Tour de France: Groenewegen potvrdil formu, Sagan si udržal zelený dres

Tour de France

zdroj: twitter.com/roadcyclinguk

Dnes bola na programe ôsma etapa, ktorá mala rovinatý profil. Trasa medzi mestami Dreux a Amines merala 181 kilometrov. Obsahovala dve horské prémie štvrtej kategórie. V poslednej časti etapy bol dôležitým faktorom nepríjemný vietor.

O motiváciu viac mali dnes francúzski jazdci, keďže ôsma etapa pripadla na 14. júla – Deň dobytia Bastily. Minulý rok sa počas francúzskeho národného sviatku podarilo vyhrať Warrenovi Barguilovi (Fortuneo – Samsic). Dnes ho mohol napodobniť jeden z domácich šprintérov Arnaud Démare (FDJ) alebo Christophe Laporte (Cofidis).

Holanďan Marco Minnaard (Wanty – Groupe Gobert) a Francúz Fabien Grellier (Direct Energie) vytvorili únik dňa. Urobili si takmer štvorminútový náskok a získali body na vrchárskej prémii. V horskej súťaži ale naďalej vládne Tom Skujinš (:tfr:). Únik si počínal veľmi dobre. Bolo to aj kvôli pokojnému tempu pelotónu. Každý šetril sily pred zajtrajšou etapou s dlažobnými kockami. Na čele potom už tradične pracoval tím Quick-Step Floors.

Na šprintérskej prémii ako prvá bodovala čelná dvojica. V pelotóne preťal pásku ako prvý Arnaud Démare. Peter Sagan (BOH) bol na prémii štvrtý a odniesol si 13 bodov. O dva body menej si odniesol Fernando Gavíria (:qst:).

Približen 20 km pred koncom nastal hromadný pád. Spadol Dan Martin (:uae:). Okamžite mu prišli na pomoc tímoví kolegovia, ktorí mali Íra doviesť do pelotónu. Zo šprintérov, ktorí si to mali rozdať o etapový triumf, nespadol nikto. Na pomoc tímu UAE-Team Emirates sa nemohol v závere spoľahnúť Alexander Kristoff (:uae:). Skupina s Danom Martinom strácala 10 km pred cieľom viac ako minútu.

V poslednej desiatke kilometrov bol na čele osamotený Grellier. Ten zajtra bude mať červené číslo pre najaktívnejšieho jazdc. 7 km pred páskou bol dostihnutý a tímy si začali pripravovať pozície pre záverečný šprint. Hlavným strašiakom pre šprintérov bola ostrá ľavotočivá zákruta 600 metrov pred cieľom, kde mnohí mohli stratiť dobré postavenie na čele. Až po ochrannú zónu tempo udávala zostava Sky, ktorá chcela ochrániť svojich lídrov pre celkové poradie. Zoskupil sa aj tím Dimensio Data, ktorý pracoval pre Marka Cavendisha (:ddd:). Nechýbal ani celok BORA – hansgrohe. Ten dobre chránil Petra Sagana (BOH). Vláčik tímu Quick-Step nebol dobre zoskupený. O prekvapenie sa postaral Philippe Gilbert (:qst:), ktorá na chvíľu chcel prísť do cieľa sám. Jeho pokus bol ale zmarený tímom Dimension Data. Šprintérsky líder Cavendish si ale nenašiel najlepšiu pozíciu.

Do prvého kilometra bol Sagan zavesený na kolese Dylana Groenewegena (:lot:). Potom sa zavesil za Maxa Richezeho (:qst:). Ten ale rozbiehal šprint Gavirovi. Slovák musel skúsiť dlhý šprint, pretože sa ocitol príliš skoro na vzduchu. Pri svojom pokuse na chvíľu zavrel Gaviriu a ponúkol tak dobrú možnosť Andrému Greipelovi (:lts:). Tieto pozičné boje najlepšie využil včerajší víťaz Holanďan Dylan Groenewegen a aj dnes dokázal predviesť najrýchlejší šprint a vyhral etapu. Druhý skončil Greipel a tretí Gaviria. Peter Sagan po dlhom špurte došiel na štvrtom mieste.

Napokon sa boli kvôli nebezpečnému šprintu udelené penalizácie Greipelovi a aj Gaviriovi. Tí boli vo výsledkoch posunutí na posledné miesto v skupine. Na druhé miesto sa posunul Sagan a Degenkolb si polepšil na tretie miesto.

Holandský 25-ročný šprintér sa vyrovnal Gaviriovi a Saganovi. Títo jazdci majú na tejto Tour po dve víťazné etapy.

Peter Sagan sa udržal na čele šprintérskej súťaže. V boji o zelený dres vedie o 63 bodov pred Gaviriom.

Celkové poradie:

Greg Van Avermaet (:bmc:) má naďalej žltý dres. Z prvej desiatky vypadol kvôli pádu Julian Alaphilippe (:qst:). Francúz došiel v skupine s Danom Martinom minútu a 16 sekúnd po víťazovi etapy. Tento čas bude chýbať Martinovi v horách, kde patril k favoritom na dobré umiestnenie v GC.

Záverečný šprint:

Výsledky 8. etapy:

1.Dylan Groenewegen (Ned):lot:4:23:36
2.Peter Sagan (Svk)BOH
3.John Degenkolb (Ger):tfr:
4.Alexander Kristoff (Nor):uae:
5.Arnaud Démare (Fra)FDJ
6.Thomas Boudat (Fra):uae:
7.Nikias Arndt (Ger):sun:
8.Mark Cavendish (GBr):ddd:
9.Yves Lampaert (Bel):qst:
10.Andrea Pasqualon (Ita)Wanty – Grope Gobert

Bodovacia súťaž:

1.Peter Sagan (Svk)BOH277
2.Fernando Gavíria (Col):qst:214
3.Dylan Groenewegen (Ned):lot:132

Celkové poradie:

1.Greg Van Avermaet (Bel)BMC32:43:00
2.Geraint Thomas (GBr):sky:0:00:07
3.Tejay Van Garderen (USA)BOH0:00:09
4.Philippe Gilbert (Bel):qst:0:00:16
5.Bob Jungels (Lux)QST0:00:22
6.Rigoberto Uran (Col):efd:0:00:49
7.Alejandro Valverde (Spa)MOV0:00:55
8.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:56
9.Jakob Fuglsang (Den)AST0:00:57
10.Richie Porte (Aus):bmc:
Zdroj: cyclingnews.com
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár