Lekár v dopingovej Operácii Aderlass sa na súde priznal

Aderlass

zdroj: twitter.com/MetroLibrePTY

Nemecký športový lekár Mark Schmidt sa priznal, že od roku 2012 sa aktívne venoval dopingu v profesionálnom športe. Uviedol to pred mníchovským súdom. Pojednávanie vo veci „Operácia Aderlass“ sa otvorilo 16. septembra. Doping od lekára využívali hlavne cyklisti a lyžiari.

Nemec je považovaný za kľúčovú postavu tejto veľkej dopingovej aféry, v ktorej boli namočení nemeckí, rakúski, slovinskí či chorvátski športovci. Schmidt uviedol, že to nebolo pre osobný prospech. Zdôraznil, že nikdy neohrozil zdravie športovcov. Tým sprostredkoval krvný doping. Do roku 2008 pôsobil v tíme Gerolsteiner, ktorý mal bohatú históriu s užívaním EPO.

Kristijan Durasek, Kristijan Koren, Borut Bozic, Danilo Hondo, Alessandro Petacchi, Stefan Denifl a Georg Preidler sú zatiaľ známymi menami z kauzy. Najúspešnejším cyklistom z nich bol taliansky šprintér Alessandro Petacchi, majiteľ 149 profesionálnych víťazstiev, šiestich z Tour de France a 22 z Giro d’Italia. Talian obvinenia poprel, ale krátko na odhalenia bol suspendovaný UCI – aj keď už svoju kariéru dávnejšie ukončil. So Schmidtom pracoval podľa Le Monde v rokoch 2012 a 2013.

Borut Božič pracoval ako športový riaditeľ v Bahrain-Merida, keď v máji 2019 vyšli na povrch nové informácie s jeho menom. Durasek bol vyradený zo zostavy UAE Team Emirates počas Giro d’Italia 2019, Koren z Bahrain-Merida. Durasek dostal štvorročný zákaz pretekania od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI), dvaja Slovinci dvojročný.

Nový druh dopingu

Vyšetrovatelia objavili v Operácii Aderlass novú látku, ktorá zvyšovala výkon. Syntetický hemoglobín „H7379 Hemoglobin Human“ bol zaistený nemecko-rakúskou políciou od chorvátskeho dodávateľa, ktorý látku posúval Schmidtovi. Výskumný tím má teraz informácie, že látku používali jazdci v rokoch 2016 a 2017.

Ide tak o klasický prípad – lekár vyvinul nový druh dopingu, na ktorý nedokáže Antidopingová cyklistický asociácia (CADF) reagovať. Keď ju jazdci užívali, v laboratóriách sa vôbec netestovala, keďže nikto netušil, že sa v pelotóne vyskytuje. Vzorky podozrivých jazdcov z tých rokov sa teraz podrobia opätovným testom.

Nepoznáme ešte všetkých zúčastnených jazdcov na tejto operácii. „Takže teraz je to vonku a Marc Schmidt z Operácie Aderlass sa priznal. My, športovci, by sme chceli poznať mená tých, ktorí dopovali,“ napísal nemecký cyklista André Greipel na Twitteri, kde vyzýva UCI, nemeckú antidopingovú asociáciu a svetovú antidopingovú asociáciu na poskytnutie ďalších mien.

 

Zdroj: wielerflits

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár