Hlavný lekár v dopingovej Operácie Aderlass odsúdený na štyri roky

Mark Schmidt

zdroj: twitter.com/CiclismoInter

Mníchovský súd odsúdil Marka Schmidta na štyri roky a desať mesiacov väzenia. Lekár sprostredkúval zakázané látky a krvný doping športovcom v 24 prípadoch a dvakrát nelegálne predával dopingové látky. Zároveň dostal zákaz vykonávania lekárskej činnosti na tri roky.

Prokurátor požadoval až päťročný trest, obhajoba dvojročný. Proces trval štyri mesiaci a je prvou veľkou udalosťou od novelizácie zákonu o dopingu v Nemecku. Celkovo bolo vo veľkej operácii v Nemecku a Rakúsku 24 športovci z cyklistiky či zimných športov.

Prvýkrát sa chápadlá Operácie Aderlass objavili na majstrovstvách sveta v bežeckom lyžovaní v roku 2019. Schmidt bol odvtedy vo väzbe a toto obdobie sa počíta aj do jeho trestu vo väzení.

Viacerí známi cyklisti

Tento týždeň si rozsudok vypočul Stefan Denifl. Cyklista, ktorý v roku 2017 vyhral etapu na Vuelte, dostal dva roky väzenia s podmienkou-

Kristijan Durasek, Kristijan Koren, Borut Bozic, Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, Stefan Denifl a Georg Preidler sú cyklisticky známymi menami z kauzy. Najúspešnejším cyklistom z nich bol taliansky šprintér Alessandro Petacchi, majiteľ 149 profesionálnych víťazstiev, šiestich z Tour de France a 22 z Giro d’Italia. Talian obvinenia poprel, ale krátko na odhalenia bol suspendovaný UCI – aj keď už svoju kariéru dávnejšie ukončil. So Schmidtom pracoval podľa Le Monde v rokoch 2012 a 2013.

Vyšetrovatelia objavili v Operácii Aderlass novú látku, ktorá zvyšovala výkon. Syntetický hemoglobín „H7379 Hemoglobin Human“ bol zaistený nemecko-rakúskou políciou od chorvátskeho dodávateľa, ktorý látku posúval Schmidtovi. Výskumný tím má teraz informácie, že látku používali jazdci v rokoch 2016 a 2017.

Lekár vyvinul nový druh dopingu, na ktorý nedokáže Antidopingová cyklistický asociácia (CADF) reagovať. Keď ju jazdci užívali, v laboratóriách sa vôbec netestovala, keďže nikto netušil, že sa v pelotóne vyskytuje.

Zdroj: eurosport.de

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár