Gent – Wevelgem: Nádherné divadlo ovládol Pedersen

Gent – Wevelgem 2020

Jednorázovku Gent – Wevelgem ovládol Mads Pedersen (:tfr:). Bývalý svetový šampión ukázal prečo nosil dúhový dres. Dnes si počínal ako skúsený matador, bol všade kde mal a záver dokonale využil.

Organizátori pripravili trasu dlhú 233 kilometrov. Štart sa presunul do mesta Ieper (Ypres), ktoré ale leží stále vo Flámskom regióne. Žije tu približne 35 tisíc obyvateľov. Cieľ sa už ako tradične nachádza vo Wevelgeme. Na rozdiel od ostatných kockových klasík, ktoré sa odohrávajú po okolí Oudenaarde, táto jednodňovka zavádza jazdcov do západnej časti Flámska. Preto tu ani nenájdeme rovnaké bergy či sektory s dlažobnými kockami. Na pelotón dnes čaká 11 kategorizovaných stúpaní. Najznámejším kopcom je Kemmelberg, ktorý dosahuje maximálny sklon až 23%. Jeho dĺžka je 3 km a je pokrytý kockami.

Do úniku dňa sa dnes dostala sedmička jazdcov. Skupina bola v zložení Alexis Gougeard (:alm:), Mark Cavendish (:tbm:), Alexander Konychev (:mts:), Leonardo Basso (:ins:), Julien Morice (B&B Hotels – Vital Concept p/b KTM), Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen – Baloise) a Kenny Molly (Bingoal – Wallonie Bruxelles). Ich náskok sa vyšplhal až na 8 minút, no v polovici pretekov pohyboval na úrovni 5 minút. Pred blížiacou sa kopcovitou časťou pretekov spadol náskok na 2 minúty. 70 kilometrov pred cieľom bolo tempo šialené. Silný vietor jazdcom nepomáhal, no naopak. Na zemi sa ocitlo niekoľko jazdcov. Na čele hlavného balík bol Mathieu Van der Poel (Alpecin-Fenix) a doslova lietal po ťažkom teréne. Jeho aktivita roztrhala pole favoritov.

65 kilometrov pred cieľom skupina favoritov doslova zvalcovala únik a pokračovala ako vlak smerom do cieľa. Na čele pretekov tak bola približne tridsiatka jazdcov. Nechýbali Van Aert (:tjb:), Van der Poel (Alpecin-Fenix), Štybar (:dqt:), Teunissen (:tjb:), Kristoff (:uae:), Pedersen (:tfr:), Trentin (:ccc:) a ďalší. Luke Rowe (:ins:) sa rozhodol využiť zaváhanie favoritov a zobral so sebou 7 ďalších jazdcov. Osmička sa tak odpútala na minútu od favoritov. Zo zadu sa však približovali Van Aert, Van der Poel a pätica ďalších jazdcov. Skupiny sa spojili 34 kilometrov pred cieľom a na čele tak bolo 15 jazdcov. Po poslednom stúpaní dňa – Kemmelbergu bolo na čele už len 12 jazdcov a divoké preteky pokračovali.

Rozhodujúci moment:

Najlepšiu pozíciu do záveru mal tím Deceuninck Quick-Step, ten mal v čelnej skupine až trojicu jazdcov. Prvý útok ale prišiel od Alberta Bettiola (:efd:). Jeho aktivitou odpáral slabších jazdcov a na špici ostalo už iba 9 adeptov na prvenstvo. Ťažké podmienky a dážď nezastavili najlepších a tešili sme sa na záverenčné divadlo. Bettiol (:efd:) znova nastúpil, no Van Aert (:tjb:) zavrel tento útok. Divadlo pokračovalo – Stefan Küng (FDJ) nastúpil, Belgičan Van Aert znova pokrýval. 1 500 metrov prišiel skvelý nástup Trentina (:ccc:). Udržali ho Pedersen (:tfr:), Senechal (:dqt:) a Bettiol (:efd:). Byvalý svetový šampión bol najsilenjší a zaslúžene zvíťazil na pretekoch Gent – Wevelgem.

Štart:

Záverečný šprint:

Profil:

Gent-Wevelgem 2020 profil

Gent – Wevelgem výsledky:

1.Mads Pedersen (Den):tfr:5:42:54
2.Florian Sénéchal (Fra):dqt:
3.Matteo Trentin (Ita):ccc:
4.Sonny Colbrelli (Ita):tbm:
5.Stefan Küng (Sui)FDJ0:00:05
6.John Degenkolb (Ger):lts:
7.Yves Lampaert (Bel):dqt:
8.Wout Van Aert (Bel):tjb:
9.Mathieu van der Poel (Ned)Alpecin-Fenix
10.Dylan Teuns (Bel):tbm:

Zdroj: twitter.com/gentwevelgem

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár