Giro d’Italia: Peklo Dolomitov zvládol najlepšie Bilbao. Carapaz blízko k celkovému prvenstvu

zdroj: twitter.com/giroditalia

Giro d’Italia dnes pokračovalo už 20. etapou. Pelotón mal dnes rande s Dolomitmi a s ťažkými 194 kilometrami. Začiatok bol vo Feltre a dojazd bol na Croce d’Aune-Monte Avena. Jazdcov čakali tri brutálne stúpania na Cima Coppi, Passo Manghen a Passo Rolle. Črtala sa tak posledná šanca na zmeny v celkovom poradí. Do úniku dňa dnes naskočili Andrey Amador (MOV), Fausto Masnada (Androni Giocattoli), Damiano Caruso (:bmt:), Dario Cataldo (AST), Pello Bilbao (AST), Tanel Kangert (:efd:), Ilnur Zakarin (:kat:), Ama Ghebreigzabier (:ddd:), Jai Hindley (:sun:), Eddie Dunbar (:ins:), Eros Capecchi (:dqt:) a Mikel Nieve (:mts:). Skupina si vytvorila náskok 4 minúty, no pri nájazde na Passo Manghen vyštartoval Fausto Masnada (Androni Giocattoli) a vydal sa na sólojazdu. Talian bol na vrchole ako prvý a čakal ho dlhý zjazd.

Passo Manghen

Veľký útok prišiel 117 kilometrov pred cieľom. Jan Hirt (AST) v skupine favoritov nasadil smrteľné tempo a roztrhal celú skupinu favoritov. Po svojej tvrdej robote odpadol a Miguel Angel Lopez (AST) prebral oprate. Jeho tempu stačil iba Carapaz (MOV) a Landa (MOV). Nestačili Roglič (:tjb:) a Nibali (:bmt:). Za dvojicou však prišiel Sivakov (:ins:) a pomáhal limitovať stratu. Trojica pred nimi mala približne 15 sekúnd náskok. Pri prejazde Passo Manghen strácali 20 sekúnd, no v zjazde patria medzi špičku a docvakli skupinu pred nimi, kde sa pripojili i jazdci z úniku dňa. Dohnali ich domestici i ďalší odpadlíci, pretože sa tempo spomalilo a razom bola v skupine dvadsiatka cyklistov.

Tesne po zjazde bol pohltený i Fausto Masnada (Androni Giocatolli) a začínalo sa prakticky od nuly. Situácia sa ukľudnila a využila toho pätica jazdcov. Do ďalšieho úniku odskočili Nieve (:mts:), Kangert (:efd:), Dunbar (:ins:), Ghebreigzabier (:ddd:) a Bilbao (AST). Skupina spolupracovala a vytvorila si náskok 2 minúty. Hlavná skupina zvoľnila a docvakli ju ďalší odpadlíci. Roglič (:tjb:) bol však stále sám, Movistar tam bol v pätici. Slovinec nemal jednoducho podporu akú potrebuje adept na celkového víťaza.

Passo Rolle

Pri nájazde na Passo Rolle mal únik 2 minúty a 25 sekúnd. Päťku na čele doplnila dvojica Ciccone (:tfr:) – Madouas (FDJ), náskok sa vyšplhal tesne pod tri minúty a do cieľa ostávalo 70 kilometrov. O 5 kilometrov neskôr doplnil únik i osamotený Capecchi (:dqt:). Po prejazde vrcholu mala skupina na čele náskok 2 a pol minúty. V hlavnom balíku panovalo prímerie a útoky sa odkladali na záver etapy. Na konci dlhého zjazdu z Passo Rolle bol náskok 3 minúty a blížila sa koncovka dnešného maratónu v Dolomitoch. V tento moment prišla informácia o zotrvaní Juliana Alaphilippea (:dqt:) v Quick-Stepe. Francúz predĺžil zmluvu o 2 roky.

Julian Alaphilippe ostáva v Quick-Stepe

Záver

Pri nájazde na posledné dvojstúpanie v etape bola skupina na čele o dve a pol minúty pred hlavným balíkom. V prvej fáze stúpania sa úplne zastavil Capecchi (:dqt:) a skončili jeho šance na úspech. Ako prvý vyskúšal šťastie Madouas (FDJ) a podarilo sa, odskočil skupine o 25 sekúnd. V hlavnej skupine favoritov začal s nástupami Lopez (AST), no situáciu využil Landa (MOV) a odtrhol zbytok skupiny. Pomaly si vypracoval 15 sekúnd. V zjazde ho však dohnal Carapaz (MOV) a Nibali (:bmt:). Miguel Angel Lopez (AST) si vypil pohár horkosti až do dna. Bláznivý fanúšik pri bežaní spadol a zobral so sebou i Kolumbíjčana, ten mu päsťami naštvane ukázal čo si o ňom myslí. Žralok z Messiny na čele tlačil na pílu, no Carapaz (MOV) odolával. Roglič (:tjb:) definitívne prišiel o šance na titul, strácal už pol minúty.

Incident Lopeza

V nájazde do posledného kilometra bola v hre o prvenstvo v etape stále osmička jazdcov. Najlepšie šance mala dvojica Movistaru CarapazLanda. Líder pretekov evidentne tlačil v prospech tímového kolegu zo Španielska. Mikel Landa (MOV) vyštartoval a udržal sa ho iba Pello Bilbao (AST). Baskický súboj napokon ovládol druhý menovaný a zmaril tak veľmi dobrú prácu tímu Movistar.

Dojazd:

Celkové poradie:

Na čele je stále Ekvádorčan Richard Carapaz (MOV) a s 99% pravdepodobnosťou ovládne celé Giro, za ním sedí domáci Vincenzo Nibali (:bmt:) s mankom necelých dvoch minút. O tretiu priečku prišiel Primož Roglič (:tjb:), ktorého predstihol Mikel Landa (MOV).

Profil:

 

Výsledky 20. etapy:

1.Pello Bilbao (Spa)AST5:46:02
2.Mikel Landa (Spa)MOV
3.Giulio Ciccone (Ita):tfr:0:00:02
4.Richard Carapaz (Ecu)::mov0:00:04
5.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:
6.Tanel Kangert (Est):efd:0:00:15
7.Mikel Nieve (Spa):mts:
8.Valentin Madouas (Fra)FDJ0:00:25
9.Rafal Majka (Pol)BOH0:00:44
10.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:

Celkové poradie:

1.Richard Carapaz (Ecu)MOV83:52:22
2.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:01:54
3.Mikel Landa (Spa)MOV0:02:53
4.Primož Roglič (Slo):tjb:0:03:06
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:05:51
6.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:07:18
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:28
8.Simon  Yates (GBr):mts:0:08:01
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:09:11
10.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:12:50

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár