Peter Sagan nám dal veľa, chceli sme pokračovať. Denk však má plán

Sagan po 10. etape Giro d'Italia

zdroj: Fabio Ferrari/LaPresse

Šéf tímu BORA – hansgrohe Ralph Denk plánoval, že Peter Sagan aj Pacal Ackermann ostanú v jeho zostave. Nakoniec však obaja po konci sezóny nemecký tím opustia. Potvrdili to všetci zúčastnení oficiálnou cestou.

„Vytvorili sme tím a chceme pokračovať v nastolenom tempe a vývoji. Už teraz sme urobili strategické zmeny a Peter sa rozhodol, že pre neho existuje iná možnosť, ktorá viac zapadá do jeho ideálov,“ vyhlásil Ralph Denk v tlačovej správe na webe.

Pred začiatkom prestupového obdobia, 1. augusta, je už teraz na svete množstvo zdrojov, ktoré tvrdia, že BORA – hansgrohe sa vydala cestou na celkové poradie. Do tímu by sa mali pridať vrchárske esá ako Alexander Vlasov, Jai Hindley, Sergio Higuita. V plánoch je aj nový belgický talent Cian Uijtdebroeks, alebo mladý nemecký vrchár Florian Lipowitz.

Oficiálne boli potvrdené predĺženia zmlúv v Bore: víťaz etapy na Tour Patrick Konrad, najaktívnejší jazdec prvého týždňa TdF Ide Schelling a Matteo Fabbro, ktorý bol piaty na Tirreno – Adriatico 2021.

Veľkou neznámou je ešte údajný príchod šprintéra Sama Bennetta, ktorý sa v roku 2019 cítil medzi Ackermannom a Saganom okliesnený. Z Bory odišiel do Deceuninck – Quick-Step, kde sa stal najlepším šprintérom roka 2020. Z belgického tímu však odchádza.

Peter Sagan bol súčasťou úspechu BORA – hansgrohe

Odchod Petra Sagana znamená i odchod Juraja Sagana, Daniela Ossa, Macieja Bodnara a ďalších členov realizačného tímu, ktorí pevne stoja pri slovenskej hviezde už dlhé roky. Ackermann si zas pravdepodobne zoberie rozbiehačov Rüdigera Seliga, Andreasa Schillingera a Michaela Schwarzmanna.



„S Petrom sme rokovali až do samého konca. Nemôžem prezradiť detaily, ale hľadali sme konštruktívne riešenia. Pascal mal tiež od nás ponuku. Ackermann sa do tímu dostal ako nováčik a aj s našou pomocou sa stal jedným z najlepších šprintérov na svete,“ pokračoval Denk.

Sagan prišiel do tímu na začiatku roka 2017. Aj vďaka nemu sa tím dostal do úrovne World Tour. Teraz už 31-ročný Slovák v drese nemeckého tímu získal víťazstvo na Paríž – Roubaix, päť víťazných etáp na Tour de France s dvoma zelenými dresmi, alebo dve etapy na Giro d’Italia. V rokoch 2017 a 2018 mal dúhový dres majstra sveta s tímovým logom.

„Je to škoda, keďže Peter je súčasťou nášho úspechu a nášmu napredovaniu dal veľmi veľa. Všetci členovia BORA – hansgrohe mu budeme vďační. Chcel by som Petrovi i Pascalovi poďakovať a popriať im všetko dobré do ďalších rokov, ale najprv sa pokúsime ešte získať jedno či dve víťazstvá v tejto sezóne,“ dopovedal Denk.

Sagan uzavrel kruh

„Chcel by som vyjadriť moju vďaku Ralphovi Denkovi a Willimu Bruckbaeurovi [šéfovi firmy Bora], sponzorom, mojim tímovým kolegom a celému tímu BORA – hansgrohe za ich podporu a vernosť vloženú v piatich sezónach. Dosiahli sme veľké úspechy, neboli sme len kolegovia, boli sme rodina,“ stojí v tlačovom vyhlásení Petra Sagana,

 

Špekulácie o opustení tímu sa vynorili už v apríli, počas pretekov Okolo Katalánska. Sagan mal potom podľa francúzskych médií namierené do tímu Deceuninck – Quick-Step, no počas Tour de France sa najviac spomínal príchod celej enklávy trojnásobného majstra sveta do francúzskeho pro-kontinentálneho tímu Team TotalEnergies.

„Po dlhej diskusii s mojim manažmentom a po obojstrannej dohode sme sa rozhodli, že bude najlepšie, ak sa kruh uzavrie a v mojej kariére sa otvorí nová kapitola. Som si istý, že tím BORA – hansgrohe bude naďalej úspešný a prajem im len to najlepšie,“ ukončil Žilinčan.

Pascal Ackermann sa stal tímovou jednotkou

Pascal Ackermann je podľa špekulácií na ceste do UAE Team Emirates, kde by mal nahradiť odchádzajúceho Alexandra Kristoffa. Nemec získal s tímom 35 víťazstiev, medzi nimi štyri víťazstva na Grand Tours. Zúčastnil sa iba dvoch trojtýždňových etapákov – Giro d’Italia 2019  a Vuelta a Espaňa 2020 a na oboch získal po dvoch etapách. Aj napriek slabej sezóne 2021 je o 27-ročného silového rýchlika pochopiteľne veľký záujem.

„Som veľmi vďačný za čas strávený s týmto tímom. Som rád hlavne za to, že mi tím veril a urobil ma hlavným šprintérom,“ uviedol Ackermann vo svojom vyhlásení. „Špeciálne si budem pamätať na rok 2019, kde som na Gire vyhral cyklámenový dres. A taktiež domáce preteky Eschborn-Frankfurt, na to človek nezabúda.“

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár