Paríž – Roubaix 2021: Sonny Colbrelli prežil a vyhral, Sagan spadol

Paríž – Roubaix 2021
Sonny Colbrelli Paríž - Roubaix 2021

zdroj: © A.S.O./Pauline Ballet

Taliansky majster Európy Sonny Colbrelli sa stal víťazom klasiky Paríž – Roubaix 2021. Cyklistika sa po dva a pol roku dočkala a priniesla najťažší monument v daždivom počasí s brutálnym priebehom. Peter Sagan (BOH) vypadol z diania po tvrdom páde. Skončil na 55. priečke so stratou 12:24 min.

Na druhom mieste sa po šprinte trojice na legendárnom velodróme umiestnil Belgičan Florian Vermeersch (:lts:) a tretí bol Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix). Celá prvá trojka mala na „Pekle Severu“ svoju premiéru.



Rovnako ako počas väčšiny pretekov, niekoľko dní pred slávnou klasikou pršalo, najviac noc pred štartom. Preto boli všetky sektory mokré, ešte viac technicky náročné a na niektorých sa držalo blato s hlbokými mlákami. Taktika nebola počas dňa dôležitá, preteky sa rýchlo zmenili na boj o o prežitie.

Najlepšia trojica sa oddelila po doslova eliminačných pretekoch. Van der Poel a Colbrelli boli najsilnejší zo skupiny favoritov. Hlavne Holanďan bol agresívny, odpáral svojho rivala, Belgičana Wouta van Aerta (:tjb:), a v posledných 50 km bol pri ňom Colbrelli, ktorý bol agresívny o čosi skôr. Tretí muž z časovky U23 na majstrovstvách sveta Vermeersch bol v celodennom úniku, ktorý sa vytvoril na vetre a daždi v prvej hodine pretekov.

Nalini - procycling

Nakoniec došlo k šprintu, ako prvý nastúpil Vermeersch, ale Colbrelli zachytil nástup a v posledných 50 metroch sa ocitol na vzduchu a v sedle ešte udržal rýchlosť. Plačom a výkrikmi z radosti na tráve vo velodróme oslavoval koniec svojej životnej sezóny, v ktorej sa stal majstrom Európy a Talianska, či víťazom Benelux Tour.

Dlho bol na čele pretekov Talian Gianni Moscon (:ins:), ktorý dostal defekt a následne spadol. Skončil štvrtý. Piate miesto obsadil Belgičan Yves Lampaert (:dqt:), ktorý bol najrýchlejší v šprinte stíhacej skupiny pred Christophom Laportom (COF) a siedmym Van Aertom.

Slovák Peter Sagan (BOH) v posledných pretekoch v drese BORA – hansgrohe spadol viac ako 134 km pred cieľom nedokázal sa dostať naspäť do hlavnej skupiny. Aj napriek tomu pokračoval a preteky, ktoré pred troma rokmi vyhral, dokončil v časovom limite.

Sonny Colbrelli  ako prvý Talian v tomto storočí

Sonny Colbrelli Paríž - Roubaix 2021
Zablatený víťaz v cieli. © A.S.O./Pauline Ballet

31-ročný Colbrelli sa stal prvým Talianom od roku 1999, ktorý vyhral „Kráľovnú klasík“. Naposledy sa to podarilo ešte Andreovi Tafimu.

„Je to neuveriteľné. Sú to jedny z mojich obľúbených pretekov. Vyhral som jednu z epických edícií v daždi,“ tešil sa v cieli Colbrelli. „Vo finále som sa sústredil na Van der Poela, aj v šprinte som sa na neho pozeral, ale zrazu začal šprintovať jazdec Lotto Soudal.“

Paríž – Roubaix 2021 výsledky:

Video z finále Paríž – Roubaix 2021:

Ako dnes prebehlo Paríž – Roubaix 2021?

257 kilometrov, 30 sektorov s dlažobnými kockami (55 km) medzi Compiègne a Roubaix na severe Francúzska.

Bolo niečo pod 13 °C, svoje povedal aj silný vietor z boku, či fúkajúc proti smeru jazdy.

Profil Paríž – Roubaix 2021:

Paríž - Roubaix 2021 profil a sektory
zdroj: paris-roubaix.fr

Mapa a trasa Paríž – Roubaix 2021:

Paríž Roubaix 2021 mapa a trasa
© A.S.O.

Štart pokope

Úvodných 90 kilometrov sa išiel po klasickom asfalte. Kto by si však myslel, že to bude nedôležitá časť, mýlil by sa.

Od začiatku si pred pelotón naskakovali silní jazdci, ako Edward Theuns (:tfr:), Matteo Trentin (:uae:), Max Kanter (DSM) čí víťaz z roku 2017 Greg Van Avermaet (ACT). Dlhé kilometre sa však nikomu nepodarilo oddeliť na dostatočne dlhý čas. Nastupovalo sa, nejaký tím útok pokryl. 40 kilometrov a pelotón bol stále pokope.

Zdvihol sa vietor a preteky sa otvorili

Po 45 kilometroch sa prišlo na otvorenú sekciu so silným bočným vetrom a balík sa začal deliť. Nastupoval Cees Bol (DSM) či Davide Ballerini (:dqt:) a začali sa k nim pridávať viacerí jazdci.

Pelotón sa pod vplyvom vetra natiahol, bol zložený z dlhého pásu jazdcov za sebou a tvorili sa medzery. Na čele sa vytvorila skupina zložená z 31 jazdcov. Chvíľu sa snažil stíhať tím Intermarché Wanty Gobert, ale márne. Potom sa na chvíľu na čelo posadil Juraj Sagan (BOH), aj napriek, tomu, že BORA – hansgrohe mala vpredu Daniela Ossa.

V skupine hneď spadol Stefan Küng (FDJ) a aj napriek tomu, že sa chcel vrátiť naspäť, musel sa zaradiť do pelotónu.

Na prvom sektore sa veľký únik začal zmenšovať, aj v ňom sa nastupovalo.

Prvé kockové sektory

Na druhom sektore sa v tempe pokračovalo. Z úniku sa vtedy oddelili Florian Vermeersch, Luke Rowe, Nils Eekhoff a Max Walscheid s náskokom 2:40 na pelotón, kde dočasne chýbala spolupráca.

125 km pred cieľom spadol Walscheid a Rowe bol na jednom zo sektorom odpáraný. Eekhoff a Vermeersch viedli dlhé desiatky kilometrov sami.

Zloženie stíhacej skupiny:

Harry Sweeny, Tosh Van der Sande (Lotto Soudal), Tim Declercq (Deceuninck-QuickStep), Timo Roosen, Nathan Van Hooydonck (Jumbo-Visma), Tom Van Asbroeck (Israel Start-Up Nation), Toms Skuijns (Trek-Segafredo), Fred Wright (Bahrain Victorious), Greg Van Avermaet (AG2R Citroen), Stefan Bissegger (EF-Nippo), Gianni Moscon (Ineos), Robert Stannard (BikeExchange), Evaldas Esiskevicius (Delko)

Prvý sektor a náskok dve minúty

Na prvom kockovom sektore Troisvilles á Inchy 160 km pred cieľom bol náskok úniku až 2 minúty a 30 sekúnd. Na zemi sa predtým ocitli Jasper Stuyven (:tfr:) a opäť aj Stefan Küng.

V hlavnej skupine viedol Matej Mohorič (TBV) a pelotón mal už len približne 60 pretekárov.

Po druhom sektore mal mechanické problémy veľký favorit Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), no o chvíľu sa mu s pomocou Silvana Dilliera podarilo dostať sa naspäť.

Peter Sagan tvrdo spadol

Pády sa diali na takmer všetkých sektoroch, aj na asfalte. Na jednej zo zákrut sa v hromadnej kolízii ocitol Peter Sagan (BOH) s Edwardom Theunsom (:tfr:).

Slovák sa vracal do pelotónu sám a viditeľne sa trápil. Neskôr sa zaradil do menšej stíhacej skupinky za pelotónom. Hlavnú skupinu však už počas zvyšku pretekov neuvidel.

Peter Sagan Paríž - Roubaix 2021
Peter Sagan za pelotónom. © A.S.O./Pauline Ballet

Tretíkrát sa na zemi ocitol Stefan Küng, mechanické problémy riešili mnohí jazdci, favoriti ako Yves Lamapert a Sep Vammarcke. Bývalý víťaz John Degenkolb spadol, za ním aj motorka.

Mathieu van der Poel skúša

120 km pred cieľom stále viedli Eekhoff a Vermeersch, so stratou 54 sekúnd ich stíhala pozostatok úniku. Pelotón zložený iba z 50 jazdcov mal stratu 2:50. Útoky v ňom skúšal Mathieu van der Poel, ale iba otestoval svojich kolegov. Van Aert menil bicykel, ale ostal v pelotóne.

Na programe bol obávaný sektor Arenberský les. Vrcholil boj o pozície. Z nervozity nastal na kruhovom objazde pád, na zemi bol Max Schachmann (BOH).

Ešte pred kockovým strašiakom pretekov, na sektore Haveluy à Wallers sa pelotón snažili zmenšiť tím Deceuninck – Quick-Step, čo sa im aj podarilo. Na ich smolu, Florian Sénéchal, Yves Lampaert aj Kasper Asgreen (:dqt:) museli v zápätí riešiť defekty. Neskôr sa vrátil len Lampaert.

Arenberg

Na sekcii dlhej 2 km s azda najťažšími kockami sa hlavná skupina najviac predelila. Luke Rowe spadol a pri tom, ako sa vracal, narazil do Madsa Pedersena a zastavil tak Van Aerta, ktorý sa ale pádu vyhol. To sa dozvedel Mathieu van der Poel, ktorý začal ťahať ešte silnejšie a Van Aert sa musel po Arenberskom lese vracať k svojmu rivalovi.

Pedersen musel po páde z pretekov odstúpiť.

Trvalo chvíľu, kým sa všetko spojilo, ale Van Aert sa zlúčil s Van der Poelom, s ktorým boli Sonny Colbrelli (TBV), Matteo Jorgenson (MOV), Guillaume Boivan (:isn:). Zobral so sebou Zdeňka Štybara, ktorý ostal s favoritmi ako jediný jazdec Qucik-Stepu. Vpredu boli ešte jeho kolegovia Declercq a Ballerini.

Na špici petekov boli Vermeersch a Eekhoff pohltení zvyškom úniku, ktorý sa začal na ďalších kockách rozbíjať.

Colbrelli utiekol

Keď sa 85 km pred cieľom pelotón rozšíril o Van Aertovu partiu, európsky majster Colbrelli sa ocitol s menším náskokom vpredu a pokračoval vo svojom sólo pokuse.

Medzitým únik mal náskok jednej minúty. Na ďalších kockových sektoroch viedla trojica Vermeersch, Van Aesbroeck a Moscon.

Colbrelliho pokus dlho netrval. Síce sa držal s lídrami, ale za ním sa začalo jazdiť. Proti bol veľmi aktívny Mathieu van der Poel. Síce musel 75 km do konca meniť bicykel, ale potom už zobral osud do svojich rúk.

Van der Poel absolútne ofenzívne

Holanďan zaútočil o štyri kilometre (na sektore Tilloy à Sars-et-Rosières), chytili sa ho Yves Lampaert, ktorý sa úspešne vrátil do hry, a Heinrich Haussler, neskôr Štybar.

Ale Van der Poel nezastavil, pokračoval a oddelil sa. Cestou bral so sebou odpadlíkov z úniku, aj kolegu Jaspera Philipsena.

55 km pred cieľom bol Van der Poel v skupine deviatich ľudí: Van der Sande, Boivin, Philipsen, Van Avermaet, Bisseger, Planckaert, Colbrelli a Walscheid.

Minútu strácala skupina Van Aerta, Lampaerta, Štybara a ďalších, ktorí nemali na ofenzívu jazdca Alpecin-Fenix odpoveď. Van der Poelova skupina mala stratu 50 sekúnd na vedúce trio Moscon, Van Aesbroeck a Vermeersch.

Smolu mal Sep Vanmarcke (:isn:), ktorý mal opäť smolu a spadol, pripravil sa o dobrú pozíciu.

Moscon sólo na čele Paríž – Roubaix 2021

Približne 55 km od konca prestalo pršať a niektoré sektory začali vysychať.

Auchy à Bersée – to bol sektor, na ktorom sa na čele osamostatnil Talian Gianni Moscon. Ukázal sa ako najsilnejší z trojice a vydal sa na dlhú cestu. Vo zvyšku pretekov ho už čakal len protivietor, čo vyhovovala formáciám za ním.

Van der Poel sa nepribližoval

Na rovnakom sektore neustále tlačil Van der Poel, držali sa ho len európsky majster Colbrelli a Boivin, šampión Kanady. Na ďalším päťhviezdičkovom sektore Mons-en-Pévele jazdil Holanďan na čele bez výraznej pomoci, svoju stratu na vedenie pretekov nemazal.

38 km pred koncom sa Van der Poel, Colbrelli a Boivin dotiahol na Van Aesbrocka a Vermeerscha. Boivin mal pri sebe kolegu z Israel Start-Up Nation, Belgičana Van Aesbrocka. Moscon mal náskok 1:30 min.

Van Aert vo veľkej stíhacej grupe

Van Aert bol v spoločnosti jazdcov:

Moscon dostal defekt a spadol

Na sektore číslo 9 Pont-Thibault à Ennevelin, 35 km od konca, sa Van der Poel odpútal od Colbrelliho a sám začal naháňať Moscona. Lenže Talian ho zavrel.

Gianni Moscon dostal defekt zadného kolesa a jeho náskok sa začal zmenšovať. Musel zmeniť bicykel, pri výmene stratil približne 25 sekúnd.

Na kockovom sektore sa Moscon pošmykol na blate a spadol. Jeho sólo pokus bol po dvoch smolných incidentoch ohrozený. Po zmene bicykla mal zjavne vyšší tlak v kolesách a zhoršilo sa mu ovládanie bicykla na kockách.

Boivin spadol s TV motorkou

Na Camphin-en-Pévèle sa skončili šance veľkého prekvapenia pretekov. Guillaume Boivana zrazila televízna motorka. Skúsený Kanaďan mohol pokračovať Ďalej, ale nebojoval o triumf.

Mathieu van der Poel mal pri sebe Colbrelliho a Vermeerscha, zaútočil a na kockách dostihli Moscona.

Carrefour de l’Arbre nerozhodlo o Paríž – Roubaix 2021

Najťažší sektor Carrefour de l’Arbre na konci, 15 km do cieľa, sa niesol v tvrdom tempe od Colbrelliho, ktorého sa držali len Van der Poel a Vermeersch. Zbavili sa Moscona.

Na ďalšom sektore následne zrýchlil Vermeersch. Bez želaného výsledku.

Sonny Colbrelli, Van der Poel a Vermeersch idú do Roubaix

Najlepšia trojica na seba neutóčila, mala pohodlný náskok na frustrovanú Van Aertovu skupinu.

Až tri kilometre pred cieľom nastúpil Vermeersch, ale Colbrelli si ho postrážil. Došlo k šprintu na velodróme, kde mal najviac síl emotívny Colbrelli.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár