Stefan Denifl za doping na dva roky do väzenia

zdroj: twitter.com/stefandenifl

Stefan Denifl bol odsúdený súdom v Innsbrucku na dva roky vo väzení, z ktorých bude 16 mesiacov iba v podmienke. Rozsudok ešte nie je právoplatný. Rakúšan bol súčasťou Operácie Aderlass, v ktorej krvný doping praktizovali viacerí nemeckí a rakúski cyklisti či bežci na lyžiach. Denifl bol na súde pre potvrdené používanie krvného dopingu počas svojej aktívnej cyklistickej kariéry. Taktiež používal aj rastový hormón.

Súd s Denifilom sa začal pred rokom, ešte predtým mu Medzinárodná cyklistická únia udelila štvorročný zákaz pretekania. 15. januára sa máme dozvedieť rozsudok s Markom Schmidtom, doktorom, ktorý bol ústrednou postavou tejto dopingovej aféry.

„Chcel som sa dostať na moju starú úroveň pretekania, ale to sa bez dopingu nedalo. Nie som zločinec. Doping som užíval, lebo v cyklistike sa od vás očakáva výkon, ktorý nemôžete dosiahnuť bez používania dopingu. Bez dopingu by som ani nedostal zmluvu,“ povedal Denif podľa kurier.at.

Denifl bol aktívnym cyklistom v rokoch 2006 až 2018. V predposlednom roku svojej kariéry získal najväčší triumf v kariére, a to víťazstvo na ťažkom stúpaní Los Machucos v 17. etape Vuelta a España.

Nová látka

Kristijan Durasek, Kristijan Koren, Borut Bozic, Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, Stefan Denifl a Georg Preidler sú zatiaľ známymi menami z kauzy. Najúspešnejším cyklistom z nich bol taliansky šprintér Alessandro Petacchi, majiteľ 149 profesionálnych víťazstiev, šiestich z Tour de France a 22 z Giro d’Italia. Talian obvinenia poprel, ale krátko na odhalenia bol suspendovaný UCI – aj keď už svoju kariéru dávnejšie ukončil. So Schmidtom pracoval podľa Le Monde v rokoch 2012 a 2013.

Vyšetrovatelia objavili v Operácii Aderlass novú látku, ktorá zvyšovala výkon. Syntetický hemoglobín „H7379 Hemoglobin Human“ bol zaistený nemecko-rakúskou políciou od chorvátskeho dodávateľa, ktorý látku posúval Schmidtovi. Výskumný tím má teraz informácie, že látku používali jazdci v rokoch 2016 a 2017.

Ide tak o klasický prípad – lekár vyvinul nový druh dopingu, na ktorý nedokáže Antidopingová cyklistický asociácia (CADF) reagovať. Keď ju jazdci užívali, v laboratóriách sa vôbec netestovala, keďže nikto netušil, že sa v pelotóne vyskytuje. Vzorky podozrivých jazdcov z tých rokov sa teraz podrobia opätovným testom.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár