Fabio Aru odjazdí svoju poslednú Vueltu. Končí s kariérou

Vuelta a España 2021
Fabio Aru

zdroj: A.S.O./Fabien Boukla

Talian Fabio Aru (:tqa:) po pretekoch Vuelta a Espaňa 2021 (14. augusta – 5. septembra) ukončí svoju profesionálnu kariéru. V 31 rokoch a na pretekoch, ktoré dokázal ovládnuť v roku 2015 ako svoju jedinú Grand Tour.

„Nebolo ľahké sa rozhodnúť, ale o tomto som so svojou rodinou hovoril už dlhší čas,“ napísal Aru vo vyhlásení.

„Na bicykli jazdím už 16 rokov a nejaké to desaťročie ako profesionál. Teraz však nastal čas, aby bola mojou prioritou rodina. Dúfam, že som odhalil pravé stránky športového ducha. Chcel by som sa taktiež poďakovať bývalým kolegom, personálu z mojich bývalých tímov – Astana a UAE. Spolu sme mali niekoľko nezabudnuteľných chvíľ,“ pokračoval nositeľ žltého dresu z Tour de France 2017.

Fabio Aru
Fabio Aru. twitter.com/letour

„Zároveň však musím špeciálne spomenúť tím Qhubeka NextHash. Odkedy som tu na začiatku roka prestúpil, cítil som, že ide o špeciálny celok. Som hrdý na to, že s ním môžem ukončiť svoju profesionálnu púť,“ ďakoval Sardínčan.

S tímom zažil akési oživenie kariéry. Na Vuelta a Burgos 2021 skončil celkovo druhý, čo bol najlepší výsledok za niekoľko rokov. Do záverečných pretekov života Vuelta a Espaňa vstupuje vo výbornej forme a ako jeden z favoritov na top 10 v celkovom poradí.

Cennejší by však bol etapový triumf ako bodka za kariérou.

„Na bicykli budem jazdiť aj naďalej, pretože to milujem,“ zakončil Aru.

Fabio Aru na Instagrame:

V posledných rokoch zápasil so zdravotnými problémami. V roku 2019 zápasil s endofibrózou u ilickej artérie – „tepny pri bedrovom kĺbe“. Niekoľkokrát bol operovaný. Úpadok niekdajšej slávy však začal už väčším zranením kolena v roku 2017.

Vo svojej kariére vyhral Vuelta a Espaňa 2021 v tíme Astana. Dvakrát skončil na pódiu Giro d’Italia – druhý bol v roku 2015 a tretí v roku 2014. Vtedy patril k absolútne najlepším vrchárom planéty, známy svojím útočným štýlom a nespočetnými grimasami.

Na Grand Tours vyhral dokopy šesť etáp – tri na Gire, dve na Vuelte a jednu na Tour de France v roku 2017. V roku 2017 bol majstrom Talianska v cestných pretekoch.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár