Giro d’Italia: Premiéru na Lago Serrù ovládol Zakarin. Útoky Movistaru priniesli zmeny v desiatke

Giro d'Italia 2019

zdroj: twitter.com/giroditalia

Dnes sa konala prvá skutočná horská etapa Giro d’Italia. Premiérový horský dojazd na stúpaní Colle del Nivolet, o ktorom sme vám priniesli samostatný článok, sa udial až v druhom týždni, v etape číslo 13. Po predchádzajúcich kopcoch na trase z Pinereola prišlo stúpanie na jazero Lago Serrù prakticky od značky 44 km do konca. Po falošnej rovinke však oficiálny kopec začína na méte 20 km do konca v obci Noasca.

Favoriti vyslali do úniku silné mená, najväčšou hrozbou Mollema

Pred všetkou akciou sme sa dozvedeli správu, že „co-leader“ stanje Ineos Tao Geoghegan Hart (:ins:) odstúpil z pretekov kvôli pádu. Útočilo sa vo veľkom už od začiatku etapy. Viaceré pokusy menších skupiniek nevychádzali, až po niekoľkonásobnom formovaní pelotónu sa odtrhla skupina zložená z 28 jazdcov.

Zaujímavé boli hlavne obsadenia vrchárov. Štyroch bojovníkov poslala dopredu zostav Trek. Boli to Ciccone (:tfr:), Conci (:tfr:), Brambilla (:tfr:) a Mollema (:tfr:), ktorý sa drží v hre o pódium. Pre Miguela Ángela Lópeza (AST) sa umne do úniku dostai I. Izagirre (AST), Cataldo (AST) a Zeits (AST), Bahrain Merida tam mal Pozzoviva (:bmt:) a brata lídra Vincenzna, Antonio Nibali (:bmt:).

Prípadnú podporu pre Primoža Rogliča (:tjb:) mal ponúknuť Tolhoek (:tjb:) a pre Yatesa (:mts:) skúsený Nieve (:mts:). Okrem nich boli medzi utečencami mená ako Ilnur Zakarin (:kat:), Davide Formolo (BOH), Joe Dombrowski (:efd:), Tonny Gallopin (:alm:), Dunbar (:ins:), Masnada (Androni) či dvojica Amador (MOV) a Carretero (MOV) pre kapitána Mikela Landu (MOV).

Keďže taký Mollema strácal pred etapou iba dve minúty na Rogliča, do stíhania sa oprel práve žltý celok Jumbo-Visma. Polancovi (:uae:) v ružovom drese pomáhal celý tím, ktorý nikoho neposlal do útoku.

Priebežne vedúci Polanc bol pred posledným kopcom v hlavnej skupine

Ciccone a Trek aktívni, favoriti kontrolovali prvú dvojicu stúpaní

Na prvom kopci Colle del Lys (13,8 km; 6,8%) si 40 bodov na prémii zobral Talian Ciccone a priebežne vystriedal v modrom drese kolegu Brambillu. Únik prešiel túto prvú previerku pokope, oklieštený pelotón bez šprintérov mal stratu okolo troch minút.

Druhé, dvojkové stúpanie Pian del Lupo (10,9 km; 8%) si taktiež podmanil Ciccone a zatiaľ kraľuje v súťaži o vrchársky dres. Aktívny tam bolo hlavne jeho tím Trek a roztrhal dovtedy kompaktný únik. V pelotóne kontroloval situáciu tím Astana a v približne 30-člennej skupiny favoritov neostal už žiaden domestik Rogliča (:tjb:), ktorý do etapy nastupoval ako najlepšie postavený jazdec z veľkých mien. Vpredu mal ešte jedno želiezko v ohni v podobe Tolhoeka (:tfr:).

Brambilla(vpredu) a Ciccone (vzadu) kontrolujú únik | zdroj: twitter.com/TrekSegafredo

Na jednoduchšej časti pred rovinkou sa zadné skupiny dohnali na hlavný pelotón, najmä zásluhou Boba Jungelsa (:qst:). Vďaka tomu sa v dobrej pozícii ocitol ružový Polanc, ktorý mal pred štartom náskok 4 minút a zdalo sa, že maglia rosa si oblečie aj zajtra. Na únik mala hlavná grupa už iba polminútovú stratu.

Pred posledným kopcom sa skupiny zjednotili, Giro v kopcoch sa mohlo začať

Scenéria na záverečnom kopci patrila k najkrajším dňom Gira | zdroj: twitter.com/kevingunning

Pred veľmi náročným záverom prišlo hlavné pole pokojne, každý chcel šetriť sily pred ťažkou časťou, ktorá prišla hlavne v posledných 5 km etapy. Najviac závodníkov mali na mieste Astana a Movistar, Roglič mal v pláne jazdiť defenzívne. Títo jazdci sa veľmi rýchlo blížili k úniku. To sa nepáčilo Faustovi Masnadovi, ktorý na méte 25 km pred páskou zaútočil a chytili sa ho Giulio Ciccone, Carretero, Izagirre Dombrowski. Ihneď si navýšili náskok na skupinu favoritov.

Tím Astana v pelotóne výrazne spomalil, zjavne chceli nechať priestor Izagirremu, ktorý by mohol bojovať o etapový triumf. Celodenný únik sa aj napriek aktivite Masnadu zjednotil, na čele tak boli Masnada, Ciccone, Dombrowski, Izagirre, Carretero, Amador, Zakarin, Formolo, Nieve a Bauke Mollema. Pre posledného menovaného Holanďana začal pracovať Ciccone, keďže dnes to bola veľká šanca na vylepšenie celkovej pozície.

Po operáciách v úniku začal za to ťahať tím Bahrain Merida s Carusom (:bmt:), lebo Mollema by mohol ohroziť celkové postavenie Nibaliho. Medzera bola dvojminútová. Kontakt s favoritmi stratil Bob Jungels.

Na tvrdé tempo víťaza horskej súťaže na Okolo Slovenska Cicconeho, nestačili ani Amador, Carretero, Formolo a Izagirre.

Útok Landu 16 km pred koncom, Yates začal strácať

Ako prvý z veľkých vrchárov zaútočil Mikel Landa (MOV). Neskôr si k nemu pristúpil Carretero a spoločne ukázali dobrý takitcký moment Movistaru. Vrchársku dominanciu potvrdil aj Amador, ktorý taktiež pomáhal Landovi. Tým odpálili Jana Hirta (AST) a jeho líder López ostal v skupine sám. Útok Španiela roztrhal hlavné pole, zlé nohy mal Simon Yates a odpadol od Rogliča a spol. So Slovincom boli Domencio Pozzovivo (:bmt:), Nibali, López, Rafal Majka (BOH), Richard Carapaz (MOV) a Pavel Sivakov (:ins:). Samozrejme, ťahali borci Bahrainu. Na trati tak zatiaľ bojovali hlavne domestici jednotlivých ťahúnov tímu.

12 km pred vrcholom musel bicykel vymeniť López a stratil veľmi dôležité sekundy. Kolumbijčan sa dostal do skupiny s ružovým dresom Polanca, Kangertom (:efd:), Wyssom (:ddd:) a Yatesom (:mts:), kde mu pomáhal Lucas Hamilton (:mts:) a z úniku si vystúpil Izagirre (AST). Britská hviezda Mitchelton-Scott dnes nevyzerala dobre a jej nádeje na celkové poradie dostali po dnešnom dni silný úder.

6 km pred cieľom boli vyšťavení všetci domestici Landu a toho čakala samostatná jazda. Podobne na tom bol aj Mollema, ktorému zostávalo pracovať so Zakarinom.

Záverečných 5 km

Neskôr ruský jazdec Katushe Zakarin zaútočil a utrhol aj Nieveho Mollemovi sa začal etapový triumf vzďaľovať. „Výhrou“ však bol pre neho predvedený výkon tímu a získaný čas v tejto etape.

V hlavnej grupe vypadol aj Pozzovivo a ostali len najsilnejší jazdci na top-10. Po veľmi kvalitnom útoku Poliaka Majku sa vyselektovala dvojica najväčších jazdcov: Roglič Nibali. Slovniec neťahal a začal hrať hru nervov s talianskym protivníkom, ktorí proti sebe bojovali aj cez tlačové vyjadrenia pred etapou. Kvôli taktike dvojičky sa k nim priblížili Formolo López, ktorý sa ani po smolnej poruche nevzdal. V stíhacej jazde však stratil mnoho energie.

2,4 km pred cieľom vyskúšal Nibaliho nohy Roglič, no jeho nástup nikam neviedol. Stálym tempom sa pri nich držal Sivakov.

Mikel Landa pred nimi si taktiež polepšil a dostihol Mollemu. Zo zadnej skupiny zaútočil Carapaz a prekonával jazdcov pred ním.

Cieľ pre Zakarina, okrem neho si polepšili aj Landa, Carapaz, Mollema a Majka. Zlé Giro Simona Yatesa pokračuje

Na čele sa opäť zjednotili Zakarin Nieve. Jeden z nich mohol vyhrať etapu. Najlepšie vyzeral prvý menovaný. Ten si konštantným tempom vytvoril náskok na Španiela a sólovou jazdou si prišiel do cieľa po veľmi dôležité víťazstvo.

29-ročný Zakarin vyhral 13. etapu Giro d’Italia z celodenného úniku. Taktiež si bojovným výkonom polepšil v celkovom poradí a pred najdôležitejšími etapami má stále o čo hrať. Veľmi cenný triumf je to pre jeho tím. Katusha-Alpecin získal iba tretí triumf v roku. Rodák z Naberezjnye Tsjelny zaznamenal ôsme profesionálne víťazstvo v kariére. V roku 2015 už jednu etapu na Gire vyhral, okrem nej mu pri menovke svieti aj celkový triumf na Okolo Romandie či etapa z Tour de France.

Roglič a Nibali v cieli

Za ním došiel Mikel Nieve (:mts:) so stratou 34 sekúnd. Minútu a 19 sekúnd stratil tretí Mikel Landa (MOV), o 18 sekúnd bol v cieli jeho kolega Carapaz (MOV), ktorý sa spoľahol na neskorý atak. Bauke Mollema (:tfr:) finišoval s mankom 1:44, dve minúty a 6 sekúnd na Zakarina stratil dobre vyzerajúci Majka. Po dnešnom dni je jasné, že dvojica Roglič – Nibali patrí k absolútne najväčším favoritom na ružový dres. S odstupom 4:18 preťal pásku Miguel Ángel López. Mladík nedokázal zalepiť stratu spôsobenú mechanickým problémom. Simon Yates stratil celých 5 minút a Giro na celkové poradie sa pre neho zjavne končí.

Celkové poradie

Jan Polanc po bojovnom výkone bral rozdiel 4:39 a udržuje sa na čele celkového poradia.

Jan Polanc | zdroj: twitter.com/NatSportUAE

Zaujímavejšie sú však straty medzi najväčšími menami. Druhý je Primož Roglič (:tjb:), ktorý dnes stratil isté sekundy na jazdcov pred ním, keď dával veľkú pozornosť súboju s Nibalim.

Najviac si polepšil Ilnur Zakarin, ktorý je od Rogliča vzdialený na 29 sekúnd. Bauke Mollema stráca ďalších desať sekúnd. 1:44 na Rogliča stráca Vincenzo Nibali. Mnoho času stratil López, ktorý uzatvára elitnú desiatku. Landa sa po smolnom prvom týždni dostáva na ôsmu priečku.

V bielom drese pre najlepšieho jazdca do 25 rokov je Rus Sivakov.

Posledný kilometer:

Záverečný kopec:

Profil:

Výsledky 13. etapy:

1.Ilnur Zakarin (Rus):kat:5:34:40
2.Mikel Nieve (Spa):mts:0:00:35
3.Mikel Landa (Spa)MOV0:01:20
4.Richard Carapaz (Ecu)MOV0:01:38
5.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:01:45
6.Rafal Majka (Pol)BOH0:02:08
7.Primoz Roglic (Slo):tjb:0:02:57
8.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:03:34
10.Davide Formolo (Ita)BOH0:03:50

Celkové poradie:

1.Jan Polanc (Slo):uae:54:28:59
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:02:25
3.Ilnur Zakarin (Rus):kat:0:02:56
4.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:03:06
5.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:04:09
6.Richard Carapaz (Ecu)MOV0:04:22
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:04:28
8.Mikel Landa (Spa)MOV0:05:08
9.Pavel Sivakov (Rus):ins:0:07:13
10.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:07:48

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár