinárodná cesta viedla aj po okolí flámska, teraz sa volá E17, ale jej názov sa zanechal. Iba v roku 1958 sa zrodila nová klasika s mnohými kockovými úsekmi, pripomínajúca monument Okolo Flámska. Merala trasu z flámskeho mesta Harelbeke do Antwerp. V šesťdesiatych rokoch ty štyrikrát vyhral legendárny Rik Van Looy a preteky okamžite nadobudli žiadanú prestíž.

Ďalšími známymi cyklistami histórie s titulom sú Jan Raas, flámsky lev Johan Museew, pre ktorých to bol odrazový mostík pre ďalšie víťazstvá na monumente Okolo Flámska. Najúspešnejší cyklista histórie Eddy Merckx tu dvakrát stál na pódiu, ale pri šiestich účastiach nevyhral.



Neskôr tu tituly zbierali Tom Boonen a Fabian Cancellara, ktorí odišli v pomere 5:3. Klasikárska legenda Boonen tu tak drží rekord v počte víťazstiev. Peter Sagan ty vyhral raz, a to v roku 2016. Geraint Thomas je jediným cyklistom, ktorý ovládol túto klasiku a po svojej transformácii zvíťazil aj na Tour de France.

Program E3 Saxo Bank Classic 2021:

26. marca 2021

  • Ročník: 64. (od roku 1958)
  • Dĺžka: 204 km (1958 nastúpaných výškových metrov)
  • Štart: 12:15 v Harelbeke
  • Predpokladaný dojazd: ~17:00 v Harelbeke

Vysielanie v TV, live prenos E3 Saxo Bank Classic 2021:

  • Eurosport Player naživo od 15:00 do 17:30
  • Záznam na Eurosport 2 od 19:30 do 21:00

Trasa E3 Saxo Bank Classic

E3 Saxo Bank Classic 2021 trasa
zdroj: e3saxobankclassic.be

Kto je dobrý na E3, má šancu hviezdiť na Ronde. Okolo Flámska sa koná o týždeň v nedeľu a niet lepšej prípravy ako preteky, ktoré sú síce kratšie, ale obsahujú rovnaké kockové úseky, kopčeky, bergy. Na programe je 17 krátkych strmých kopcov a deväť úsekov s dlžobnými kockami rozložených na 204 km. Na svoje si prídu hlavne špecialisti, prichádza ich čas.

E3 Saxo Bank Classic 2021 profil
zdroj: e3saxobankclassic.be

Tradične sa začína v Harelbeke. Pokračuje sa veľkým okruhom smerom na východ. Prvých sto kilometrov je rovinatých, akcia začína až v druhej polovici. 118 km pred cieľom prichádza kopec La Houpe a začína sa tvrdý boj. O pozície, o dostatok tímových kolegov a o to, aby ste zachytili každé delenie pelotónu. Po ňom už každých pár kilometrov príde prekážka v podobe stúpaní, ktoré nie sú pokryté kockami.

Dlažba príde 80 km pred Harelbeke. Tom Boonen takmer vždy útočil na Taaienbergu už dosť skoro, aj napriek tomu, že ide o prvé kockové stúpanie dňa. Berg ten Stene, Boigneberg, Eikenberg, Stationsberg a Mariaborrestraat prídu v ďalších 15 kilometroch a vpredu ostanú už len tí najsilnejší so skvelou technikou na drsnom povrchu.

42 km pred cieľom je na rade hlavný chod dňa – kombinácia Oude Kwaremont a Paterberg. Prvý kockový berg je ťažký a dlhý, druhý je krátky a veľmi strmý. Nakoniec jazdcov preverí ešte Karnemelkbeekstraat, ktorý po 172 km ponúka poslednú možnosť na veľké rozdiely. Nakoniec je tu krátky Tiegemberg a takmer 19 kilometrov rovinatého profilu do cieľa. Pôjde o priamočiare finále, kde pár ľudí bude z malej skupiny útočiť, aby zabránili šprintu, v ktorom si ostatní veria.

Embed from Getty Images

Favoriti E3 Saxo Bank Classic 2021

Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix)

Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel. © Marco Alpozzi – LaPresse

Holanďan síce s týmito pretekami nemá skúsenosť, ale to mu vadiť nebude. Stále sa nachádza vo vrcholnej forme a len zlá pozícia na Poggiu ho stála lepší výsledok na Miláno – San Remo. Preto sa bude musieť vyvarovať taktických chýb. V nedeľu bude chýbať na Gent – Wevelgem a tak si 26-ročný fenomén môže opäť siahnuť na dno svojich síl ako v pamätnej etape na Tirrene, alebo na Strade Bianche.

Wout van Aert (:tjb:)

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Wout van Aert vyhral šprintérsku etapu na Tirrene. twitter.com/TirrenAdriatico

Belgičan získal ďalšie pódium zo Sanrema a zdá sa, že jeho forma len a len rastie. Po dvoch etapách na Tirrene nemá čo skrývať. Veľkú kockovú klasiku ešte nevyhral, cieľ má na Ronde, ale so zrušeným Paríž – Roubaix sa bude chcieť predviesť už teraz, rovnako ako jeho najväčší konkurent. Ak by sa cyklokrosová dvojica rozhodla otvoriť preteky poriadne skoro, trpel by snáď každý.

Najlepšia dvojica sa musí spoľahnúť na seba. Ich podporný tím sa s nimi udrží pravdepodobne iba do najväčšej selekcie, potom bude na nich bojovať o predné priečky v skupine.

Štybar, Ballerini, Lampaert, Senechal v Quick Stepe

Davide Ballerini 3. etapa Tirreno - Adriatico 2021
Davide Ballerini vyhral Omloop Het Nieuwsblad. © Luc Claessen/Getty Images

Cyklokrosárov môže poraziť tímový výkon Deceuninck – Quick-Step. Davide Ballerini (:dqt:) je v životnej forme. Ponúka silný šprint. Ak by sa mu podarilo nasledovať najväčšie útoky, Talian by bol vo finále nesmierne nebezpečný. Florian Sénéchal (:dqt:) je podobne výbušný. Francúz ešte čaká na svoj prvý veľký triumf.

Štybar
Zdeněk Štybar. zdroj: twitter.com/deceuninck_qst

Zdeněk Štybar (:dqt:) prichádza ako obhajca titulu. Svoje skúsenosti môže využiť pre tímové dobro, alebo z neho ťažiť, ako ukázal pri svojej životnej jari v roku 2019. Útočiť môže skoro, rovnako aj tempár Yver Lampaert (:dqt:). Takto môžu využiť svoju výhodu, skorými nástupmi nalomia ostatných a ďalšími útokmi oslabia aj najväčšie mená.

Tom Pidcock (:ins:)

Embed from Getty Images

21-ročný Brit prežíva výbornú prvú jar. Zatiaľ bol na každej klasike v centre diania, či už v hlavnej selekcie na Omloope, na treťom mieste v šprinte v Kuurne, medzi absolútnou elitou na Strade, alebo v prednom útoku v San Reme. Kde ležia hranice britského cyklokrosára? Necháme sa prekvapiť, ale jedno je isté, krátke kockové úseky mu sedia ako uliate.

Mads Pedersen a Jasper Stuyven (:tfr:)

Miláno - San Remo 2021
Jasper Stuyven. zdroj: twitter.com/destandaard

Mads Pedersen (:tfr:) má v sebe mimoriadne silný špurt, ale zdalo sa, že v poslednej sezóne sa trápil na stúpaniach. Dánsky ex-majster sveta však môže ukázať, že to vydrží. V tíme má Jaspera Stuyvena (:tfr:), ktorý každého prekvapil na Miláno – San Remo. Zafunguje opäť tímová kooperácia? Prvý menovaný by mal čakať po skupinkách, zatiaľ čo Belgičan môže provokovať skorými nástupmi.

Politt, Van Avermaet alebo Matthews

Nils Politt (BOH) bez Petra Sagan v tíme je neomylným lídrom. Nemec už musí ukázať, že bol pre domácich sponzorov dobrou voľbou. Jeho najlepším výsledkom je druhé miesto z Roubaix. 27-ročný jazdec musí potvrdiť svoju dôveru tým, že sa dobre predstaví aj na klasike, ktorá na rozdiel od Pekla severu obsahuje stúpania. Jeho šancou je dlhý samostatný útok na rovine.

Prvá veľká kocková klasika už naozaj neponúka priestor na slabé výkony. Potvrdiť to musia lídri z AG2R Greg Van Avermaet (ACT) a Oliver Naesen (ACT). Vždy sú niekde medzi najlepšími, ale práve tímová spolupráca im má šancu priniesť čakaný výsledok.

Embed from Getty Images

Søren Kragh Andersen (DSM) je v dobrej forme a práve toto môže byť jeho šanca na prelomový klasikársky výsledok. Dán to vždy v sebe mal. Jeho útoky v posledných kilometroch u vždy nebezpečné. Spolupracovať bude s belgickou nádejou Tiesjom Benootom (DSM) a v tejto sezóne môže viacerých prekvapiť Nils Eekhoff (DSM).

Michael Matthews (:bex:) hľadá novú motiváciu v staro-novom tíme a belgické kocky môžu byť to pravé. Sepp Vanmarcke (:isn:) je od začiatku sezóny vo výbornej forme, akurát musí využiť svoje skúsenosti správne.

Ďalšími jazdcami, ktorí môžu byť vpredu, sú: Anthony Turgis (Total Direct Energie) vo veľmi slušnej forme, Alberto Bettiol (:efn:), Sonny Colbrelli (TBV) alebo Matteo Trentin (:uae:) a Alexander Kristoff (:uae:).

Stúpania E3 Saxo Bank Classic 2021:

Kattenberg (po 28 km) – dĺžka 750 m, 6% priemerný sklon, max. 11%
La Houppe (85 km) – 1880 m 4,8%, max. 10%
Kanarieberg (92 km) – 1050 m 7,7%, max. 14%
Oude Kruisberg (100 km) – 800 m 4,8%, max. 9%
Knokteberg (107 km) – 1260 m 7%, max. 13%
Hotondberg (111 km) – 1200 m 4%, max. 8%
Kortekeer (118 km) – 1000 m 6,4%, max. 17%
Taaienberg (123 km – 700 m kociek 6,3%, max. 16%
Berg ter Stene (132 km) – 1300 m 5,2%, max. 9%
Boigneberg (136 km) – 1000 m 5,2%, max. 12,3%
Eikenberg (141 km) – 1250 m 6,2%, max. 10%
Stationsberg (146 km) – 700 m kociek 3,2%, max. 10%
Kapelberg (157 km) – 750 m 7,1%, max. 14%
Paterberg (161 km) – 400 m kociek 12,9%, max. 20,3%
Oude Kwaremont (164 km) – 2200 m kociek 4%, max. 11,6%
Karnemelkbeekstraat(172 km) – 1530 m 4,9%, max. 18%
Tiegemberg (183 km) – 750 m 5,6%, max. 9%

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár