Giro d’Italia: Yates nenechal nič na náhodu a ovládol dôležitú etapu

Giro d'Italia 2018

zdroj: twitter.com/giroditalia

Po náročnej horskej etape prišla na rad ďalšia skúška pre vrchárov. 15. etapa obsahovala  niekoľko stúpaní a 4648 nastúpaných metrov. Jednalo sa o jedinú dolomitskú etapu v tejto edícii Giro d’Italia. Trasa dlhá 176 kilometrov viedla z Tolmezza do mesta Sappada.

Stúpalo sa hneď od začiatku a bolo zložité vytvoriť únik. O útok sa pokúsil aj Fabio Aru (:uae:), ale ostatní jazdci si na neho dali pozor. Talian totiž vyhorel vo včerajšej náročnej vrchárskej etape. Vpredu sa bojovalo hlavne o body do vrchárskej prémie. Hneď prvé stúpanie Passo della Mauria ovládol Quentin Jauregui (:alm:), ktorý sa nachádzal v štvorčlennom úniku. Niektoré tímy ako Sky alebo Mitchelton Scott sa snažili spomaliť tempo, ale jazdci Bahrain-Merida a Trek-Segafredo sa neuspokojili s prednou štvoricou.

Následne sa vytvorila početná skupina. Tempo pelotónu sa ustálilo a na čele bola skupina pozostávajúca z 24 jazdcov. Jazdci ako Mikael Chérel (:alm:), Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec), Diego Ulissi (:uae:), Gianluca Brambilla (:tfr:), Giovanni Visconti (:bmt:), Zdenek Štybar (:qst:) alebo Sacha Modolo (:efd:) nepredstavovali výraznú hrozbu pre favoritov na celkové poradie. Štybar vyhral šprintérsku prémiu a pokryl tak prípadné posuny v bodovacej súťaži, kde stále vedie jeho tímový kolega Elia Viviani (:qst:). Ballerini ovládol druhé stúpanie.

Posledná trojica stúpaní

Z početného úniku ostala do posledných 30 kilometrov iba dvojica v zložení Gulio Ciccone (CSF-Bardiani) a Nico Denz (:alm:). Tých stíhali Chérel a Dáyer Quintana (MOV). Ciccone ovládol preposlednú horskú prémiu a za čelom sa rútila stíhacia skupina, v ktorej pracovali hlavne tímy Sunweb, Sky a Mitchelton-Scott. Z hlavnej skupiny vypadol Fabio Aru, ktorému sa na domácich pretekoch nedarí. Podľa novín La Gazetta zvažuje Aru odchod z Gio d’Italia, ale jeho tímový šéf sa ho snažil presvedčiť.

Denz predviedol svoje zjazdárske kvality a pred stúpaním na Costalissoio sa osamostatnil na čele. Na predposlednom stúpaní taktiež zaútočil priebežný líder, Simon Yates (:mts:). Toho stíhali hlavní favoriti ako Pozzovivo (:bmt:), Dumoulin (:sun:), Miguel Ángel López (AST). Favoriti sa opäť spojili. Yates to opäť vyskúšal a 17 kilometrov pred cieľom skúsil sólovú jazdu. Brit si chcel pred časovkou vytvoriť ešte vačší náskok v celkovom poradí na Toma Dumoulina(:sun:). V zadnej skupinke sa ocitol Chris Froome (:sky:). Víťaz včerajšej etapy po predposlednom stúpaní strácal viac ako jednu minútu.

Pred záverečným stúpaním do Sappada mal Yates po riskantnom zjazde 40-sekundový náskok na stíhaciu skupinku, kde boli Dumoulin, Thibaut Pinot (FDJ), Domenico Pozzovivo, Miguel Ángel López a Richard Carapaz (MOV).

Yates si svoj náskok poctivo udržoval. Za ním pracovali hlavne Dumoulin a Pinot. Následne zaútočil Carapaz a Dumoulin nezachytil tento nástup a prepadol sa za stíhací balík. Časovkárskym tempom sa potom opäť dotiahol na svojich najväčších konkurentov.

Simon Yates v ružovom drese ovládol tretiu etapu na tohtoročnom Gire po 17-kilometrovom úniku. Druhý skončil López a pripísal si dôležité bonusové sekundy. Tretí došiel Dumoulin.

Zmeny v GC:

Froome došiel so stratou minúty a 32 sekúnd. V GC sa prepadol o 2 priečky a momentálne už stráca 4 minúty a 52 sekúnd. Svoje 33-narodeniny si asi zapamätá tak, že práve dnes stratil asi všetky šance na zisk maglia rosaYates sa pred utorkovou časovkou rozhodol ešte zvýšiť svoj náskok. Jeho hlavný konkurent, Dumoulin v GC stráca minútu a 24 sekúnd.

Zajtra je na programe voľný deň a potom 34-kilometrová časovka.

Záver etapy:

Profil etapy:

Výsledky 15. etapy:

1.Simon Yates (GBr):mts:4:37:56
2.Miguel Angel Lopez (Col)AST00:00:41
3.Tom Dumoulin (Ned):sun:
4.Domenico Pozzovio (Ita):bmt:
5.Richard Carapaz (Ecu)MOV
6.Thibaut Pinot (Fra)FDJ
7.Alexandre Geniez (Fra):alm:00:01:20
8.Davide Formolo (Ita)BOH
9.Pello Bilbao (Spa)AST
10.Sam Oomen (Ned):sun:

Celkové poradie:

1.Simon Yates (GBr):mts:65:57:37
2.Tom Dumoulin (Ned):sun:0:02:11
3.Domenico Pozzovivo (Ita):bmt:0:02:28
4.Thibaut Pinot (Fra)FDJ0:02:37
5.Miguel Angel Lopez (Col)AST0:04:27
6.Richard Carapaz (Ecu)MOV
7.Chris Froome (GBr):sky:0:04:52
8.George Bennett (NZl):lot:0:05:34
9.Pello Bilbao (Spa)AST0:05:59
10.Patrick Konrad (Aut)BOH0:06:13

 

Zdroj: cyclingnews.com

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár