Caleb Ewan ovládol 7. etapu Giro d’Italia. Peter Sagan mimo top 10

Giro d'Italia 2021
Caleb Ewan 7. etapa Giro d'Italia 2021

zdroj: Marco Alpozzi/LaPresse

7. etapa Giro d’Italia 2021 mala rovinatý profil, v technickom finále sa šprintovalo. Najlepší bol Austrálčan Caleb Ewan (:lts:). Druhý skončil Davide Cimolai (:isn:) a tretí Tim Merlier (Alpecin-Fenix). Peter Sagan (BOH) obsadil 14. priečku.

Na záverečnom stúpaní v predposlednom kilometri zaútočil Vincenzo Albanese (EOLO – Kometa) a nasledoval ho Daniel Oss (BOH). Po ich dostihnutí vyskúšal 500 metrov pred cieľom samostatný útok Fernando Gavíria (:uae:). Všetko pokryl vlak Lotto Soudal a následne aj sám Caleb Ewan (:lts:). Austrálčan ukážkovo zalepil medzeru na Kolumbijčana.V závere mal dostatok síl na šprint. Ewan získal druhé víťazstvo na pretekoch s niekoľkometrovým náskokom na druhého Taliana Cimolaia a tretieho Belgičana Merliera.

Peter Sagan (BOH) musel tvrdo bojovať o pozície po pokuse jeho kolegu Ossa. V závere sa nebezpečne otrel o bariéru na strane cesty, doplatil na mechanický problém. Slovák skončil na 14. mieste.

Odvážny Gavíria skončil na šiestej pozícii. O nižšie priečky šprintovali štvrtý Matteo Moschetti (:tfr:), piaty Andrea Pasqualon (:iwg:) alebo siedmy Dylan Groenewegen (:tjb:).

Caleb Ewan po etape:

„Musel som byť chytrý a mať dobrú tímovú podporu. V posledných desiatich kilometroch sme naozaj potrebovali byť vpredu. Začiatok krátkeho stúpania bol najdôležitejší bod etapy. Vďaka dobrému umiestneniu som ušetril nejaké sily. Bol to naozaj náročný finiš, moje nohy horeli, šprintoval som v podstate už 400 metrov do cieľa. Musel som sa držať za Gavíriom a potom som zrýchlil.“

26-ročný šprintér získal piate víťazstvo z talianskej Grand Tour. V tejto sezóne má za cieľ vyhrať etapu aj na Tour de France a Vuelte. Ide o jeho tretí triumf v prebiehajúcej sezóne.

V ružovom drese sa udržal maďarský pretekár Attila Valter (FDJ).

Cyklámenový dres si obliekol Caleb Ewan. Jeho doterajší držiteľ Giacomo Nizzolo (:tqa:) skončil až na 11. mieste. Druhý je Belgičan Tim Merlier so stratou 23 bodov na Ewana. Peter Sagan sa prepadol na šiestu priečku, má 57 bodov, Ewan až 106. Nepredpokladá sa však, že by dnešný víťaz mal v pláne Giro dokončiť.

Cez víkend sú na programe dve kopcovité etapy.

Ako prebehla 7. etapa Giro d’Italia 2021?

Etapa viedla popri Jadranskom mori v strednej časti Talianska. Mestá Notaresco a Termoli od seba delilo 181 kilometrov. V prostrednej sekcii prišlo na rad niekoľko kopcov, zvyšok bol však rovinatý. V predposlednom kilometri v historickom meste Termoli sa stúpalo po 200-metrovom stúpaní o 11%. Do cieľa vtedy ostávala falošná rovina.

Na trase bolo príjemné počasie, 21 ºC a slnečno. Po príchode na dlhú finálnu cestu fúkalo jazdcom do čela o rýchlosti až 17 km/h. Práve vietor bol dôvodom pomalého tempa počas celej etapy.



7. etapa Giro d’Italia 2021 – profil:

7. etapa Giro d'Italia 2021
7. etapa Giro d’Italia 2021. zdroj: giroditalia.it

Attila Valter si užíval životný deň v ružovom drese

„Bola to najdlhšia noc v mojom živote, prichádzalo mi veľmi veľa správ a niektoré veci sa mi v živote úplne zmenili,“ povedal Valter pred etapou.

Klasický priebeh – malý únik

Do etapy nezasiahol vrchársky líder Qhubeka ASOSS Domenico Pozzovivo (:tqa:). Skúsený Talian spadol v predošlej etape.

Takmer okamžite po štarte sa na čelo pretekov dostala trojica Simon Pellaud (Androni Giocattoli-Sidermec), Umberto Marengo (Bardiani – CSF) a Mark Christian (EOLO-Kometa). Vypracovali si päťminútový náskok.

Na rovinách brejk sťahovali šprintérske tímy ako Lotto Soudal, UAE Team Emirates, Qhubeka ASSOS alebo Alpecin-Fenix.

Prémiu na kopci Chieti získal jeden z najaktívnejších jazdcov Gira Švajčiar Pellaud.

Peter Sagan z pelotónu prvý na prémii

Jediný kategorizovaný kopec Chieti sa nachádzal aj v etape, ktorú vlani Sagan ovládol. Pozitívny dojem z oblasti ostal, na jedinej šprintérskej prémii Creschcio získal Slovák päť bodov za štvrté miesto. Po 90 km pretekania sa prémia nachádzala  na sekcii stúpaní a falošných roviniek, na ktoré si čistí šprintéri netrúfli. Prémiu získal Talian Marengo z úniku.

Za Saganom postupne finišovali nižšie postavení jazdci v súťaži o cyklámenový dres ako Filippo Fiorelli, Mauro Schmidt alebo Filippo Zana. Hlavným spúšťačom Saganovho zásahu bolo tempo od kolegu Daniela Ossa, ktorý pred prémiou vytvoril malú skupinku s bodujúcimi pretekármi.

Únik dostihnutý

S 30 km do konca bol náskok prednej trojice už len na hranici jednej minúty. Definitívne bolo po úniku na méte 17 km do konca.

Jeden z favoritov Tim Merlier (Alpecin-Fenix) sa musel vracať do pelotónu po tom, čo bol na nútenej hygienickej prestávke.

So vstupom do posledných dvadsiatich kilometrov si začali šprintérske tímy tvoriť pozície na špici. Dopredu sa dostávali aj celky s kandidátmi na celkové poradie, aby ich neprekvapil prípadný pád či zaváhanie na ceste plnej dopravných prekážok. Išlo o Astana – Premier Tech alebo INEOS Grenadiers.

Caleb Ewan chladnokrvne ovládol posledné kilometre

V posledných 10 bolo naplno vidieť vlak Petra Sagana. Kolegovia ako Großschartner alebo Oss ho držali na dobrom mieste pred kľúčovou zákrutou a stúpaním.Tempo pred koncom udával tím Jumbo-Visma. Pred zákrutou boli na vzduchu tímy Lotto Soudal a Cofidis.

Nasledovali neúspešné útoky od Albaneseho, Ossa a Gavíriu. Pokryl ich tím Lotto Soudal, Kolumbijčana zalepil Caleb Ewan, ktorý z prvej pozície šprintoval a zaslúžene vyhral.

7. etapa Giro d’Italia 2021 – výsledky (Caleb Ewan):

Poz.JazdecTímČas
01Caleb EwanLotto Soudal04:42:12
02Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation+ 00
03Tim MerlierAlpecin-Fenix+ 00
04Matteo MoschettiTrek-Segafredo+ 00
05Andrea PasqualonIntermarché-Wanty-Gobert+ 00
06Fernando GaviriaUAE Team Emirates+ 00
07Dylan GroenewegenJumbo-Visma+ 00
08Max KanterTeam DSM+ 00
09Filippo FiorelliBardiani CSF Faizanè+ 00
10Sebastian MolanoUAE Team Emirates+ 00
11Fabio FellineAstana-Premier Tech+ 00
12Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS+ 00
13Gianni MosconINEOS Grenadiers+ 00
14Peter SaganBORA-hansgrohe+ 00
15Elia VivianiCofidis+ 00

7. etapa Giro d’Italia 2021 – priebežné poradie:

Poz.JazdecTímČas
01Attila ValterGroupama-FDJ26:59:18
02Remco EvenepoelDeceuninck-Quick Step+ 11
03Egan BernalINEOS Grenadiers+ 16
04Aleksandr VlasovAstana-Premier Tech+ 24
05Louis VervaekeAlpecin-Fenix+ 25
06Hugh CarthyEF Education-NIPPO+ 38
07Damiano CarusoBahrain Victorious+ 39
08Giulio CicconeTrek-Segafredo+ 41
09Daniel MartinIsrael Start-Up Nation+ 47
10Simon YatesTeam BikeExchange+ 49

7. etapa Giro d’Italia 2021 – bodovacia súťaž:

Poz.JazdecTímČas
1Caleb EwanLotto Soudal106
2Tim MerlierAlpecin-Fenix83
3Giacomo NizzoloQhubeka ASSOS76
4Elia VivianiCofidis69
5Davide CimolaiIsrael Start-Up Nation66
6Peter SaganBORA-hansgrohe57
7Fernando GaviriaUAE Team Emirates42
8Matteo MoschettiTrek-Segafredo42
9Filippo TaglianiAndroni Giocattoli-Sidermec39
10Filippo FiorelliBardiani CSF Faizanè39
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár