ME v cyklistike 2021: Sonny Colbrelli na vrchole

Sonny Colbrelli ME v cyklistike 2021

zdroj: twitter.com/BHRVictorious (BettiniPhoto)

ME v cyklistike 2021 v cestných pretekoch ovládol Talian Sonny Colbrelli. Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike Trentino sa skončili absolútne tvrdými pretekmi mužov Elite.

Na druhom mieste skončil Belgičan Remco Evenepoel. Dvojica sa oddelila v predposlednom kole pretekov v Trente, vyťažili tretieho Francúza Benoita Cosnefroya a rozdali si to o víťazstvo. Evenepoel nedokázal zlomiť Colbrelliho, ktorý jasne dokázal, že má v závere rýchlejší šprint.

Domáce publikum si užilo triumf štvrtého majstra Európy pochádzajúceho z Apeninského polostrova za sebou.

Nalini - procycling

Preteky sa otvorili nezvyčajne skoro, už na prvých stúpaniach pred okruhmi s kopcom Povo. Na čele sa vyselektovala skupina s úplne najlepšími jazdcami.

Slovák Peter Sagan odpadol z pelotónu viac ako 110 km pred cieľom. Ani jeden zo šiestich slovenských reprezentantov mimoriadne náročné preteky nedokončil.

31-ročný Sonny Colbrelli podčiarkol svoju životnú sezónu, v ktorej sa stal talianskym šampiónom a vyhral nedávne klasikárske preteky Okolo Beneluxu. Výrazne sa zlepšil v kopcoch, čo potvrdil aj dnes.

Evenepoel berie druhú medailu zo šampionátu, v časovke bral bronz. V cieli bol však 21-ročný pretekár nespokojný, no proti oveľa lepšiemu šprintérovi nemal veľkú šancu.

Video z finále ME v cyklistike:

Colbrelli sa v cieli rozplakal:

Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino – profil cestných pretekov:

profil Majstrovstvá Európy v cestnej cyklistike 2021 Trentino
zdroj: trentino2021cycling.eu

Cestné preteky mužov Elite mali 172,9 km. Po kopcovitej časti sa jazdci dostali do Trenta (slovensky Trident). Osemkrát prešli okruhom v severotalianskom meste. Centrom bolo stúpanie Povo (3,6 km – 4,7%).

Na jazdcov si v historicky významnom meste a doline Valle dei Laghi počkalo pekné počasie a približne 20 °C.

Ako dnes prebehli ME v cyklistike 2021 Trentino?

150 jazdcov sa postavilo na štart. Tempo bolo od začiatku vysoké.

Malý únik na začiatku dlho nevydržal

Do prvého úniku sa v prvých dvadsiatich kilometroch dostali Franck Bonnamour, Aurelien Paret-Peintre (Francúzsko), Antonio Soto (Španoelsko) a Harm Vanhoucke (Belgicko).

Keďže favoriti z Belgicka mali vpredu jazdca, sťahovanie straty približne 1:30 min mali na starosti Taliani alebo Slovinci. Z pelotónu takmer okamžite vypadol Ír Sam Bennett, ktorý nastúpil na prvé preteky po viac ako štyroch mesiacoch.

 

ME v cyklistike 2021 vybuchli šialene skoro

Preteky explodovali na druhom stúpaní dňa Vigo Cavedine, ani nie 40 km po štarte.

Nastupoval Thibaut Pinot, aby sa dostal ku kolegovi Bonnamourovi. Na to reagovali Španieli frontálnym útokom, v ktorom boli Ion Izagirre, Mikel Landa a David de la Cruz. Do úniku sa k nim pridal aj Talian Andrea Bagioli. Všetci sa dostali do pôvodnej skupiny a mali náskok 1:30.

Silným tempom muselo reagovať Belgicko.

Útoky a neustále zvyšovanie tempa pokračovali.

Peter Sagan stratil kontakt

Najťažšie stúpania dňa Candria sa nieslo v tvrdom tempe od Portugalska. Z pelotónu odpadli Slovák Peter Sagan, s ním aj Dylan Teuns, alebo Iván Garcia Cortina (Španielsko).

Z ďalších Slovákov sa ostatní trápili už skôr. Keď bola strata na určitých bodoch trate dostatočne veľká rozhodcovia „sťahovali“ pretekárov z trate, čo je špecifikum reprezentačných pretekov.



Remco Evenepoel útočí

116 km pred cieľom na Candrii zaútočil Remco Evenepoel (Belgicko). Dostihli ho Gianni Moscon (Taliansko) a Romain Bardet (Francúzsko). Pridal sa aj Rus Pavel Sivakov.

Na čele už len najlepší

Pri vstupe na okruh sa neustále nastupovalo v klesaní aj na rovine. Stúpanie Povo sa nieslo v zaujímavej atmosfére s mnohými fanúšikmi. Dostihol sa pôvodný únik dňa. V prvom kole bolo na čele 24 jazdcov. Medzi nimi boli Pinot, Bagioli, Ulissi, Evenepoel, Cosnefroy, Barguil, Hirschi, Colbrelli, Moscon, Izagirre, Pogačar, Rui Costa, Almeida, Bardet, Trentin alebo Landa.

V druhej skupine boli jazdci, ktorí sa pomerne trápili. Medzi Filippo Ganna, Bauke Mollema alebo Ide Schelling.

Nakoniec sa dve veľké skupiny spojili a pred druhým kolom bolo v hlavnej skupine 42 pretekárov. Partia okolo Petra Sagana a Dylana Teunsa strácala viac ako štyri minúty a veľmi skoro prišla o možnosť bojovať o popredné priečky.

Neustále nástupy

93 km pred cieľom z „pelotónu“ zaútočila pätica Nelson Oliveira (Portugalsko), Jonas Rapp (Nemecko), Roger Adrià (Španielsko), Warren Barguil (Francúzsko) a Stan Dewulf (Portugalsko).

Rozhodne sa neprestalo atakovať.

70 km pred cieľom skúšal svoje šťastie Matteo Trentin, ale až po niekoľkom pokuse sa dostal do dobrej situácie.

Rozhodujúca skupina na čele

66 km do konca, s piatimi kolami do konca, sa na čelo dostali útočníci: Tadej Pogačar (Slovinsko), Victor Campenaerts (Belgicko), Matteo Trentin (Taliansko), Markus Hoelgaard (Nórsko) a Mark Padun (Ukrajina).

Za nimi stíhali Francúzi. Ostatní favoriti však zacítili nebezpečenstvo a s postupnými útokmi sa do vedúcej grupy pridali Remco Evenepoel, Ben Hermans (Belgicko), Pavel Sivakov (Rusko), Marc Hirschi (Švajčiarsko), Benoît Cosnefroy (Francúzsko) a Sonny Colbrelli (Taliansko). Zloženie rozhodujúcej skupiny tak bolo dané.

Vpredu ťahal hlavne Hermans, ale možnosti mali aj Taliani v podobe Trentina a Colbrelliho.

Stíhacia skupina strácala dve minúty

Elitný únik stíhali Romain Bardet (Francúzsko), João Almeida (Portugalsko) a Mark Padun. Ukrajinec v posledných 50 km odpadol z kolies, do stíhacej skupiny sa po defekte pridal Campenaerts a Belgicko prišlo o významnú taktickú výhodu, vpredu však stále malo Evenepoela a Hermansa. Zo zadu sa 46 km do konca do tejto skupiny pridali Bauke Mollema a Stan Dewulf.

40 km pred cieľom mala stíhacia päťka stratu 50 sekúnd. Spolupráca nebola miestami ideálna, atakoval Mollema alebo Almeida, a náskok nijak nezmenšovali.

Už v predposlednom kole strata druhej skupiny narástla na dve minúty a definitívne sa vedelo, že víťaz vzíde z elitného úniku.

Nalini - procycling

 

Evenepoel otvoril, ostali len Colbrelli a Cosnefroy

22 km pred cieľom prišiel prvý z očakávaných útokov. Najprv každý nasledoval Pavela Sivakova, ale oveľa silnejšia odpovedal Remco Evenepoel. Na jeho kolese vydržal len Benoit Cosnefroy a Sonny Colbrelli.

©Photo Bettini | UEC

Nikto s mladým Belgičanom nechcel spolupracovať, až neskôr sa na chvíľu otočil Talian. Stíhaciu trojicu sformovali Marc Hirschi, Pavel Sivakov a Tadej Pogačar. Neskôr boli dostihnutí a na najlepšie trio strácali 30 sekúnd.

Sonny Colbrelli odolal

Na poslednom prejazde cez Povo Francúz Cosnefroy odpadol a bolo len na Evenepoelovi, aby sa zbavil talianskeho šprintéra. Belgičan bol na špici a len tvrdým tempom sa chcel osamostatniť. Nepodarilo sa, Colbrelli prekonal vrchol aj cez bolesť.

Evenepoel možno naivne pokračoval v ťahaní, až neskôr si uvedomil, že musí Taliana nechať pracovať. Obaja zároveň vedeli, že nemôžu taktizovať, aby neboli dostihnutí. 21-ročný jazdec Deceuninck – Quick-Step sa ale dostal do nevýhodnej pozície.

Colbrelli potvrdil rolu favorita v šprinte. Po zákrute sa v posledných 200 metroch na námestí Piazza Duomo dostal na prvú pozíciu a vďaka svojej dynamike si okamžite vybudoval niekoľkometrový náskok.

Majstrovstvá Európy ME v cyklistike 2021 – cestné preteky mužov Elite – výsledky:

01Sonny ColbrelliTaliansko4:19:45
02Remco EvenepoelBelgicko+ 00
03Benoît CosnefroyFrancúzsko+ 1:30
04Matteo TrentinTaliansko+ 1:43
05Tadej PogacarSlovinsko+ 1:43
06Marc HirschiŠvajčiarsko+ 1:43
07Markus HoelgaardNórsko+ 1:43
08Ben HermansBelgicko+ 1:45
09Pavel SivakovRusko+ 1:49
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár