Giro d’Italia: Nieve vyhral poslednú alpskú etapu, Froome ovládol celé preteky

Giro d'Italia 2018

zdroj: twitter.com/TeamSky

Po včerajšej neuveriteľnej etape prišla na rad posledná vrchárska skúška. 20. etapa merala 214 kilometrov. V druhej polovici trasy jazdci prešli tromi stúpaniami prvej kategórie: Col Tsecore, Col St. Pantaléon a cieľ sa nachádzal na kopci Cervinia.

Na začiatku sa vytvoril početný únik. V ňom sa nachádzali jazdci ako Michael Woods (:efd:), Robert Gesink (:lot:), Mikel Nieve (:mts:), Roman Kreuziger (:mts:), Matej Mohorič (:bmt:), Felix Großschartner (BOH), Giulio Ciccone (Bardiani-CSF) alebo Gianluca Brambilla (:tfr:). Prvú vrchársku prémiu ovládol Ciccone a živil tak nádej na zisk modrého dresu v horskej bodovacej súťaži.

Na druhom stúpaní zaútočil Mikel Nieve a skupinu prenasledovateľov tvorili jazdci Ciccone, Gesink Großschartner, Brambilla. Gesink natrafil na technické problémy, ale dokázal sa ešte vrátiť do boja o etapový triumf.

Včerajšia etapa dala zabrať Thibautovi Pinotovi (FDJ), ktorý dnes nastúpil na treťom mieste v celkovom poradí. Francúz však nestačil na tvrdé tempo tímu Astana a s dobrým umiestením sa mohol už po druhom stúpaní nadobro rozlúčiť. Pred záverom strácal na skupinu s ružovým mužom Chrisom Froomom (:sky:) už 20 minút. Tím Astana dokázal touto taktikou zabezpečiť Miguelovi Angelovi Lopezovi (AST) tretie miesto v celkovej klasifikácii a aj biely dres pre najlepšieho mladého jazdca.

Mikel Nieve si vybudoval 9-minútový náskok a išiel po ďalšie víťazstvo tímu Mitchelton-Scott ns tomto Gire. Jednalo by sa už o piaty triumf austrálského tímu. Španiel doteraz pomáhal Simonovi Yatesovi (:mts:), ktorému útok na celkovú výhru včera nevyšiel.

9 kilometrov pred cieľom prvýkrát zaútočil Tom Dumoulin (:sun:), ktorý na Frooma strácal 40 sekúnd. Brit v ružovom drese dokázal odpoveať a Holanďan sa neodpútal od skupiny favoritov. Dumoulin tam mal aj tímovú podporu v podobe Sama Oomena (:sun:). Zo zadnej skupiny sa dokázal do tejto skupiny dostať aj Wout Poels (:sky:), aby pomohol Froomovi udržať si celkové prvenstvo.

Po ďalšom pokuse Dumoulina zaútočil dokonca sám Chris Froome a ukázal, že v treťom týždni je na vrchole svojej formy. 33-ročný Brit vyzeral veľmi pokojne. Obhajca titulu Dumoulin onedlho vypadol z hlavnej skupiny. 27-ročný Holanďan sa svojím typickým stálym tempom dokázal vrátiť ku Froomovej skupine, kde boli aj Davide Formolo (BOH), Domenico Pozzovivo (:bmt:), Richard Carapaz (MOV) alebo Miguel Angel Lopez.

Etapu ovládol Mikel Nieve, ktorý po čiernom dni tímu Mitchelton-Scott dokázal čiastočne zaplátať vzniknuté škody spôsobené výbuchom Simona Yatesa. Baskický víťaz etapy okrem etapového triumfu oslavuje aj 34. narodeniny. Druhý skončil Robert Gesink a tretí došiel Großschartner.

Mikel Nieve; zdroj: twitter.com/Cyclingnewsfeed

Carapaz ešte skúsil zabojovať o biely dres, no Lopez si jeho dlhý nástup postrážil. Za nimi sa už nič dôležité nestalo. Dumoulinovi nevyšiel ani jeden útok. Holanďan dokonca čiastočne pomáhal Oomenovi v udržaní sa v prvej desiatke v celkovej klasifikácii.

Celkové poradie:

Chris Froome sa po včerajšej fantastickej jazde stáva víťazom 101. ročníka Giro d’Italia. Dumoulin nepoložil zbrane, no Froome jazdil vo veľkej pohode. Pódium uzatvára mladý Kolumbijčan Miguel Angel Lopez, ktorý tam nahradil Pinota.

Froome takto získal už všetky preteky Grand Tour. Je súčasne úradujúcim šampiónom na Gire, Tour de France aj Vuelte. Pre Brita je to 6. víťazstvo z veľkých trojtýždňových pretekov.

Vrchársku súťaž taktiež ovládol Froome. Súťaž do 25 rokov ovládol Lopez.

Zajtra je na programe šprintérska etapa v uliciach Ríma.

Dojazd skupiny favoritov:

Profil dnešnej etapy:

zdroj: procyclingstats

Výsledky 20. etapy

1.Mikel Nieve (Spa):mts:5:43:48
2.Robert Gesink (Ned):lot:0:02:17
3.Felix Großschartner (Aut)BOH0:02:42
4.Giulio Ciccone (Ita)CSF Bardiani0:03:45
5.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:05:23
6.Wout Poels (Ned):sky:0:06:03
7.Chris Froome (GBr):sky:
8.Davide Formolo (Ita)BOH
9.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:
10.Richard Carapaz (Ecu)MOV

Celkové poradie:

1.Chris Froome (GBr):sky:86:11:50
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:00:46
3.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:04:57
4.Richard Carapaz (Col)MOV0:05:44
5.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:08:03
6.Pello Bilbao (Spa)AST0:11:50
7.Patrick Konrad (Aut)BOH0:13:01
8.George Bennett (Aus):lot:0:13:17
9.Sam Oomen (Ned):sun:0:14:18
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:15:16

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár