13. etapa Giro d’Italia 2022: Démare potvrdil skvelú formu

Demare

zdroj: @ Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

13. etapa Giro d’Italia 2022 skončila napokon hromadným dojazdom. Dlho to vyzeralo na úspech úniku, no 700 metrov pred cieľom sa všetko zmenilo. V samotnom šprinte bol znova najlepší Arnaud Démare (FDJ).

Profil – 13. etapa Giro d’Italia 2022

Štart 13. etapy Giro d’Italia 2022

Priebeh

Únik

Dnes sa únik vytvoril veľmi rýchlo. Ihneď po štarte si naskočila do ataku pätica jazdcov. V skupine boli Julius Van der Berg (:efd:), Filippo Tagliani (Drone Hopper – Androni Giocattoli), Nicolas Prodhomme (:alm:), Mirco Maestri (Eolo-Kometa) a Pascal Eenkhoorn (:tjb:). Veľký šok prišiel po 30 kilometroch, z pretekov odstúpil Romain Bardet (DSM). Štvrtý muž pretekov mal žalúdočné problémy, ktoré ho stáli veľmi dobre rozbehnuté preteky.


Po 50 kilometroch bol náskok skupiny na čele 5 minút. Čakal ich však 10-kilometrový výstup na vrchol Colle di Nava. Prvou obeťou bol Filippo Tagliani (Drone Hopper – Androni Giocattoli), pre Taliana bolo tempo skupiny vysoké. V pelotóne sa išlo tempo pohodové a šprintéri sa držali. Na vrchole bol rozostup 6 minút a vyzeralo to na typickú šprintérsku etapu. Deväť bodov si na konto do vrchárskej súťaže pripísal Pascal Eenkhoorn (:tjb:).

Nalini - procycling

60 kilometrov pred cieľom bol náskok skupiny 5 minút a to spôsobilo v hlavnom balíku paniku. Do spolupráce sa tak pridal i tím DSM. O desať kilometrov neskôr bol náskok iba o 30 sekúnd menší, skupinka v úniku predvádzala skvelý výkon. 30 kilometrov pred páskou to boli stále tri minúty a o drámu bolo postarané. Hlavný balík navyše bojoval s bočným metrom, razom sa pelotón rozdelil na niekoľko skupín. Dvadsať kilometrov pred cieľom začal pelotón reagovať, náskok ihneď klesol pod dve minúty.

Záver

Desať kilometrov pred páskou bol náskok na úrovni jednej minúty, vyzeralo to na veľmi tesný dojazd. 3 kilometre pred cieľom to bola už len pol minúta a pre únik to bol veľká rana. Technický záver však dával štvorici šancu. Napokon sa 700 metrov pred cieľom prehnal pelotón cez skupinku a išlo sa do šprintu. Tam bol znova najlepší Arnaud Démare (FDJ), nestačil mu Cavendish (:dqt:), ani Gavíria (:uae:).

13. etapa Giro d’Italia 2022 – výsledky

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár