Giro d’Italia: Démare triumfoval v desiatej etape, Ackermann skončil na zemi

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Po dni voľa prišla na rad najľahšia etapa pretekov Giro d’Italia. Profil desiateho závodného dňa bol úplne rovinatý, na trase sa nenachádzal ani jediný kopec. Išlo sa 145 kilometrov medzi mestami Ravenna a Modena v severnej časti Talianska. Keďže bolo jasné, že o víťazstvo budú bojovať šprintéri, do úniku sa vybrali iba odvážni Luca Covili (Bardiani-CSF) s Sho Hatsuyama (Nippo-Vini Fantini). Táto dvojica z pro-kontinentálnych tímov bola dostihnutá vyše 30 kilometrov pred cieľom.

Šprintérske tímy sa 20 km pred cieľom poslušne sformovali na čele a dostali svojich rýchlych mužov na špicu pelotónu. Vpredu sa obšmietali aj tímy s jazdcami na celkové poradie, ktoré nechceli v takejto jednoduchej etape nič riskovať. Finiš nebol vôbec technický, poslednú dvojicu kilometrov tvorila priama cesta až na pásku. Vietor dnes taktiež nehral výraznú rolu. Preto dnes rozhodla hlavne absolútna rýchlosť.

Záver

Tempo zdvihli borci z CCC, ktorí pracovali pre Jakuba Mareczka (:ccc:). Neskôr ich vystriedal Thomas De Gendt (:lts:), ktorý pracoval pre Caleba Ewana (FDJ). 4 km pred páskou tak na predných miestach bolo kompletné šprintérske pole, tímovú pomoc chceli využiť Quick Step a Bora.

2,6 km pred cieľom chcel prekvapiť Ventoso (:ccc:), ktorý si na niekoľko stoviek metrov vytvoril náskok pred pelotónom. Vynútil tak zrýchlenie, keďže išlo o celkom silný atak od skúseného Španiela, ktorý však nemal šancu na úspech. Pri nájazde do posledného kilometra sa na ľavej strane udial hromadný pád. Na zemi sa ocitla približne desiatka jazdcov, medzi nimi Pascal Ackermann (BOH), Matteo Moschetti (:tfr:), Simone Consonni (:uae:) a Mareczko (:ccc:), ktorí sa už nedostali do záverečnej skupiny.

Vpredu tak ťahal Guarnieri (FDJ), ktorý podporoval Arnauda Démara (FDJ). Svojho rozbiehača De Buysta mal aj Caleb Ewan (:lts:) a Austrálčan otvoril šprint, keď zostávalo 200 metrov na pásku. Za ním bol zavesený Elia Viviani (:qst:), ktorý však vyrazil neskoro- až 100 metrov pred cieľom. Medzitým na ľavej strane šprintoval Arnaud Démare (FDJ), ktorý si zrýchlením vypracoval náskok a udržal za sebou útok talianskeho majstra Vivianiho a vyhral etapu. Caleba Ewana ešte na páske predstihol Rüdiger Selig (BOH).

Z pádu najhoršie odišiel Moschetti (:tfr:), ktorý dlhšie ležal na zemi. Bolestivú noc má pred sebou aj Ackermann, ktorý utrpel odreniny. Ako sa neskôr ukázalo, Nemec v sa v balíku dotkol kolesa jazdca pred ním a na zem putovali ďalší závodníci.

27-ročný Francúz Arnaud Démere (FDJ) získal po monumente Miláno – San Remo 2016 iba druhé profesionálne víťazstvo v Taliansku. Celkovo má na konte 57 zásahov. V sezóne 2019 je to však iba jeho prvá výhra. Naopak, smutná musí byť domáca nádej Viviani (:qst:). Jazdec Quick Stepu nedokázal ešte ani raz vyhrať etapu  102. ročníka Gira, jedna z posledných šancí príde v zajtrajšej, taktiež rovinatej etape.

Ackermann v cieli

Celkové poradie

Pád sa udial v ochrannej zóne 3 km, čiže celkové poradie sa dnes nemenilo. Na čele je stále Valerio Conti (:uae:).

Zamotáva sa to v šprintérskej súťaži. Aj po dnešnej etape má cyklaménový dres na sebe Ackermann (BOH), ktorý však na dnešného víťaza stratil body. Démare je tak na druhej priečke, na víťaza dvoch etáp stráca iba jeden bod.

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 10. etapy:

1.Arnaud Démare (Fra)FDJ3:36:07
2.Elia Viviani (Ita):qst:
3.Rüdiger Selig (Ger)BOH
4.Caleb Ewan (Aus):lts:
5.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
6.Davide Cimolai (Ita)Israel Cycling Academy
7.Manuel Beletti (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec
8.Giovanni Lonardi (Ita)Nippo Vini Fantini Faizanè
9.Jasper De Buyst (Bel):lts
10.Jacopo Guarnieri (Ita)FDJ

Celkové poradie:

1.Valerio Conti (Ita):uae:39:44:39
2.Primož Roglič (Slo):tjb:00:01:50
3.Nans Peters (Fra):alm:00:02:21
4.Jose Joaquin Rojas (Spa)MOV00:02:33
5.Fausto Masnada (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec00:02:36
6.Andrey Amador (CRc)MOV00:02:39
7.Amaro Antunes (Por):ccc:00:03:05
8.Valentin Madouas (Fra)FDJ00:03:27
9.Giovanni Carboni (Ita)Bardiani CSF00:03:30
10.Pello Bilbao (Spa)AST00:03:32

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár