Gavíria a Greipel boli penalizovaní

Tour de France 2018

zdroj: twitter.com/etapacol

Fernando Gavíria (:qst:) a André Greipel (:lts:) dostali penalizáciu v 8. etape Tour de France 2018, ktorú vyhral Holanďan Dylan Groenewegen (:lot:). Stalo sa tak po tom, čo v hromadnom šprinte si títo dvaja jazdci nedovolene pomohli hlavou na získanie priestoru pre špurt. Jury ukázala, že takéto incidenty netoleruje.

V šprinte skončili na druhom, respektíve treťom mieste, no ihneď po etape boli posunutí na posledné miesta v skupine. Stratili tak získané bonusové sekundy a aj body do šprintérskej súťaže.

900 metrov pred páskou Greipel usmernil svoju hlavu na Nikiasa Arndta (:sun:) za účelom udržania sa na kolese jazdca pred ním. Ďalší inkriminovaný moment prišiel 250 metrov pred cieľom v samotnom šprinte. Gavíria zrýchlil popri bariére a pritom pritlačil svoju hlavu a vrchnú časť tela na nemeckého šprintéra.

Pri rozhovore pred udelením penalizácie sa Greipel vyjadril k situácii s Gaviriom. O momente s Arndtom sa nezmienil.

„Musíte sa spýtať jeho. Ja som si držal svoju líniu a on sa pokúsil ma vytlačiť trikrát alebo štyrikrát. Jasné, že sa neodsuniem tak ľahko. Proste som si držal líniu a to je všetko.
Sťažoval sa na to, ako som ho zavrel, ja som išiel iba rovno. Je to normálny šprint, takže komisári budú musieť niečo povedať.
Nie je to na mne. Myslím, že existuje množstvo záberov, je tu videorozhodca. V tejto chvíli som iba sklamaný,“
povedal Greipel ihneď po dokončení etapy.

„Myslím, že tím odviedol dobrú robotu. Potom som išiel za vlak tímu FDJ. Peter Sagan svojim skorým šprintom prekvapil a okamžite som za neho zavesil. Potom sa ma Gaviria snažil odtlačiť a musel som niekoľkokrát prestať točiť.
Jasné, že počas šprintu máte veľa adrenalínu. Niekedy reagujete tak, ako by ste inokedy nereagovali. Možno je iba mladý. Ja som štarší, ale stále skúsený, aby som si držal líniu.  Myslím, že som férovejší šprintér. Myslím si, že s mojou pozíciu nebol problém,“
vyjadril sa nemecký jazdec prezývaný Gorila.

Po dokončení etapy bol Gaviria zjavne naštvaný. Kričal na Greipela a odmietol sa vyjadriť pre médiá. Z jeho krátkeho rozhovoru sme sa dozvedeli, že so svojím šprintom bol spokojný a myslel si, že nič zlé neurobil. Obhájiť sa ho snažil aj tímový manažér Quick-Stepu Patrick Lefevere. Na poznámku, že André Greipel nebol spokojný s Fernandom Gaviriom odpovedal:

„A Fernando nebol spokojný s Andrém. Poznáte špurtérov. Richeze začal príliš skoro a keď uvidel, že Fernando tam nie je, zastal, pozrel sa opäť a ešte začal odznova. Potom išiel Sagan, ale on je tiež šprintér a vedel, že Gaviria je na ľavej strane a pôjde po tej strane s Greipelom. Bolo tam dosť miesta a potom Greipel zavrel Gaviriu. Urobil to s hlavou raz a potom druhýkrát Greipel išiel pred jeho koleso a poškodil mu ho.“

Kvôli penalizácii sa na druhé miesto v etape posunul Peter Sagan (BOH) a vylepšil si náskok na čele bodovacej súťaže. Gaviria stráca na Sagana už 63 bodov.

Zdroj: cyclingnews

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár