Gent – Wevelgem 2021: Totálne a nádherné cyklistické divadlo

Wout van Aert 1. etapa Tirreno - Adriatico 2021

zdroj: twitter.com/TirrenAdriatico

Gent – Wevelgem 2021 má za sebou nádherné a totálne cyklistické divadlo. Pretekalo sa od začiatku do konca. Vietor a dynamické stúpania nás bavili celý deň. Skvelé taktické schopnosti dnes v závere ukázal Wout Van Aert (:tjb:) a ovládol 83. edíciu. Druhé miesto obsadil Giacomo Nizzolo (:tqa:). Bronz berie Matteo Trentin (:uae:).

Nádherné počasie na štarte dnes sľubovalo skvelé cyklistické divadlo. O to však prišli dva World Tour tímy Trek-Segafredo a Bora-hansgrohe. Nesplnili totiž protokol o bezpečnosti v súvislosti s Covidom 19. Mads Pedersen (:tfr:) tak nemohol obhajovať svoje víťazstvo z minulého roka. Na pelotón dnes čakalo takmer 250 kilometrov, v ktorých bolo 11 ostrých stúpaní. To všetko čakalo v druhej polovici pretekov a sľubovalo nám to parádny záver. Štartovalo sa v meste Ieper. Konkrétne pod monumentom, ktorý je venovaný padlým vojakom.

Profil a trasa Gent – Wevelgem 2021

Trasa a profil Gent - Wevelgem 2021
Trasa a profil. zdroj: gent-wevelgem.be

Štart

Priebeh

Únik dňa

Pretekať sa začalo hneď od začiatku a netrvalo dlho kým sa sformoval únik dňa. V ňom bola štvorica jazdcov StefanBissegger (:efd:), JonasRutsch (:efd:), Yevgeniy Fedorov (AST) a Laurenz Rex (Bingoal Pauwels Sauces WB). Ich náskok raketovo vyskočil takmer na desať minút. Po 60 kilometroch sa rozostup ustálil na 7 minútach. Pelotón smeroval k pobrežiu a to bol dôvod jemnej nervozity v hlavnom balíku. Silný vietor neraz rozdelil pelotón a rozhodol preteky.

Rozdelenie pelotónu

Obavy z vetra sa naplnili. Niekde medzi Pollinkhove a Hoogstade sa oddelila 21-členná skupiny. V nej boli i najväčší favoriti Van Aert (:tjb:) či Sam Bennett (:dqt:). Na pelotón mala táto skupina približne 30 sekúnd. Chaos pokračoval i naďalej. Únik dňa mal odrazu náskok iba 2 a pol minúty na skupinu za ním. Pelotón bol približne o minútu späť. Veľkým paradoxom bol Sam Bennett (:dqt:). Jazdec Quick-stepu bol jediným zo svojho tímu v stíhajúcej skupine. Belgický tím nezvykne takto prepásnuť delenie na vetre.

Procycling

Rozšírenie úniku dňa

Po približne stovke kilometrov v úniku bola skupinka na čele dostihnutá. Vytvorila sa tak nová 25-členná skupina a tá mala cez dve minúty na pelotón. Prvá stovka kilometrov priniesla hektické momenty a to k prvému stúpaniu bolo stále 50 kilometrov. Pelotóm medzičasom stiahol pol minútu a bol tak už len 90 sekúnd pozadu. V polovici pretekov sa však náskok vrátil na 2 minúty. V túto dobu odstúpil z pretekov Sep Vanmarcke (:isn:), ktorý nechcel zhoršiť svoj zdravotný stav.

Požiar v meste Menen

Kvôli požiaru v Menene musela byť trasa odklonená. Približne 5 kilometrov museli organizátori rýchlo upraviť. Záver však mal ostať nezmenený.


Stúpania

Pri nájazde na prvé stúpanie dňa Scherpenberg mala skupina na čele náskok 70 sekúnd. Náskok sa pomaly ale isto znižoval. Z pelotónu sa snažila odskočiť štvorica jazdcov. Medzi nimi bola i dvojička Quick-stepu Štybar a Ballerini. Ich snahou sa čelo približovalo a bolo len otázkou času kedy docvankú špičku pretekov. Prvý prejazd Kemmelbergom poriadne premiešal všetky skupiny na trati. 75 kilometrov pred cieľom bolo čelo vzdialené iba 40 sekúnd od 19-člennej skupiny za nimi. Tá však ale nespolupracovala, čoskoro ju pohltili zbytky pelotónu. Náskok tak vyskočil na 60 sekúnd.



Po troch gravelových úsekoch prišli na rad znova stúpania. Náskok sa stabilizoval na jednej minúte a čakali nás rozhodujúce momenty pretekov. Po ďalšom stúpaní bola na čele už len deviatka jazdcov. Fantasticky sa držal Sam Bennett (:dqt:), nechýbal tam ani veľký favorit Wout Van Aert (:tjb:). Belgický talent mal stále k ruke tímového kolegu Nathana Van Hooydoncka. Nenápadne sa vo vedúcej skupine tvárili Michael Matthews (:bex:), Sony Colbreli (:tbm:), Matteo Trentin (:uae:) či Giacomo Nizzolo (:tqa:). Táto štvorica mala taktiež šancu zažiariť. Na poslednom stúpaní dňa Kemmelbergu nikto neodskočil a čakalo nás finále. Pozliepaný pelotón bol minútu späť.

Hrdinský koniec Bennetta

Hrdinský výkon podával Bennett (:dqt:). Kemmelberg zvládol z posledných síl. Siahol si na totálne dno, čoho výsledkom bolo zvracanie v rýchlosti 50 km/h. 20 kilometrov pred cieľom mala deviatka jazdcov 50 sekúnd náskok. O 5 kilometrov neskôr prišla prvá aktivita na čele. Van Hooydonck (:tjb:) nastúpil a odpáral Bennetta, ktorý mal evidentne zdravotné problémy.

Záver

V závere mal prevahu tím Jumbo-Visma. Dvojica mohla lepšie taktizovať, Wout Van Aert (:tjb:) zatiaľ nešliapol naviac. 5 kilometrov pred páskou bolo jasné, že zvíťazí niekto z čelnej skupiny. Taktické šachy sa pomaly začínali, nervozita sa dala vo vzduchu krájať. V závere to otvoril Van Hooydonck (:tjb:), ktorý dnes odviedol veľký kus práce. Jeho robotu dokončil fantastickým spôsobom Wout Van Aert (:tjb:).

Výsledky Gent – Wevelgem 2021

Poz.JazdecTímČas
01Wout Van AertJumbo-Visma5:45:11
02Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS
03Matteo TrentinUAE Team Emirates
04Sonny ColbrelliBahrain Victorious
05Michael MatthewsTeam BikeExchange
06Stefan KüngGroupama-FDJ
07Nathan Van HooydonckJumbo-Visma0:00:03
08Dylan Van BaarleINEOS Grenadiers0:00:52
09Anthony TurgisTotal Direct Energie0:00:54
10Gianni VermeerschAlpecin-Fenix0:01:25
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár