Filippo Ganna o sezóne 2022: „Rozhodnem sa s tímom. Verím tomu, čo robia.“

Filippo Ganna

zdroj: https://twitter.com/UCI_Track/status/1451217/photo/1

Úradujúci majster sveta v časovke jednotlivcov či tímovej stíhačke na dráhe Filippo Ganna (:ins:) má veľké plány v nadchádzajúcom roku. Pomýšľa na úspech v časovkách tak ako na Gire, tak aj na francúzskej Tour. Okrem toho by sa rád videl ako úspešný obhajca svetového titulu v boji proti chronometru či držiteľ rekordu v hodinovke. O ten sa nedávno pokúsil Alex Dowset (:isn:). 

Aká bola sezóna 2021?

„Pippo“ Ganna uplynulú sezónu začal na pretekoch Etoile de Bessèges – Tour du Gard, kde hneď získal dve etapové vavríny. Potom nasledovali preteky Okolo Spojených arabských emirátov. Samozrejme, s vyhranou časovkou jednotlivcov. Inak povedané, Filippo Ganna bol kráľom tejto disciplíny nielen na papieri, ale taktiež aj v praxi, v súťažnom dianí. Potom prišiel krátky útlm, no veľa analytikov sa na adresu 25-ročného Taliana vyjadrilo, že svoje sily šetrí na úvod domácej grandtour. Pravdepodobne to nebola iba domnienka ale fakt, keďže úvodnú časovku „Pippo“ jednoznačne ovládol a zapísal si tak už 4. víťazstvo v sezóne. Piate pridal v posledný deň Gira. Druhá polovica sezóny sa taktiež niesla v znamení veľkých víťazstiev. Tentokrát však išlo o zbieranie cenných kovov z vrcholných podujatí:

  • olympijské zlato z dráhovej cyklistiky
  • majstrovský titul zo zmiešanej časovky družstiev na majstrovstvách Európy
  • striebro z časovky jednotlivcov na majstrovstvách Európy
  • titul majstra sveta v časovke jednotlivcov na majstrovstvách sveta
  • bronz zo zmiešanej časovky družstiev na majstrovstvách sveta
  • titul majstra sveta v tímovej stíhačke na majstrovstvách sveta dráhovej cyklistiky

Dokopy tak nazbieral 9 víťazstiev, čo je na časovkára trošku neobvyklé. S takýmto počtom víťazstiev môžu byť spokojní aj šprintéri. Čo sa týka oddychu, ten si doprial na Maldivách, avšak ihneď ako sa Talian v službách INEOS Grenadiers vrátil, sadol na bicykel a vydal sa na novú cestu dosahovania nových cieľov poctivou prípravou.

Filippo Ganna a jeho potenciálne ciele v roku 2022

  • víťazstvá v časovkách jednotlivcov na grandtours (Giro a Tour)
  • obhajoba titulu majstra sveta v časovke jednotlivcov
  • prekonanie svetového rekordu v „hodinovke“ na dráhe

Čo na to samotný Filippo Ganna?

V úvode svojho vyjadrenia sa vrátil k uplynulej sezóne. „Bol to intenzívny rok. Začali sme ho vo februári a skončili až na dráhových majstrovstvách sveta. Bola to dlhá púť s Olympiádou na najvyššom mieste. Predsavzali sme si cieľ to všetko vyhrať a dokázali sme to.“

Potom premostil do budúcnosti. „Rád by som obišiel obe (grandtours). Ale musím taktiež pamätať na to, že sú aj majstrovstvá sveta v Austrálii, kde musím obhajovať. Čiže musíme sa pripraviť na zopár veľkých rozhodnutí. Rozhodnem sa s tímom. Verím tomu, čo robia.“   

 

V súčasnosti sa „Pippo“ pripravuje spoločne s tímom na novú sezónu v Španielsku.

 

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár