Giacomo Nizzolo si poradil s BORA – hansgrohe

Giacomo Nizzolo Circuito de Getxo 2021

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Talian Giacomo Nizzolo (:tqa:) vyhral španielske cyklistické preteky Circuito de Getxo 2021. Na baskickej jednorazovke získal svoje tretie víťazstvo v sezóne, v ktorej oblieka dres európskeho majstra.

Na kopcovitom okruhu v meste Getxo sa po mnohých útokoch a selekciách vytvorila elitná skupina, v ktorej boli Nizzolo, mladá dvojica z BORA – hansgrohe Giovanni Aleotti, Ide Schelling (BOH) a Santiago Buitrago (TBV). Nizzolo sa ako čistokrvný šprintér statočne držal na stúpaniach, 13 km pred cieľom sa dostal do víťaznej skupinky.

Dvojica z Bory sa na neho nerozhodla útočiť, namiesto toho Schelling ťahal na špici. Holanďan bol veľmi aktívny v skorších častiach pretekov a nemecký tím zjavne stavil na šprint. Proti rýchlemu Nizzolovi však v závere nemal vrchár Aleotti šancu, ani keď sa finišovalo na krátkom stúpaní v poslednom kilometri. 22-ročný Talian skončil druhý za oveľa skúsenejším krajanom Nizzolom.

Napokon 32-ročný víťaz poslednej šprintérskej etapy Giro d’Italia 2021 ukázal, že keď má formu, je viac než len šprintér.

„Som nesmierne šťastný. Vlani som tu bol druhý a dnes som naozaj chcel vyhrať,“ vravel Nizzolo v cieli. „Preteky bolo veľmi ťažké kontrolovať, lebo každý chcel útočiť. Aj ja som musel zaútočiť. Minul som tak veľa síl, ale v závere som sa cítil dobre. Ďakujem tímu a ďakujem fanúšikom tu v Baskicku. Je na nich niečo špeciálne.“

Svoj prvý veľký výsledok vo World Tour konkurencii zajazdil Kolumbíjčan Santiago Buitrago z Bahrain Victorious. Vo veku 21 rokov ešte nestál na pódiu elitných pretekov.

Priebeh Circuito de Getxo 2021

Preteky mali 193 kilometrov. Štartovalo sa v Bilbau, pri slávnom Guggenheimovom múzeu umenia. Patria do tretej najvyššej kategórie .1 Europe Tour. Išiel sa 76. ročník pretekov, ktorý slúži ako memoriál brata Otxova. Jeden z nich, pred 20 rokmi zahynul pri spoločnej jazde na bicykli po dopravnej nehode. Išlo o úspešného paralympionika.

Spočiatku sa vytvoril, silný 12-členný únik. Keďže sa v ňom nachádzali ostrieľaní borci ako Trentin, Mohorič, Benedetti, alebo Albanese, pelotón im daroval najviac dve minúty náskoku. Pracoval hlavne tím Qhubeka Next-Hash.

Útočiť začala zostava BORA – hansgrohe s Wilcom Keldermanom a Idem Schellingom. Z pelotónu ďalej, v posledných 30 km, útočili aj Giacomo Nizzolo, Gianluca Brambilla, Giovanni Aleotti, Patrick Konrad a Alessandro Covi. Spojili sa so zvyškom úniku na centrálnom stúpaní trasy, Pike Bidea, dlhom 2 km o priemere až 9%.

Postupne sa do čela pridávali ďalší jazdci napríklad, Abner Gonazalez. Práve 20-ročný kostarický šampión zaútočil a zobral so sebou Santiaga Buitraga (TBV). Po prejedení posledného okruhu ich však dostihli Giulio Ciccone a Giovanni Aleotti. Zvýšenie tempa však nedokázalo zastaviť Giacoma Nizzola, ktorý sa do čela pridal so Schellingom a Alessandrom Covim. Vtedy bola na čele skupina zložená zo siedmich jazdcov: Nizzolo, Gonzalez, Buitrago, Schelling, Aleotti, Covi a Ciccone.

Objavy pretekov: Santiago Buitrago a Abner Gonzalez:

Abnar Gonzalez Santiago Buitrago
Abnar Gonzalez a Santiago Buitrago. ©PHOTOGOMEZSPORT2021

Iba BORA – hansgrohe mala vpredu dvojicu pretekárov, tak sa to snažila využiť. Následne Holanďan Schelling zaútočil sedem kilometrov pred cieľom. Dostihli ho Butrago a Nizzolo, protiútok potom zasadil Aleotti. Štyri kilometre pred cieľom bola už iba táto štvorica v hre o triumf. Lenže, dvojica z Bory ostala pasívna, čo sa im vypomstilo a Nizzolo bral kvalitný triumf.

Giacomo Nizzolo sa v cieli Circuito de Getxo 2021 raduje

Circuito de Getxo 2021 – výsledky:

01Giacomo NizzoloTeam Qhubeka NextHash
02Giovanni AleottiBORA-hansgrohe
03Santiago BuitragoBahrain Victorious
04Abner Gonzalez RiveraMovistar Team
05Ide SchellingBORA-hansgrohe
06Giulio CicconeTrek-Segafredo
07Alessandro CoviUAE Team Emirates
08Luis León SánchezAstana-Premier Tech
09Matteo TrentinUAE Team Emirates
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár