Etoile de Bessèges – Tour du Gard 2022 Preview

Etoile de Bessèges - Tour du Gard 2022

zdroj: https://twitter.com/Etoile_Besseges/status/1358444107333517312/photo/2

Začiatok februára nebude len v znamení etapových pretekov Saudi Tour 2022 či Okolo Valencie ale taktiež pretekov Etoile de Bessèges – Tour du Gard 2022. Pôjde už o 52. ročník týchto 5-etapových pretekov na juhu Francúzska, ktoré každoročne už nabetón potvrdzujú skutočnosť, že pretekať sa začalo už pred pár týždňami. Tak ako minulý rok, aj tohtoročná štartovacia listina je plná veľkých mien. Svoju účasť potvrdil úradujúci olympijský šampión a taktiež majster sveta v časovke jednotlivcov.  

História Etoile de Bessèges – Tour du Gard

Podujatie Etoile de Bessèges – Tour du Gard vytvoril v roku 1971 Roland Fangille, bývalý francúzsky cyklista. Všeobecne je zaužívané, že prvé európske etapové preteky v profesionálnom kalendári postavili svoju históriu na troch neoddeliteľných pilieroch: dedičstvo, výkon a blízkosť. Týmto heslom sa riadia organizátori a dobrovoľníci po dlhé desaťročia. Aj preto sa preteky môžu konať rok čo rok. A v aktuálnom roku to bude už 52. ročník cyklistickej zábavy na juhu Francúzska. 

Víťazi Etoile de Bessèges – Tour du Gard (posledných 10 rokov)

Etoile de Bessèges – Tour du Gard 2022 – parametre

  • typ: etapové preteky
  • počet etáp: 5 (1 rovinatá, 1 zvlnená, 2 kopcovité a 1 časovka jednotlivcov)
  • začiatok: 2. februára (streda)
  • koniec: 6. februára (sobota)
  • kategória: muži Elite
  • UCI Tour: UCI Europe Tour
  • úroveň: 2.1

Etoile de Bessèges – Tour du Gard 2022 – trasa

mapa pretekov https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/gc/startlist/preview

1. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-1/today/profiles
52. ročník odštartuje rovinatou etapou o dĺžke158 kilometrov, ktorá si však v samotnom závere na pretekárov prichystala krátke strmé klasikárske stúpanie. Preto favorizovaní budú najmä komplexní špurtéri. Štartovať aj končiť sa bude v meste Bellegarde.

2. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-2/today/profiles

V druhom dejstve pretekári zavítajú do členitejšieho terénu. Nepôjde však o žiadne dlhé alpské kopce. Síce stúpania Côte de Lasalle a Côte du Pradel sú klasifikované ako stúpania druhej kategórie, svojou dĺžkou a priemerným sklonom nebudú pre cyklistov strašiakmi. V závere sa však opäť bude bojovať na strmej stene. Tentoraz strhujúce boje o etapový vavrín uvidíme po 156 kilometroch v mestečku Rousson.

3. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-3/today/profiles

Tretia etapa bude mať prívlastok kopcovitá. Na jazdcov bude čakať viacero stúpaní (nie všetky budú klasifikované). Po 153 kilometroch dorazia do srdca celých pretekov – do mesta Bességes, kde by sme mali byť svedkami hromadného šprintu. Kopce pozdĺž trate však môžu výrazne zmeniť vývoj pretekov; únik má v tejto etape veľkú šancu na úspech.

4. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-4/today/profiles

Až ako 4. na rad príde kráľovská etapa, ktorá síce by mala sprvu byť nudná a nezáživná, no záver by mal výrazne prehovoriť do celkového poradia. Finišovať sa bude na Mont Bouquet. Ide o stúpanie dlhé takmer 5 kilometrov s priemerným sklonom 9%. Jazdci na celkové poradie si tento deň budú musieť postrážiť.

5. etapa

https://www.procyclingstats.com/race/etoile-de-besseges/2022/stage-5/today/profiles

V závere príde to najlepšie – časovka jednotlivcov. Piata etapa teda definitívne rozhodne, kto sa stane celkovým víťazom 52. ročníka tohto podujatia. Favoritmi na etapu však budú aj časovkári, ktorí spoločne s ostatnými budú musieť zdolať dva a pol kilometrové stúpanie o priemernom sklone necelých 6%. Ide teda o stúpavý finiš, ktorý preverí jazdcove schopnosti rozvrhnúť si sily primerane na každú jednu časť zápolenia proti chronometru. O finále sa postará mesto Alés.

Favoriti Etoile de Bessèges – Tour du Gard 2022

Jazdci na celkové umiestnenie/vrchári

Z jazdcov, ktorí sa pobijú o žltý dres je hneď niekoľko. Tými najvýraznejšími sú úradujúci olympijsky šampión Richard Carapaz (:ins:) a Bauke Mollema (:tfr:) či Thibaut Pinot (FDJ). V prípade Pinota je to jedna veľká neznáma. Uvidíme, čo predvedie.

Image
Richard Carapaz https://twitter.com/INEOSGrenadiers/status/1466750362744930304/photo/1

Klasikári

Klasikársku časť pelotónu budú zastupovať pretekári ako Sep Vanmarcke (:isn:), Greg van Avermaet (ACT), Michal Kwiatkowski (:ins:) či Diego Ulissi (UAD) alebo niekdajší majster sveta Mads Pedersen (:tfr:). Všetkým spomínaným by mali perfektne sedieť prvé dva dni. Mads Pedersen môže pomýšľať na víťazstvo aj v tretej etape. Avšak netreba zabúdať, že Michal Kwiatkowski minulý rok skončil celkovo druhý. A teda aj klasikári môžu zabojovať o celkový triumf.

Image
Greg van Avermaet https://twitter.com/GregVanAvermaet/status/1447482544845381636/photo/1

Šprintéri

V pelotóne nenájdeme veľa čistokrvných šprintérov, no Pascal Ackermann (BOH) je jedným z nich. Nemec sa posledné roky výsledkovo trápi. Preteky na juhu Francúzska bude brať skôr ako tréning a reštart kariéry. Bryan Coquard (COF) taktiež môže zamiešať kartami spoločne s Christofferom Halvorsenom (Uno-X Pro Cycling Team), ktorý naposledy vyhral v Považskej Bystrici na pretekoch Okolo Slovenska 2021.

Časovkári

Z časovkárov zavíta na preteky Filippo Ganna (:ins:), úradujúci (a dvojnásobný) majster sveta v časovke jednotlivcov. Zálusk si bude robiť na záverečnú piatu etapu. Jeho najväčším rivalom bude Magnus Cort (:efn:).

Image
Filippo Ganna ako majster sveta v ITT https://twitter.com/UCI_cycling/status/1439642945855107077/photo/1

Ďalší

Zaujímavými menami sú taktiež Benoit Cosnefroy (ACT), Guillaume van Keirsbulck (Alpecin – Fenix) či Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies)

Dresy

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár