Giro d’Italia 2021 10. etapa: Peter Sagan dnes perfektne zrežíroval šprint

Giro d'Italia 2021
BORA - hansgrohe Tour de France 2021 Peter Sagan

zdroj: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

10. etapa Giro d’Italia 2021 sa skončila hromadným šprintom. Najrýchlejší bol Peter Sagan (BOH). Slovák mal dnes skvelú tímovú podporu a získal druhé víťazstvo z talianskej Grand Tour.

Druhý skončil Fernando Gavíria (:uae:) a tretí Davide Cimolai (:isn:). Sagan sa obliekol do cyklámenového dresu pre lídra bodovacej súťaže. Druhý je Kolumbijčan Gavíria so stratou 17 bodov, tretí Talian Cimolai s rovnakým mankom.

Peter Sagan sa vyviezol za rozbiehačom z UAE Juanom Molanom (:uae:) a po zatáčke v posledných 300 metroch šprintoval z prvého miesta. Svoju rýchlosť udržal, Gavíria nemal v závere sily na predbehnutie. Slovák sa v poslednom kilometri po perfektnej práci kolegov zorientoval, s prehľadom si držal pozíciu a v správnej chvíli vyrazil naplno.

V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Egan Bernal (:ins:) vedie s náskokom 14 sekúnd pred Remcom Evenepoelom (:dqt:), ktorý na neho získal jednu sekundu na bonusovej prémii.

Peter Sagan po 10. etape Giro d’Italia 2021:

Bol to pre nás skvelý deň. Snažili sme sa a nakoniec som vyhral. V predošlých dňoch mi chýbalo trochu šťastia. Ďakujem celému tímu, dnes urobili skvelú robotu.

ProCycling Banner
Reklama

BORA – hansgrohe sa na stúpaní Valico della Somma postarala o tvrdé tempo. Odpárala súperov Petra Sagana. Dylan Groenewegen (:tjb:), Tim Merlier (Alpecin-Fenix) a Giacomo Nizzolo (:tqa:) odpadli z pelotónu viac ako 45 kilometrov pred cieľom. Odvtedy pomáhal aj tím Israel Start-Up Nation.

V utorok je na programe prvý voľný deň. V stredu sa pokračuje 11. etapou so štrkovými cestami v Toskánku. Pôjde o dôležitú kopcovitú skúšku pre vrchárov v celkovom poradí.

Cieľ 10. etapy Giro d’Italia (video):



Ako prebehla 10. etapa Giro d’Italia 2021?

Pred dňom voľna sa v utorok išla najkratšia klasická etapa celého Gira. Mala 139 km a viedla stredom Talianska v regiónoch Abruzzy a Umbria. Po štarte v L’Aquila sa finišovalo v meste Foglino. Na trase sa nachádzalo pár stúpaní, ale záver bol rovinatý.

Išlo o pekný slnečný deň s 20ºC. Na finálnej rovine fúkal bočný vietor.

10. etapa Giro d’Italia 2021 profil:

10. etapa Giro d'Italia 2021
10. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Malý únik bez šance

Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani-CSF), Kobe Goossens (:lts:), Samuele Rivi (EOLO-Kometa) a Taco van der Hoorn (:iwg:) vytvorili po prvom kilometri únik dňa.

Počas dňa ich náskok neprevýšil hranicu dvoch minút. Na čele sa striedali šprintérske tímy ako Cofidis, Jumbo-Visma alebo Qhubeka ASSOS.

Sagan získal na prémii jeden bod

Pätica jazdcov na čele s Talianom Rivi si zobrala prvých päť miest na prémii. V Rieti 52 km po štarte si z pelotónu po zostávajúce tri body prišiel Elia Viviani (COF), po dve Andrea Pasqualon (:iwg:) a posledný bod získal Peter Sagan (BOH).

Po prémii sa udiala kuriózna situácia. Únik musel zastať na železničnom priecestí, cez ktoré prechádzal vlak. Rozhodcovia museli na 30 sekúnd zastaviť pelotón, aby sa medzera medzi skupinami zachovala.

BORA – hansgrohe sa zvýšila tempo

Tím Petra Sagana sa na špicu pelotónu postavil až 50 km pred cieľom. Vtedy sa začalo stúpať na jediné kategorizované stúpanie Valico della Somma (6,7 km – 5%). Pomáhali jazdci ako Matteo Fabbro, Giovanni Aleotti (BOH). Obetoval sa aj vrchársky líder tímu Emanuel Buchmann (BOH).

Na sklonoch najväčšej prekážky dňa bola únik dostihnutý. Sagan síce vyťahoval pre neho netypické grimasy bolesti, ale jeho plán sa vyplácal.

Peter Sagan 10. etapa Giro d'Italia 2021
BORA – hansgrohe ťahala v posledných 50 km. © Fabio Ferrari/LaPresse

Nizzolo, Groenewegen, Merlier eliminovaní

Pod tvrdým tempom Bory začali z pelotónu odpadať viacerí šprintéri. Ako prví boli z hlavnej skupiny preč Holanďania David Dekker (:tjb:) a Dylan Groenewegen (:tjb:). Neskôr sa zlomil aj favorit Tim Merlier (Alpecin-Fenix), ktorý sa mohol rozlúčiť s cyklámenovým dresom. Tri kilometre pred vrcholom si z tempa vystúpil aj Giacomo Nizzolo (:tqa:). Nikomu sa nepodarilo vrátiť sa.

Giacomo Nizzolo v problémoch
Giacomo Nizzolo v problémoch. © Fabio Ferrari/LaPresse

Bora prišla o viacerých jazdcov, ale na jej šťastie jej na klesaní a dlhej rovine pomáhal tím Israel Start-Up Nation pre Davide Cimolaia (:isn:). Z ďalších šprintérov boli v skupine aj Elia Viviani (COF), Fernando Gavíria (:uae:) a Matteo Moschetti (:tfr:).

Evenepoel získal sekundu na prémii

Remco Evenepoel (:dqt:) sa na časovej bonusovej prémii posúval dopredu, reagoval na neho Egan Bernal (:ins:) v ružovom drese, ktorého potiahol Filippo Ganna (:dqt:). Napokon Kolumbijčana zachránil Jhonatan Narvaez (:ins:), ktorý predbehol Evenepoela a získal tri bonusové sekundy. Mladý Belgičan z Deceuninck – Quick-Step si pripísal dve sekundy k dobru. Bernalovi sa podarilo získať sekundu.



V celkovej klasifikácii stále po etape vedie Bernal. Druhý Evenepoel skresal svoju stratu na 14 sekúnd.

Bora prichystala šprint

V posledných 10 km sa stále na špici striedali tímy Bora a Israel, pričom dopredu sa tlačili aj tímy s vrchármi. Vstup do Foligno bol veľmi rýchly, na Saganovi bol posadený takmer každý šprintérsky favorit.

Finále jednoznačne ovládol Peter Sagan, ktorý nedal Gavíriovi šancu. Po viacerých umiestneniach v top 5 sa dostal na čelo šprintérskej súťaže. Elia Viviani skončil až na 9. mieste, ostatní blízki konkurenti odpadli na stúpaní.

10. etapa Giro d’Italia 2021 – výsledky (Peter Sagan):

01Peter SaganBORA-hansgrohe03:10:56
02Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 00
03Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation+ 00
04Stefano OldaniLotto Soudal+ 00
05Gianni VermeerschAlpecin-Fenix+ 00
06Dries De BondtAlpecin-Fenix+ 00
07Andrea VendrameAG2R Citroën Team+ 00
08Vincenzo AlbaneseEOLO-KOMETA+ 00
09Elia VivianiCofidis+ 00
10Sebastian MolanoUAE Team Emirates+ 00

Giro d’Italia 2021 – celkové poradie (ružový dres):

Poz.JazdecTímČas
01Egan BernalINEOS Grenadiers38:30:17
02Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 15
03Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 21
04Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 36
05Attila ValterGroupama-FDJ+ 43
06Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 44
07Damiano CarusoBahrain Victorious+ 45
08Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 51
09Simon YatesTeam BikeExchange+ 55
10Davide FormoloUAE Team Emirates+ 01:01

Giro d’Italia 2021 – bodovacia súťaž poradie (cyklámenový dres):

1Peter SaganBORA-hansgrohe108
2Fernando GaviriaUAE Team Emirates91
3Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation91
4Tim MerlierAlpecin-Fenix83
5Elia VivianiCofidis79
6Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS76
7Matteo MoschettiTrek-Segafredo42
8Filippo TaglianiAndroni Giocattoli-Sidermec39
9Filippo FiorelliBardiani CSF Faizanè39
10Dylan GroenewegenJumbo-Visma36
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár