Roubaix, žltý dres či veľký rekord. Filippo Ganna chce byť viac než časovkárom

Filippo Ganna

zdroj: © INEOS Grenadiers

Filippo Ganna (:ins:) má pred sebou sezónu, ktorá mu môže zmeniť dlhodobé smerovanie kariéry.

Taliansky fenomenálny časovkár si kladie ciele, ktoré nesúvisia len so ziskom tretieho titulu majstra sveta. 25-ročný jazdec sa dohodol s tímom INEOS Grenadiers na inom prístupe. Po dvoch dúhových dresoch z časovky a veľmi úspešnej olympiáde na dráhe chce preskúmať širšie možnosti cestnej cyklistiky.

„Tento rok budem mať oveľa viac príležitostí pre seba,“ vysvetľuje pre Gazzetta dello Sport, cituje ho aj Cyclingnews. „Bol pre mňa navrhnutý kalendár, ktorý má možnosti, aby som sa ukázal ako niečo viac než len časovkár či dráhar.“

Sezónu začne Ganna rovnako ako minulý rok na Etoile de Bessèges. Vlani vyhral na francúzskom podniku rovinatú etapu z úniku a záverečnú časovku. Ďalej má v pláne UAE Tour, kde vlani taktiež vyhral boj proti chronometru. Jeho ďalšie kroky povedú na Paríž – Nice, vynechá tak domáce Tirreno-Adriatico.

Potom však prichádza prvý cieľ sezóny – Miláno – San Remo. Vlani potiahol skupinu na kopci Poggio tak, že nebolo možné zaútočiť. Skúsi teraz on samostatný útok ako člen tímu, ktorý má šprintérske možnosti zo zriedenej skupiny v podobe Toma Pidcocka a Ethana Haytera? V zálohe číha aj šprintér Elia Viviani.

Paríž – Roubaix

Oveľa viac pozornosti však dostane na svojom druhom monumente sezóny, Paríž – Roubaix. Ganna vyhral juniorskú edíciu slávnych pretekov v roku 2016.

„Aby som bol konkurencieschopný na Paríž – Roubaix, pracujem na spevnení hornej časti tela a brušných svalov. Po Roubaix však budem musieť zhodiť nejaké kilá pred Tour de France,“ vysvetľuje Ganna. „Nikdy nebudem vrchár so 70 či 75 kilami, to by bolo neprirodzené. Ale Cancella, keď bol v žltom drese, chránil svoju pozíciu na viacerých stúpaniach aj s 80 kilami.“

Bude Filippo Ganna žltý po vzore Cancellaru?

7. etapa Tirreno - Adriatico 2021 poradie Filippo Ganna
Filippo Ganna. © LaPresse – Fabio Ferrari

Veľký Gannov cieľ je aj úvodná časovka na Tour de France. Posledné dva roky vyhral úvodný súboj s časom na Giro d’Italia. Nosiť ružový dres pred domácim publikom je jedna vec. Ale mať žltý dres a držať ho niekoľko etáp, to je príležitosť, ktorú nechce ako jeden z najlepších časovkárov na svete stratiť.

Jazdec INEOS Grenadiers pripúšťa, že dráhovej cyklistike sa bude venovať len okrajovo, aby nazbieral nejaké body pre olympijskú kvalifikáciu.

Gazzetta dello Sport ďalej pripomína, že v lete by sa mohol Ganna podujať na hodinový rekord. Je len otázkou času, kedy sa jeden z najsilnejších tempárov rozhodne prekonať rekrod Victora Campenaertsa z roku 2018, ktorý meria 55,089 kilometra.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár