Gent – Wevelgem preview: Saganova šanca na víťazný hetrik

zdroj: facebook.com/UnionCyclisteInternationale

Dva dni po skvelom taktickom výkone tímu Quick-Step Floors na E3 Harelbeke, pokračuje flámsky víkend podujatím Gent – Wevelgem. Trasa pretekov vedie na západ Belgicka, z čoho vyplýva, že uvidíme iné stúpania, na aké sme na dláždených klasikách zvyknutí. Prvá polovica 251 kilometrovej porcie bude prebiehať na rovine, ale čím viac sa jazdci budú blížiť k pobrežiu, tým viac síl im uberie silnejúci bočný vietor.

Jedenásť stúpaní bude postupne lemovať belgicko-francúzsku hranicu. Za zmienku určite stojí Kemmelberg s dĺžkou 3000 metrov, prevýšením 156 metrov, priemerným sklonom 4 %, ale v najprudších pasážach dosahuje až 22 %. Pelotón sa s týmto úsekom bude musieť vysporiadať hneď dvakrát. Zároveň je to aj posledné stúpanie dňa, z ktorého vrcholu ostáva do cieľa vo Wevelgeme ešte 31 kilometrov.

Favoriti

V ostatnom ročníku triumfoval v západnom Flámsku Greg Van Avermaet (:bmc:), ktorý sa výsledkovo pripomenul v piatok. Na E3 Harelbeke predviedol aktívnu stíhaciu jazdu úniku a v unavenom závere ešte našiel silu na záverečný šprint. Olympijský víťaz z Ria vyslal súperom signál, že jeho forma pred Ronde graduje.

O lepší výsledok ho olúpila rozumná jazda Quick-Stepu. Belgický celok mal vždy minimálne dvoch jazdcov v prvej alebo druhej skupine, čo „vlčej svorke“ umožnilo sústrediť sa výlučne na svoj výkon v úniku a zároveň kontrolovať situáciu za ním. Klasikármi prešpikovanú zostavu zdobia aj tentoraz Philippe Gilbert (:qst:), Niki Terpstra (:qst:) a Zdeněk Štybar (:qst:).

Piatkový hromadný pád vyradil z hry o dobrý výsledok viacero favoritov, vrátane Petra Sagana (BOH). Majster sveta vyhral Gent – Wevelgem v rokoch 2013 a 2016. K vylepšeniu minuloročného tretieho miesta mu bude pomáhať aj jeho brat Juraj.

Domáci fanúšikovia budú tlačiť dopredu Jaspera Stuyvena (:tfr:), Sepa Vanmarckeho (:efd:) a cyklokrosovú superstar Wouta van Aerta z Vérandas Willems-Crelan.  Na štart v Gente sa postavia aj Alexander Kristoff (:uae:), Michael Matthews (:sun:), Arnaud Démare (FDJ), Sonny Colbrelli (:bmt:) alebo Mateo Trentin (:mts:). Hviezdami nabitý pelotón sľubuje opäť napínavé cyklistické divadlo.

Trasa

Profil

 

Zdroj: gent-wevelgem.be

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár