Politik, študent a nová nádej Belgicka. Kto je objav Roubaix, Florian Vermeersch?

Paríž – Roubaix 2021
Florian Vermeersch Paríž - Roubaix 2021

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

V tíme Lotto Soudal štartovali na Paríž – Roubaix 2021 dvaja predošlí víťazi – John Degenkolb a Philippe Gilbert. Bol to však mladý debutant Florian Vermeersch, ktorý skončil druhý a ukázal sa Belgicku ako ďalší veľký klasikár.

Kto je 22-ročný jazdec, ktorý ešte len pred týždňom pretekal na majstrovstvách sveta v kategórii do 23 rokov a nevenuje sa len cyklistike, ale angažuje sa aj v spoločenskom dianí?

Florian Vermeersch – mladý politik, študent a druhý muž z Roubaix

Na Paríž – Roubaix bol Florian Vermeersch vpredu 222 kilometrov

Vermeersch sa dostal do veľkého úniku na začiatku pretekov, 222 km do konca. Následne sa dostal do elitnej, štvorčlennej skupiny a niekoľko desiatok kilometrov viedol najslávnejšiu klasiku s Nilsom Eekhoffom (DSM). Spolu prešli cez ikonický Arenberský les.

Florian Vermeersch
Eekhoff a Vermeersch. © ASO/Pauline Ballet

Následne sa Vermeersch držal buď v stíhacej skupine za Giannim Mosconom, alebo bol dostihnutý najlepšími – teda Mathieu van der Poelom a Sonnym Colbrellim. S nimi dvoma sa viezol až do velodrómu v Roubaix.

Skúsil prekvapiť

Ako mladý pretekal Vermeersch v cyklokrose, kde bol víťazom viacerých juniorských pretekov a seriálov. Schopnosti sa mu na mokrých kockách jednoznačne zišli. Našiel si ho tím Lotto Soudal, kde do roku 2020 jazdil v U23 sekcii. Pretekal už len na ceste, keďže v cyklokrose nevidel progres.

Aj keď Vermeersch patrí k nováčikom v profesionálnom pelotóne, v cieli si počínal skúsene.

Vedel, že Colbrelli aj Van der Poel vo svojej kariére vyhrali podobné šprinty. Preto ich skúsil prekvapiť tri kilometre pred koncom. Víťazný Talian Colbrelli si jeho nástup postrážil. Vermeersch pri samotnom šprinte v Roubaix začal ako prvý. Vedel, že ako outsiderovi mu môže 250-metrový šprint proti papierovo rýchlejším jazdcom vyjsť.

Víťaz Colbrelli si však mladého Belgičana postrážil. Nakoniec skončil druhý.

Nemal Vermeersch čakať neskôr? Niektorí sú presvedčení, že bol schopný víťazstva. „Nie. Ak by som bol v rovnakej situácii ešte raz, urobil by som to znova,“ hovoril s odstupom po pretekoch.

Bizarný je fakt, že Colbrelli ani nevedel, proti komu vyhral. V rýchlom rozhovore pre televíziu označil Talian Vermeerscha ako „jazdca Lotto Soudal“. Treba však uznať, že cez vrstvu blata na tvári sa len ťažko dal niekto spoznať.

V cieli bol sklamaný

To, že Paríž – Roubaix vyhrá niekto, kto na ňom nikdy neštartoval, je za posledných 50 rokov niečo naozaj nezvyčajné. No povojnová história si (asi) ani nepamätá, že by na pódiu stáli traja jazdci, ktorí ešte nikdy Kráľovnú klasík nejazdili. A stalo sa.

19 rokov po poslednej mokrej edícii je ďalší Belgičan pri svojej prvej účasti na pódiu. V roku 2002 bol tretí istý debutant Tom Boonen – teraz už legendárny klasikár a štvornásobný víťaz pretekov. Spoločne s Rogerom De Vlaeminckom najlepší v histórii.

Aj napriek historickému kontextu bral Vermeersch svoju „prehru“ s horkou príchuťou. Niekoľko sekúnd po dojazde si dokonca sadol na zem a plakal.

Embed from Getty Images

„Druhé miesto je sklamaním, ale aj zdrojom hrdosti. Byť blízko víťazstva je určite trpké. Bol som v ideálnej pozícii,“ povedal hneď v cieli.

„John Degenkolb aj Philippe Gilbert mi pred pretekmi hovorili, aby som do toho neustále tlačil. Nikdy neviete, čo sa môže stať. Na začiatku som sa dostal dopredu, aj som tam ostal,“ vysvetľoval.

Paríž - Roubaix 2021 vyjadrenia a reakcie
Florian Vermeersch (vľavo) na pódu. © A.S.O./Pauline Ballet

Politik a študent histórie

Ak sa však o pár dní zobudí, zistí, čo dosiahol. Aj v spomínanom historickom kontexte. Florian Vermeersch je totiž študentom na Univerzite v Ghente. Študuje dejiny. Tie cyklistické sa písali v nedeľu.

Ambície má aj v politike. V roku 2018 sa ako 18-ročný stal poslanom v zastupiteľstve mesta Lochristi na východe Flámska. Podľa Sporza.be dostal 470 hlasov vo voľbách a ako kandidát strany Otvorených flámskych liberálov a demokratov sa dostal do funkcie mestského poslanca. Do strany patrí aj súčasný premiér Belgicka Alexander De Croo.

„Moje politické ambície sú len lokálne,“ smial sa Vermeersch po Roubaix.

Ďalší veľký belgický klasikár?

Manažéri z Lotto Soudal už dlhšie hovoria o talente tretieho muža z časovky do 23 rokov na majstrovstvách sveta. V nedeľu všetko potvrdil.

Nie Yves Lampaert zo super-tímu Deceuninck – Quick-Step. Ani najväčší favorit Wout van Aert. Najlepším Belgičanom bol v nedeľu pre mnohých neznámy regionálny politik.

Porovnávanie s Boonenom, jasný hlad po víťazstve, silné nohy aj prekvapivo vyspelé taktické rozhodnutia…môžeme čakať, že rastúca hviezda belgickej cyklistiky dostane v nasledujúcich voľbách ešte viac hlasov. A pri svojich ďalších účastiach na Roubaix možno aj víťazstvá.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár