Tour de France: Francúzi sa dočkali, najlepší vrchár ovládol Bastille day

zdroj: twitter.com/letour

Preteky Tour de France majú za sebou 13. etapu. Už na nultom kilometri tesne po štarte takmer predbehol rozhodcovské auto Thomas Voeckler z Direct Energie a Warren Barguil (:sun:). Dopredu sa natlačila aj trojica Philippe Gilbert (:qst:), Alessandro De Marchi (:bmc:) a Sylvain Chavanel z Direct Energie. Michael Matthews (:sun:) stiahol na Marcela Kittela (:qst:) na šprintérskej prémii dva body, a potom sa už k slovu dostali vrchári.  Na Col de Latrape si po 10 bodov prišiel De Marchi (:bmc:) a Barguil (:sun:) si upevnil bodkovaný dres ziskom 8 bodov. Zozadu už dobiedzala španielska dvojica Mikel Landa (:sky:) a Alberto Contador (:tfr:), ktorá šliapala na Col d’Agnes už v osamote. V zjazde už tradične exceloval Landa (:sky:) a Contador (:tfr:) mal čo robiť, aby s Baskom udržal kontakt. Útok inicioval aj Nairo Quintana (MOV), ktorého však kontrolovali Michal Kwiatkovski (:sky:) a Warren Barguil (:sun:). O selekciu v zjazde mal záujem včerajší víťaz Romain Bardet (:alm:). Chris Froome (:sky:) a takisto Fabio Aru (AST) ale ostali pozorní a dali Francúzovi najavo, že touto cestou to dnes nepôjde. Medzičasom svoje pôsobenie na Tour ukončil Jakob Fuglsang (AST). Dánsky víťaz Dauphiné sa prezentoval na Tour v solídnej forme, ale so zlomeninami na ruke sa ostatné dva dni iba trápil na chvoste a jeho odstúpenie bolo najrozumnejším riešením. Pred vrcholom Mur de Péguère si to ku Contadorovi (:tfr:) a Landovi (:sky:) doskočil Quintana (MOV) a Barguil (:sun:). S náskokom dvoch minút na „žltú skupinu“ začala štvorica klesať do cieľa. Posledné stúpanie dňa poriadne precedilo štartové pole a v skupine favoritov sa začalo útočiť. Zo sedla sa niekoľkokrát zdvihol Froome (:sky:), ale pravá akcia nastala v zjazde, kde sa išla úplná hrana. O etapovom triumfe sa nakoniec rozhodlo v šprinte čelnej štvorice. Na frustráciu z fotofinišu v Chambéry dal zabudnúť držiteľ bodkovaného dresu Warren Barguil (:sun:) a v deň dobytia Bastily nadviazal na štvrtkovú francúzsku eufóriu.

Contador s plnou poľnou

V itinerári dnešnej etapy chýbal bufet, na čo sa jazdci museli dopredu pripraviť. Kým väčšina jazdcov si natlačila jedlo do vreciek na drese, Alberto Contador (:tfr:) si uskladnil zásoby veľmi svojsky. Dvojnásobný víťaz Tour si naložil občerstvenie do bidonu a nemusel sa viac stresovať. Aj keď vodu si musel brať pravidelne ako každý, človek na tohtoročnej Tour nikdy nevie, za čo mu rozhodcovia naparia penalizáciu.

Slováci na Tour de France

Na tomto podniku už nefiguruje ani jeden Slovák. Petra Sagana (BOH) komisári diskvalifikovali v štvrtej etape za neprimeraný šprint, keď sa vďaka tomu ocitlo na zemi niekoľko jazdcov. Odvolania nezabrali a tak sme prišli o veľkú hviezdu tohtoročnej Tour. Jeho brat Juraj Sagan (BOH) nesplnil limit v deviatej etape a tak sa s podnikom taktiež rozlúčil.

Dojazd

Výsledky 13. etapy:

1.Warren Barguil (Fra):sun:02:36:29
2.Nairo Quintana (Col)MOV
3.Alberto Contador (Spa):tfr:
4.Mikel Landa (Spa):sky:00:00:02
5.Simon Yates (GBr):ors:00:01:39
6.Daniel Martin (Irl):qst:
7.Michal Kwiatkowski (Pol):sky:00:01:48
8.Christopher Froome (GBr):sky:
9.Fabio Aru (Ita)AST
10.Rigoberto Urán (Col):cdt:

Celkové poradie:

1.Fabio Aru (Ita)AST55:30:06
2.Christopher Froome (GBr):sky:00:00:06
3.Romain Bardet (Fra):alm:00:00:25
4.Rigoberto Uran (Col):cdt:00:00:35
5.Mikel Landa (Spa):sky:00:01:09
6.Daniel Martin (Irl):qst:00:01:32
7.Simon Yates (GBr):ors:00:02:04
8.Nairo Quintana (Col)MOV00:02:07
9.Louis Meintjes (RSA):uae:00:04:51
10.Alberto Contador (Spa):tfr:00:05:22

Bodovacia súťaž:

1.Marcel Kittel (Ger):qst:363 b
2.Michael Matthews (Aus):sun:235 b
3.André Greipel (Ger):lts:180 b

Súťaž o najlepšieho vrchára:

1.Warren Barguil (Fra):sun:94 b
2.Mikel Landa (Spa):sky:33 b
3.Thomas de Gent (Bel):lts:32 b

Súťaž mladíkov:

1.Simon Yates (Gbr):ors:55:32:10
2.Louis Meintjes (RSA):uae:00:02:47
3.Pierre Latour (Fra):alm:00:08:29

zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár