Giro d’Italia: Fantastický Carapaz definitívne ružový, Haga získal cenný triumf

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/bet365

Dnes sa ukončila trojtýždňové dobrodružstvo v Taliansku 21. etapou. V posledný deň bola prichystaná individuálna časovka v meste Verona, končiaca pri antickom rímskom štadióne na námestí Piazza Bra. Trasa bola dlhá 17 kilometrov, v strede sa nachádzal kopec Toricelle s dĺžkou 4,5 km a priemerným sklonom 5%. O víťazovi sa už nemalo rozhodovať, Richard Carapaz (MOV) si mal neohrozene udržať náskok na čele. Bojovalo sa ešte o poslednú pódiovú priečku medzi Primožom Rogličom (:tjb:) a Mikelom Landom (MOV).

Haga rýchlejší ako Campenaerts, sympatický čas Černého

Štartovalo sa od najhoršej priečky v celkovom poradí. Viacerí časovkárski špecialisti počas horských etáp šetrili sily v grupette. Po istej chvíli sa ustálili najrýchlejšie časy. Prvý vážnejší čas zajazdil Tom Bohli (:uae:), no toho z horúceho kresla zosadil Josef Černý (:ccc:). Čech dosiahol čas 22:18.

O sedem sekúnd bol rýchlejší Victor Campenaerts (:lts:), ktorý bol veľkým favoritom na zisk posledného etapového vavrínu. Európskeho majstra a držiteľa hodinového rekordu však na prekvapenie všetkých prekonal Chad Haga (:sun:) a aj po sérii jázd špecialistov sa držal na priebežnom čele. 30-ročný Američan pásku preťal na hodnote 22:07, čo bol výborný čas a reálne mohol pomýšľať na cenný skalp. Campenaets mal najlepší čas na medziačase na vrchole stúpania, no Haga si to vynahradil v druhej polovici trasy.


Neprekonal ho ani Thomas De Gendt (:lts:), Damiano Caruso (:bmt:) či Tobias Ludvigsson (FDJ). Austrálsky šampión v časovke Luke Durbridge (:mts:) a kvalitný špecialista Jos Van Emden (:tjb:) dnes nezajazdili najlepší výkon.

Giulio Ciccone (:tfr:) ukončil svoju časovku mávaním skvelému publiku na Piazza Bra. Talian Giro ukončuje v modrom drese pre víťaza vrchárskej súťaže a stal sa obľúbencom národa.

Favoriti v celkovom poradí

Zlé Giro d’Italia Boba Jungelsa (:qst:) sa ukončilo tiež sklamaním, skončil až 44 sekúnd za Hagom. Kvalitný boj s chronometrom zajazdil víťaz 13. etapy Ilnur Zakarin (:kat:) so stratou 36 sekúnd na Američana. Rafal Majka (BOH) ukončil svoje pôsobenie na Gire s mankom 40 sekúnd na Hagu, udržal sa v top-10 celkového poradia. Simon Yates (:mts:) nabral minútový rozdiel.

Kvôli penalizácii 10 sekúnd pre Rogliča vo včerajšej etape strácal Slovinec na Landu 23 sekúnd, čo 29-ročný jazdec Jumbo-Visma potreboval prekonať. Víťaz predošlých dvoch časoviek nepridal tretiu, do cieľa prišiel s časom 22:33. Ako tento posledný špecialista z GC preťal pásku, Haga sa mohol konečne začať radovať z cenného víťazstva. Mikel Landa bol od Rogliča pomalší o 28 sekúnd, čo bolo veľmi tesné. Rogličovi to však nevadilo, dostal sa na pódium Giro d’Italia.

Predposledný štartoval Vincenzo Nibali (:bmt:) a už na medzičase stratil iba 13 sekúnd, podával veľmi dobrý výkon. Do cieľa prišiel na 9. mieste s mankom 23 sekúnd na Hagu. To ho v etape vynieslo o miesto pred Rogliča, čo potvrdilo, že „Žralok z Messiny“ sa nevzdal a bojoval až do samotného záveru. Druhým miestom dosiahol 11. pódium na Grand Tour v živote.

Domáci jazdec však nemohol siahnuť na Ekvádorčana Richarda Carapaza (MOV). Ten kvôli svojej postave nie je najlepším jazdcom proti chronometru. V cieli však odovzdal maximum a pásku preťal s časom 1:12. Stal sa víťazom 102. edície Giro d’Italia. Pri fantastickej kulise na Verona Arena nechýbali ani vášniví fanúšikovia z jeho rodnej krajiny, aby sami mohli prežiť najväčší úspech ekvádorského športu. Carapaz Giro vyhral iba pri druhom pokuse, nikdy na pódiu nestál, za sebou má ešte dve Vuelty. Z Talianska si odnáša dva etapové vavríny.

Celkové poradie

26-ročný Richard Carapaz (MOV) má vo finále náskok 1:05 na druhého Vincenza Nibaliho (:bmt:). Tretí je Primož Roglič (:tjb:), pre ktorého boli horské etapy až príliš. Z Gira si odnesie cenné skúsenosti a určite sa vráti ešte silnejší. Mikel Landa (MOV), podobne ako na Tour de France 2018, prišiel o pódium až v časovke. Španiel je na hrane prestupu, čo by ho mohlo dostať na sólovú pozíciu lídra.

Azda najlepšiu Grand Tour kariéry zajazdil Holanďan Bauke Mollema (:tfr:) na piatom mieste. Vďaka časovke sa na šiestu priečku posunul Poliak Rafal Majka (BOH). Bolo to na úkor Miguel Ángela Lópeza (AST). Ten včera doplatil na šialeného fanúšika. Ďaleko za očakávaniami zaostal Simon Yates (:mts:), ktorý sedí celkovo ôsmy. Top-10 uzatvára dvojica Rusov Pavel Sivakov (:ins:) a Ilnur Zakarin (:kat:). Hlavne prvý menovaný ukázal vo veku 22 rokov veľký potenciál a raz sa určite postaví na pódium.

Veľmi slušné Giro jazdili vrchári z EF Education First Hugh Carthy (:efd:) a Joe Dombrowski (:efd:). Tí tesne minuli elitnú desiatku, no za svoje výkony sa hanbiť nemusia. Veľmi dobre sa pri premiére na Grand Tour predstavil mladý Valentin Madouas (FDJ) a pridáva sa do zoznamu veľkých francúzskych jazdcov v čakaní na veľké víťazstvo. Má iba 22 rokov.

O štyri priečky dnes spadol Davide Formolo (BOH). Ešte pred pár dňami to vyzeralo, že by sa Talian mohol predrať do top-10, no nenapodobil svoj minulý ročník.

Dresy a súťaže Giro d’Italia

Okrem ružového dresu a ikonickej trofeje sa rozdávali aj ďalšie dresy. Najlepším jazdcom do 25 rokov sa pri svojej poslednej takejto príležitosti stal Kolumbijčan Miguel Ángel López (AST).

V poslednej šprintérskej etape sa rozhodlo o drese cyklámenovej farby. Nemec Pascal Ackermann (BOH) nazbieral najviac bodov spomedzi šprintérov, ktorí ostali na Gire.

Vrchársky dres získal s prehľadom Giulio Ciccone (:tfr:). Na rýchlostných prémiách najviac bodov nazbieral Fausto Masnada (Androni Giocattoli – Sidermec). Talian získal aj klasifikáciu bojovnosti. Damiano Cima (Nippo – Vini Fantini – Faizane) si okrem famóznej etapy odnáša aj cenu za najviac kilometrov v úniku Fuga Pinarello. Tím Movistar svoju prevahu na trati, taktickú aj výsledkovú, ukázal v klasifikácii tímov.

Profil:

Výsledky 21. etapy:

1.Chad Haga (USA):sun:0:22:07
2.Victor Campenaerts (Bel):lts:0:00:04
3.Thomas De Gendt (Bel):lts:0:00:06
4.Damiano Caruso (Ita):bmt:0:00:09
5.Josef Cerny (Cze):ccc:0:00:11
6.Tobias Ludvigsson (Swe)FDJ
7.Pello Bilbao (Spa)AST0:00:17
8.Mattia Cattaneo (Ita)Androni Giocattoli-Sidermec0:00:20
9.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:00:23
10.Primoz Roglic (Slo):tjb:0:00:26

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV90:01:47
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:05
3.Primož Roglič (Slo)MOV0:02:30
4.Mikel Landa (Spa):tjb:0:02:38
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:05:43
6.Rafal Majka (Pol)AST0:06:56
7.Miguel Ángel López (Col)BOH0:07:26
8.Simon  Yates (GBr):mts:0:07:49
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:08:56
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:12:14

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár