Giro d’Italia: Prvý väčší kopec prial úniku, radoval sa Benedetti

Giro d'Italia 2019

12. etapa pretekov Giro d’Italia zaviedla jazdcov po prvýkrát na vrchol väčšieho stúpania. Na trase dlhej 158 km sa nachádzal kopec Montoso (9km; 9,3%), 32 km pred cieľom. Etapa medzi mestami Cuneo a Pinerolo mala pripomenúť 70. výročie veľkého víťazstva Fausta Coppiho, ktorý práve v tejto oblasti na severozápade Talianska predviedol legendárny výkon a aj vďaka nemu vyhral Giro.

Na štart etapy sa už nepostavili šprintéri Elia Viviani (:qst:) a Caleb Ewan (:lts:), ktorí vedia, že vo zvyšných etapách Gira sa bude bojovať v horách.

Do úniku dňa sa dostalo 24 jazdcov. Tí si vytvorili veľký náskok 13 minút a pelotón s lídrami im nechal etapový triumf. Na stúpaní Montoso zatlačil v brejku Caruso (:bmt:) a z čelnej skupiny s ním ostali Brambilla (:tfr:), Cataldo (AST), Dunbar (:ins:), Capecchi (:dqt:), Polanc (:uae:), Montaguti (Androni) a Benedetti (BOH). Táto osmička prešla prvý vážnejší kopec Gira vpredu, jeden z nich si mal zobrať etapový triumf.

V skupine favoritov tlačili vrchári od začiatku. Najprv atakoval Jan Hirt (AST). Český jazdec pripravil pôdu pre tímového kolegu Miguela Ángela Lópeza (AST), ktorý neskôr na prudkom stúpaní zaútočil. Síce to nikam neviedlo, no tvrdé tempo oklieštilo skupina iba na silných jazdcov. Neskôr sa Kolumbijčan odhodlal k nástupu ešte raz, zobral so sebou Mikela Landu (MOV) a vytvorili si náskok na skupinu s jazdcami ako Primož Roglič (:tjb:), Vincenzo Nibali (:bmt:), Rafal Majka (BOH) či Simon Yates (:mts:). Tieto posuny boli príliš na Boba Jungelsa (:qst:) alebo Valeria Contiho (:uae:), ktorý vedel, že dnes stratí ružový dres.

Pri nájazde na posledné malé stúpanie v Pinarelu mala predná skupina náskok 10 minút na únik. López Landa využili odpadlíkov z úniku na to, aby sa na rovinatej časti udržiavali 30 sekúnd pred favoritmi, ktorí sa nachádzali v 10-člennej skupine.

Záver

Pred krátkym stúpaním si Cesare Bennedetti vytvoril menší náskok, no ihneď po zdvihnutí cesty nekompromisne nastúpili Brambilla Capecchi. Na klesaní sa k nim predal Eddie Dunbar a spoločne mierili do posledného kilometra. Po chvíli taktizovania sa však na nich dolepili Caruso Benedetti a primiešali sa k hre o triumf. Niekoľko metrovú výhodu si vypracoval Capecchci, no vôbec to nestačilo a skupinku priviezol pred cieľovú čiaru. Tam za ním vyštartoval najprv Brambilla, no svoju rýchlosť jednoznačne potvrdil Benedetti. Taliansky jazdec Bora – hansgrohe to napokon dokázal doviesť do cieľa a radoval sa z prvého triumfu v kariére.

Za prvým Benedettim finišoval na nižšej priečke Damiano Caruso a pódium uzavrel Dunbar. 31-ročný Benedetti vybojoval tretie víťazstvo pre svoj tím na Gire. Dvakrát sa z etapového vavrínu tešil Ackermann (BOH). Rodák z Rovereta Benedetti pôsobí v štruktúrach Bory od roku 2010 a patrí k najoddanejším pomocníkom v pelotóne.

Dnes predviedol naozaj úctyhodný výkon. Dokázal sa udržať v rozumnej strate za vrchármi na Montosu. Dotiahol sa na klesaní, v posledných kilometroch taktiež stratil kontakt, no v najdôležitejšom momente sa dokázal dostať do hry o víťazstvo.

Benedetti

Celkové poradie

Jan Polanc dnes nemal v závere najlepšie nohy a skončil na 7 priečke. Napriek tomu si do etapy priniesol vhodnú stratu a vďaka 8-minútovom manku jazdcov na celkové poradie sa dostáva na čelo generálnej klasifikácie. Vystriedal tak kolegu Contiho (:uae:). Favorizované tímy mu maglia rosa pokojne prenechali, keďže slovinský jazdec nie je mužom, ktorý by mal potrápiť najsilnejších vrchárov.

Landa López získali v cieli náskok 29 sekúnd na Rogličovu skupinu. V tej sa nachádzali takmer všetci kandidáti na celkové poradie: Carapaz (MOV), Sivakov (:ins:), Majka (BOH), Roglič (:tjb:), Nibali (:bmt:), Mollema (:tfr:), Yates (:mts:) alebo Zakarin (:kat:). Menilo sa iba formálne poradie, keďže top-favoriti dnes ostali pokope, teda až na Lópeza a Landu. V najlepšej pozícii stále ostáva Roglič.

Do bieleho dresu pre najlepšieho jazdca do 25 rokov sa dostáva Hugh Carthy (:efd:). Mení sa aj dres pre lídra vrchárskej bodovacej súťaže. Na jedničkovom stúpaní dnes bodoval Brambilla a zajtra sa oblečie do modrej farby.

 

Polanc

Posledný kilometer:

Profil:

Výsledky 12. etapy:

1.Cesare Benedetti (Ita)BOH3:41:49
2.Damiano Caruso (Ita):bmt:
3.Eddie Dunbar (Ire):ins:
4.Gianluca Brambilla (Ita):tfr:0:02
5.Eros Capecchi (Ita):qst:0:06
6.Jan Polanc (Slo):uae:0:25
7.Matteo Montaguti (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec0:34
8.Thomas De Gendt (Bel):lts:02:36
9.Francesco Gavazzi (Ita)Androni Giocattoli – Sidermec
10.Manuel Senni (Ita)Bardiani – CSF02:38

Celkové poradie:

1.Jan Polanc (Slo):uae:48:49:40
2.Primož Roglič (Slo):tjb:0:04:07
3.Valerio Conti (Ita):uae:0:04:51
4.Eros Capecchi (Ita):qst:0:05:02
5.Vincenzo Nibali (Ita):bmt:0:05:51
6.Bauke Mollema (Ned):tfr:0:06:02
7.Rafal Majka (Pol)BOH0:07:00
8.Richard Carapaz (Ecu)MOV0:07:23
9.Andrey Amador (CRc)MOV0:07:30
10.Hugh Carthy (GBr):efd:00:07:33

Zdroj: giroditalia.it

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár