Jai Hindley, Sergio Higuita a Marco Haller zakotvia v BORA – hansgrohe

Prestupy
Jai Hindley BORA - hansgrohe

zdroj: Gian Mattia D'Alberto/LaPresse

Austrálčan Jai Hindley (DSM), Kolumbijčan Sergio Higuita (:efn:) a Rakúšan Marco Haller (TBV) podpísali trojročný kontrakt s tímom BORA – hansgrohe. Cyklistické prestupy nemeckého tímu pre rok 2022 pokračujú. Po získaní Sama Bennetta sa zostava manažéra Ralpha Denka zameriava na vrchárov a jazdcov na celkové poradie.

„Získanie Jaia, Sergia a Marca naša zostava naberie ďalšiu hĺbku,“ hovoril Denk pre tímový web.

Peter Sagan, Pascal Ackermann a ich pomocníci z Bory odchádzajú. Tím mení svoju stratégiu.

„Počas pretekov musíme byť flexibilní. A práve flexibilita je kľúčom k útočnej cyklistike, ktorú chceme dosiahnuť,“ snaží sa opísať Denk dôvody prestupov mladíkov, ale aj skúseného Hallera.

Podľa špekulácií holandských a talianskych médií je Alexander Vlasov (AST) taktiež na ceste do Bory. Skôr v sezóne sa spomínal i João Almeida (:dqt:).

Jai Hindley s pódium Grand Tour

25-ročný Jai Hindley skončil vlani na druhom mieste Giro d’Italia. Ide o vrchára so slabšou časovkou, ale dobrou regeneráciou v poslednom týždni trojtýždňových pretekov.

„Jai sa samozrejme bude orientovať na celkové poradie. Mal zložitú sezónu, ale jeho potenciál je stále nepoškodený. Myslíme si, že druhé miesto na Gire nebola konečná, ale iba začiatok cesty,“ povedal o Hindleym Denk.

Jai Hindley
Jeden deň v ružovom drese. © Marco Alpozzi/LaPresse

Austrálčan po konci sezóny príde z tímu DSM, v ktorom začal svoju profesionálnu kariéru. V súčasnej dobe má problémy s pokožkou pri sedení na bicykli. Namiesto Vuelty sa pozrie na kratšie etapové preteky.

„Cením si pokrok, aký tím BORA – hansgrohe za posledné roky urobil. Som si istý, že je to pre mňa dobrý krok,“ hovoril Hindley. „Budem sa zameriavať na týždňové etapáky a Grand Tours.“

Rodák z Perthu má pri svojom mene aj kráľovskú etapu zo svojho životného Gira. Druhý bol na Okolo Poľska 2019. V septembri by sa mal pozrieť aj na slovenské cesty, na Okolo Slovenska.

Sergio Higuita za víťazstvami

24-ročný Koumbijčan vstúpil do svojej profesionálnej kariéry s tímom EF Eduaction-NIPPO, keď predtým žiaril na mládežníckej scéne. Hneď v prvých veľkých pretekoch prehral šprint v najťažšej etape Okolo Kalifornie 2019 po taktickej chybe s nikým iným, ako s Tadejom Pogačarom.

Higuita je stále považovaný za veľký talent kolumbijskej cyklistiky. Ukázal to v prvom roku, keď si na konto pripísal víťaznú etapu na Vuelta a Espaňa. Minulý rok sa mu však nevyhýbali zranenia či strmé úpadky formy.

Konrad a Higuita. © A.S.O./Charly Lopez

„Sergio je veľmi všestranný jazdec. Tím posilní v kopcovitých klasikách. Je však veľmi dobrým vrchárom, ktorý má po ťažkých pretekoch silný šprint. Vie tak získať víťazstvá na etapových pretekoch a jednotlivé etapy,“ opisuje Denk prednosti svojho nového jazdca.

„Bora má v tíme dobrú zmes mladých jazdcov a tím ukázal, že s nimi vie pracovať,“ povedal Higuita. „Bude to výzva, byť prvým Kolumbijčanom v nemeckom tíme, ale najdôležitejší bude tímový duch.“

Sergio Higuita má na konte štyri víťazstvá – etapu na Vuelte, národný šampionát, Okolo Kolumbie, kde získal aj jednu etapu.

Marco Haller blízko domova

Sam Bennett si do Bory prinesie rozbiehačov Dannyho van Poppela, Ryana Mullena a Shanea Archbolda. Jediný, kto má skúsenosti s lead-outom, však je len posledný menovaný. Preto tím potrebuje skúseného borca, ktorý sa vie orientovať v šprintérskych koncovkách. Jedným z nich je 30-ročný Marco Haller.

„Marco bude mať množstvo úloh, ako príprava šprintu, spolulíderstvo v kockových klasikách, alebo skúsený tímový kapitán,“ vysvetľuje Denk,

V roku 2018 mal pri tréningu vážnu dopravnú nehodu. Celý rok bol bez pretekov a nevedel, či sa vôbec do pelotónu vráti. Aj teraz mu jeho šťastie pripomína dlhá rana na nohe.

Už o pár mesiacov po aprílovej nehode sa dokázal vrátiť. Jazdil za tím Bahrain Victorious. Po konci roka však zamieri do Bory.

„Samozrejme, že som rád, že sa dostanem do tímu, ktorý je môjmu domovu – Rakúsku – najbližšie,“ povedal Haller. „V tíme mám niekoľko priateľov, čo urobí môj prechod jednoduchším. Rád by som zohral úlohu v klasikách. Chcel by som však využiť moju všestrannosť v prospech tímu.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár