INEOS Grenadiers má veľké plány: Bernal na Giro, Thomas pôjde Tour

Team INEOS Grenadiers Egan Bernal Geraint Thomas

zdroj: twitter.com/VelonCC

Egan Bernal (:ins:) by sa mal v sezóne 2021 zamerať na Giro d’Italia. Geraint Thomas (:ins:), Tao Geoghegan Hart (:ins:) a Richard Carapaz (:ins:) sa budú sústrediť na Tour de France. Zvyšok extrémne silného Team INEOS Grenadiers sa rozloží rovnomerne, aby najúspešnejšia stajňa na etapáky mohla byť konkurencieschopná na každej Grand Tour.

Potvrdil do tímový manažér Dave Brailsford na mediálnej konferencii. Taktiež sa zdá byť potvrdený program Adama Yatesa. Nová akvizícia dostane chránenú pozíciu na Vuelte, pričom talentovaný mladík Tom Pidcock by tam mal pretekať s rozviazanými rukami.

„Pošleme všetkých našich najlepších jazdcov na Tour? Alebo ich rozložíme na tri preteky? Myslím, že máme pekný balans. Nevyhrali sme Tour de France vlani, a prichádzame tak z ťažšej úlohy. Dáva nám to však priestor premýšľať inak,“ povedal Brailsford podľa Cyclingnews.

Bernal, Sivakov, Ganna na Giro d’Italia

Ešte v roku 2019 mal mladý Kolumbijčan Egan Bernal zažiť premiéru na Giro d’Italia. Zlomil si však kľúčnu kosť a následne vyhral Tour de France. O rok neskôr sa vrátil v pozícii obhajcu, ale silné problémy s chrbtom a ortopedickými problémami mu nedovolili naplno bojovať. Až na prebiehajúcich Étoile de Bessèges prvýkrát od odstúpenia preteká. Podľa vlastných slov však na tom ešte vôbec nie je dobre.

Giro je v kalendári skôr, čo 24-ročnému Bernalovi dáva menej času sa plne zotaviť.

„Keď prišiel prvýkrát do Európy trénovať, bol celkom šťastný a usmieval sa. Chceme v Eganovi opäť nájsť ten jeho úsmev, aby si opäť užíval pretekanie. Ak sa mu to podarí, prinesie výsledok. Je to veľmi ambiciózny chalan a musíme ho podporovať v jeho návrate do pretekov,“ pokračuje hlavný muž INEOS Grenadiers.

Azda sa Bernal vráti do pozície najsilnejšieho vrchára sveta. Doplnený by mal byť nemenej ambicióznym Pavelom Sivakovom (:ins:). Rus sa už umiestnil v top-10 a nebyť smoly na vlaňajšej Tour, mohol so svojou dobrou formou oveľa viac zažiariť. Pavel Sivakov tak predstavuje vitálnu druhú možnosť. Tou treťou je ďalší Kolumbijčan Daniel Felipe Martínez (:ins:), ktorý do tímu prestúpil. Každý z tejto trojice teoreticky predstavuje možnosť na aspoň pódiové umiestnenie.

Filippo Ganna (:ins:) absolvuje Giro d’Italia v rámci prípravy na olympijské hry, ktorých konanie však vôbec nie je isté. Majster sveta v časovke má zálusk na dráhové disciplíny, ale aj olympijský boj proti chronometru.

Ganna
Filippo Ganna vyhral na Gire tri časovky. zdroj: twitter.com/INEOSGrenadiers

Po konci Gira sa ukáže, aká bude fyzická kondícia Bernala. Ak sa bude cítiť dobre, účasť na francúzskych pretekoch je možná. Rovnako sa ostatní lídri, aj on sa napokon môže ocitnúť na španielskej Vuelte.

Thomas späť na Tour de France. Carapaz a Hart budú útočiť

Richie Porte, Laurens De Plus, Michał Kwiatkowski, Jonathan Castroviejo, Luke Rowe a Rohan Dennis sú v širšej nominácii na Tour de France. Pôjde o veľmi dôležitých domestikov, s ktorými sa posledné roky darilo veľké preteky ovládnuť. Isté však je, že podľa plánu sa tam má objaviť víťaz z roku 2018 Geraint Thomas. Doplniť ho má Tao Geoghegan Hart, ktorý vlani vyhral Giro d’Italia. 25-ročný jazdec si tu má odbiť svoju premiéru na najväčšej Grand Tour sezóny.

Geraint Thomas . foto : LaPresse – Marco Alpozzi

Dvoch Britov doplní ďalší excelentný vrchár v tíme – majiteľ ružového dresu z Gira z roku 2019 Richard Carapaz. Hlavným motívom tohtoročnej Tour sú časovky. Tie sa nachádzajú v 5. a 20. etape s celkovou dĺžkou až 58 km. To je veľkou nevýhodou Carapaza, ale obrovskou silou 34-ročného Thomasa. Spolu sa tak dá vytvoriť fungujúca stratégia, kde by Ekvádorčan dostal ostatné tímy ako Jumbo-Visma s Rogličom alebo UAE s Pogačarom svojimi útokmi pod tlak.

„Skvelou vecou na Richardovi je to, že sa nebojí ostrého pretekania. Ak zvíťazí na Tour, ako to dosiahne? Nebude čakať na časovky, bude útočiť. Richard tak bude dôležitou súčasťou tímovej stratégie.“

„Taktiež by som nepovedal, že to bude posledná šanca na víťazstvo na Tour [pre Thomasa]. Ak aj napriek veku má stále túžbu, tak môže trénovať a obetovať pre to mnoho vecí. Je to viac o mentálnej sile.“

Giro d'Italia 2020 výsledky
Tao Hart na Gire 2020. foto: twitter.com/giroditalia

Po odchode Chrisa Frooma a viacerých veľmi vydarených prestupoch sa zdá byť bývalý Team Sky mimoriadne silný. Nakoniec to však padne na individuálnej pripravenosti jednotlivých jazdcov. To sa ukázalo vlani, keď Bernal ani Thomas nedokázali byť po fyzickej stránke optimálne pripravení. Thomasa nakoniec zradilo na Gire šťastie, ale tam sa našla náhrada v podobe rýchlo rastúceho Harta.

Predbežný plán INEOS Grenadiers na sezónu 2021

Giro d’Italia

  • Egan Bernal
  • Daniel Felipe Martínez
  • Pavel Sivakov
  • Filippo Ganna

Tour de France

  • Geraint Thomas
  • Tao Geoghegan Hart
  • Richard Carapaz
  • Richie Porte
  • Michal Kwiatkowski
  • Rohan Dennis
  • Laurens De Plus
  • Luke Rowe

Vuelta a Espaňa

  • Adam Yates
  • Tom Pidcock
  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár