Giro d’Italia: Caleb Ewan si vyšprintoval druhé víťazstvo

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Etapa číslo 11 pretekov Giro d’Italia mala 221 kilometrov. Išlo o ďalšiu a poslednú rovinatú príležitosť pre šprintérov. Na trase medzi Carpi a Novi Ligure sa nenachádzali žiadne kopce.

Na štart etapy sa nepostavil mladý šprintér Moschetti (:tfr:), ktorý včera ťažko spadol v poslednom kilometri. Únik vytvorila trojica Marco Frapporti (Androni-Giocattoli-Sidermec), Mirco Maestri (Bardiani-CSF) a Damiano Cima (Nippo-Fantini-Faizanè). Táto trojica z pro-konti tímov však vedela, že na konci sa určite bude radovať jeden z rýchlych mužov pelotónu, keďže už zajtra začína séria vrchárskych etáp.

Utečenci odolávali do méty 25 km do konca a na čele boli postavené viaceré tímy. Jednak celky, ktoré strážili jazdcov na celkové poradie, a tímy so šprintérmi. Najmä  Lotto Soudal, Groupama-FDJ a Deceuninck-Quick Step nechávali mnoho síl na čele.

Poslednou prekážkou bola ostrá ľavotočivá zákruta 3 km pred cieľom. Tam vrcholili pozičné boje. Pred ňou zaútočil Christian Knees (:ins:), ktorý vyskúšal skorý a príliš ambiciózny atak. Na čele bola dvojica dvojica z CCC, tá však zbytočne míňala sily. Pomáhal aj český jazdec Černý (:ccc:) pre Jakuba Mareczka (:ccc:).

Záver

V predposlednom kilometri za to zobrala stajne Quick Step a Data a FDJ so špurtérmi Eliom Vivianim (:qst:) a Aranudom Démarom (FDJ). Včas sa do čela dostali Pascal Ackermann (BOH) a Caleb Ewan (:lts:), ktorý bol zavesený za Nemcom. Tomu ešte v posledných stovkách metroch pripravil miesto De Buyst.

Selig bol posledným pomocníkom a 200 metrov pred cieľom nechal na vzduchu najrýchlejších borcov. Za Ackermannom bol prilepený Ewan. Za Austrálčana sa neskoro dostal Viviani. Taliansky majster ani tentokrát nevyužil svoj vlak a nedokázal sa dostať cez mužov pred ním.

Ackermann zrýchlil ako prvý, no od neho sa dokázal odlepiť Ewan a zvíťazil v etape. Druhé miesto bral Francúz Démare a tretí skončil Ackermann. Domáci Elia Viviani ani v poslednej príležitosti nezažil chuť víťazstva.

24-ročný Ewan berie druhé víťazstvo na 102. ročníku Gira. Po prestupe do Lotto Soudal ide o jeho piaty triumf.

Video šprintu:

Celkové poradie

Pred vrchárskymi etapami v ďalších dňoch má ružový dres Valerio Conti (:uae:). Aranud Démare je novým držiteľom cyklámenového dresu pre najlepšieho šprintéra.

Profil:

Výsledky 11. etapy:

1.Caleb Ewan (Aus):lts:5:17:26
2.Arnaud Demare (Fra)FDJ
3.Pascal Ackermann (Ger)BOH
4.Elia Viviani (Ita):qst:
5.Davide Cimolai (Ita)Israel Cycling Academy
6.Simone Consonni (Ita):uae:
7.Ryan Gibbons (RSA):ddd:
8.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
9.Jakub Mareczko (Ita):ccc:
10.Sean Bennett (USA):efd:

Celkové poradie:

1.Valerio Conti (Ita):uae:39:44:39
2.Primož Roglič (Slo):tjb:00:01:50
3.Nans Peters (Fra):alm:00:02:21
4.Jose Joaquin Rojas (Spa)MOV00:02:33
5.Fausto Masnada (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec00:02:36
6.Andrey Amador (CRc)MOV00:02:39
7.Amaro Antunes (Por):ccc:00:03:05
8.Valentin Madouas (Fra)FDJ00:03:27
9.Giovanni Carboni (Ita)Bardiani CSF00:03:30
10.Pello Bilbao (Spa)AST00:03:32

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár