Giro d’Italia: Viviani po šprinte potrestaný, víťazom sa tak stal Gavíria

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/cyclingweekly

Dnes sa konala tretia etapa pretekov Giro d’Italia. Tá pokračovala v trende dlhých etáp, mala 220 kilometrov. Išlo o rovinatú záležitosť, šprintéri nechceli zahodiť takúto príležitosť. Štartovalo sa v meste Vinci na počesť 500. výročia úmrtia slávneho miestneho rodáka Leonarda Da Vinciho. Rovinatý finiš prišiel v meste Orbetello na pobreží Tyrhenského mora.

Starosti dnes jazdcom narobil iba vietor. Preto sa dnes do úniku nikomu nechcelo, keďže smer vetra sa menil. Jediným dnešným útočníkom bol Sho Hatsuyama z tímu Nippo Vini Fantini Faizanè. Domáci pro-kontinentálny celok mal tak svojho jazdca v sólovom úniku. Bývalý japonský šampión bol sám na čele vyše 145 kilometrov, jeho výjazd sa skončil vyše 75 km pred cieľom. Určite bude mať na túto etapu pekné spomienky.

30-ročný Hatsuyama | zdroj: twitter.com/giroditalia

Na prvej šprintérskej prémii zvíťazil Japonec, za ním boli zo šprintérov Démare (FDJ) a Viviani (:qst:) a získali body do súťaže o cyklámenový dres. Na druhej taktiež bodoval Francúz, no body do hlavnej šprintérskej súťaže sa v Grossete nerozdávali. Na Gire existuje aj súťaž čisto za rýchlostné prémie, čiže táto sa počítala do tejto menšej klasifikácie.

Na kopci Poggio all’Aglione získal Giulio Ciccone (:tfr:) ďalšie tri body a navýšil náskok vo vrchárskej súťaži o modrý dres.

zdroj: twitter.com/TeamINEOS

Po celkom nezáživných kilometroch sa všetci chystali na záverečný šprint v lagúne Orbetello. Tam mal fúkať silný bočný vietor, čiže pozičná hra bola kľúčom k úspechu v tejto etape. Na čele sa striedali šprintérske celky a tímy s lídrami, hlavne Jumbo-Visma s ružovým Primožom Rogličom (:tjb:). Napätie stúplo v Movistare pri mechanickom probléme Richarda Carapaza (MOV). Ekvádorský líder sa dokázal v poslednej desiatke kilometrov dostať do pelotónu.

Eliu Vivianiho (:qst:) už podporovali všetci tímoví pomocníci, keďže včera mal málo ľudí na čele. Tesne pred ochrannou zónou spadol Tao Geogehagen Hart (:ins:) s Enricom Battaglinom (:kat:). Tí dnes získali časovú stratu, mrzieť to bude hlavne Brita. Hlavné pole sa tak rozdelilo, zadná skupina však dokázala limitovať straty.

Záver

Na čele boli Quick Step, Israel Cycling Academy, Astana a po ochrannej zóne 3 km sa začali vrchárske tímy sťahovať dozadu. Vlaky mali nachystané FDJ, Dimension Data, Quick Step a UAE. Finiš bol po dlhej otvorenej rovinatej ceste. Pelotón viedol Bob Jungels (:qst:).

Vietor výrazne sťažil dojazd, Giacomo Nizzolo (:ddd:) stratil pozície. Na skvelom mieste bol po zatáčke Pascal Ackermann (BOH). Nemecký víťaz včerajšej etapy opäť skúsil skorý šprint, no dnes mu to na víťazstvo nestačilo. Elia Viviani (:qst:) mal dobrú tímovú pomoc, hlavne Fabia Sabatiniho (:qst:). Talianska spolupráca sa vydarila, keďže spoza Nemca 100 m pred cieľom vyskočil domáci šampión a dokázal to udržať až na pásku. Po výbornom načasovaní sa radoval Viviani. Lenže neskôr sa ukázalo, že si počínal nedovolene po otvorení šprintu.

Druhý za Vivianim skončil Fernando Gavíria (:qst:) a tretie miesto bral Arnaud Démare (FDJ). Na rýchlosť Vivianiho však nestačili. Ackermann bral štvrté miesto.

Nedovolený počin:

Viviani posunutý na posledné miesto, Gavíria víťazom

Pri otvorení šprintu Viviani predviedol rýchly pohyb vľavo a zmenil líniu jazdy, tým spomalil Mattea Moschettiho (:tfr:). Po niekoľkých minútach jury rozhodla, že 30-ročný jazdec bude klasifikovaný na konci skupiny, na 74. mieste –  za nebezpečný šprint. Víťazom sa tak stal Kolumbijčan Fernando Gavíria (:uae:), ktorý pôvodne skončil druhý.

24-ročný jazdec UAE ihneď po finiši športovo podal ruku bývalému tímovému kolegovi, to ešte nevedel, že sa stane víťazom etapy. Na pódiu nezdvihol ruky nad hlavu, pôsobil veľmi pokorne, keďže nevyhral priamo na trati. V rozhovore povedal, že stále berie Vivianiho ako víťaza.

Kolumbijský rýchlik má na konte 38 triumfov v kariére, piaty z Giro d’Italia. Po prestupe do UAE je to jeho štvrté víťazstvo.

zdroj: twitter.com/giroditalia

Celkové poradie

Roglič ostáva po tejto jednoduchšej etape v ružovom drese. Jediná zmena v GC je vypadnutie Harta z top-10, keďže 5 km pred cieľom spadol. Minútu stratil aj Carapaz, ktorý sa pri delení dostal do zadnej grupy.

Fernando Gavíria sa po upravení výsledku dostal do dresu pre najlepšieho šprintéra.

Videosumár etapy:

Profil:

Výsledky 3. etapy:

1.Fernando Gaviria (Col):uae:5:23:19
2.Arnaud Demare (Fra)FDJ
3.Pascal Ackermann (Ger)BOH
4.Matteo Moschetti (Ita):tfr:
5.Giacomo Nizzolo (Ita):ddd:
6.Jakub Mareczko (Ita):ccc:
7.Davide Cimolai (Ita)Israel Cycling Academy
8.Manuel Belletti (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec
9.Christian Knees )Ger):ins:
10.Sacha Modolo (Ita):efd:

Celkové poradie:

1.Primož Roglič (Slo):tjb:10:21:01
2.Simon Yates (GBr):mts:0:00:19
3.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:00:23
4.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:00:28
5.Tom Dumoulin (Ned):sun:
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:33
7.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:00:39
8.Damiano Caruso (Ita):bmt:0:00:40
9.Pello Bilbao (Spa)AST0:00:42
10.Victor De La Parte (Spa):ccc:0:00:45
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár