Gent – Wevelgem 2023: Van Aert krásnym gestom venoval víťazstvo Laportovi

Gent - Wevelgem 2023
Gent - Wevelgem 2023

zdroj: https://twitter.com/GentWevelgem/status770/photo/1

Klasika Gent – Wevelgem 2023 opäť videla excelentnosť jazdcov tímu Jumbo – Visma. Boli to práve Wout van Aert, víťaz „Étrojky 2023“ a Christophe Laporte, ktorí na Kemmelbergu režírovali 85. ročník a svojimi výkonmi doslova umlčali zvyšok sveta. V závere Van Aert priateľským gestom venoval víťazstvo svojmu kolegovi Laportovi, ktorý sa tak po druhom mieste spred roka môže tešiť z víťazstva. Tretí finišoval Sep Vanmarcke. 

Wout van Aert, ktorý túto šprintérsku klasiku vyhral pred dvoma rokmi, prenechal víťazstvo svojmu kolegovi aj napriek tomu, že sa mohol stať len piatym cyklistom v histórii, ktorý by dokázal vyhrať jednodňovky E3 Saxo Classic a Gent – Wevelgem v jednom roku. Slovenský cyklista Peter Sagan (TotalEnergies) sa s najúspešnejšou jarnou klasikou rozlúčil rozpačito; zaostal už pri prejazde prvými heligenmi.

Gent – Wevelgem 2023 – priebeh

Profil:

https://www.procyclingstats.com/race/gent-wevelgem/2023/result/today/profiles

Štart:

V západnom Flámsku na cyklistov čakalo ozajstné klasikárske počasie: vietor, zima a mrholenie.

Prvotné úniky

Hneď od úvodu klasiky sa do čela prebojovala pätica v zložení Lewis Askey, Johan Jacobs, Milan Fretin, Luca Van Boven a Colin Joyce. Na pelotón si spoločnou prácou dokázali vybudovať náskok necelých 4 minút. Avšak pred pelotónom sa nachádzala ešte jedna skupina prenasledovateľov v zložení Teunissen, Van Poucke, Van Keirsbulck, Reinders, Biermans a Dujardin, ktorá strácala necelé tri minúty. 

Komplikácie a konečná

Po súboji o členstvo v úniku začal súboj s bočným vetrom. Vo svoj prospech ho chceli využiť jazdci tímu Soudal Quick-Step, ktorí zvýšili tempo. To spôsobilo menšie delenia v hlavnom poli spoločne s nepríjemnými pádmi. V jednom z nich sa ocitol aj Michal Kwiatkowski (IGD), ktorý bol nútený z pretekov odstúpiť. Podobný osud postretol aj Marka Cavendisha (AST) či Sama Bennetta (BOH). Menšie problémy sa nevyhli ani obhájcovi titulu spred roka Biniamovi Girmayovi (ICW), ktorý ale v pretekoch pokračoval.

Kemmelberg v réžii Jumbo – Visma

Preteková situácia sa výrazne zmenila pri prvom prejazde Kemmelbergom, definujúcim helingenom pretekov Gent – Wevelgem. Vtedy zaútočil Nathan van Hooydonck, ku ktorému sa pridala početná skupina favoritov. Peter Sagan (TotalEnergies) v tomto úseku ťahal za kratší koniec.

Tí však v priebehu 3 prašných úsekov boli dostihnutí a preteky sa pred druhým nájazdom do Kemmelbergu začali prakticky od začiatku. To si pravdepodobne povedalo duo tímu Jumbo – Visma (Christophe Laporte a Wout van Aert), ktoré poľahky zdolalo strmý sklon vozovky pokrytej mačacími hlavami. Zakrátko si vybudovali pohodlný náskok minúty na skupinu ostatných favoritov, ktorí odvádzali skvelú prácu, no v porovnaní s excelentným duom na čele to nestačilo. V tejto pasáži pretekov už každý jazdil sám za seba.

Fenomén Van Aert

Situácia v pretekoch sa výrazne nezmenila ani pri záverečnom prejazde Kemmelbergom. Naďalej spoločníka Woutovi van Aertovi v čele pretekov robil Christophe Laporte. To nesmierne pripomínalo vývoj minuloročnej klasiky E3 Saxo Classic, kedy hlavnou témou bol súboj stajne Jumbo – Visma so zvyškom štartového poľa.

25 kilometrov pred cieľom mala čelná dvojica k dobru už 90 sekúnd a skupina prenasledovateľov sa skôr podobala na skupinu odpadlíkov.

Záver

Keďže časový náskok francúzsko-belgickej dvojice pred skupinou prenasledovateľov v záverečných kilometroch neklesal ale konštantne narastal. Preto si to o titul v závere „rozdali“ Van Aert a Laporte. Lepšie povedané o víťazstve sa dohodli už niekoľko kilometrov pred cieľovou páskou. Očakávalo sa, že Wout van Aert si predsa len nebude chcieť nechať újsť ďalší triumf, no napokon ho krásnym gestom venoval svojmu kolegovi Christophovi Laportovi, ktorý na Gent – Wevelgem minulý rok finišoval druhý.

Bojovalo sa taktiež o tretie miesto zo skupiny prenasledovateľov. To napokon vybojoval Sep Vanmarcke (Israel – premier Tech).

Gent – Wevelgem 2023 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár