Jan Hirt získal najlepšie umiestnenie za posledné tri roky

Jan Hirt

zdroj: Photonews

Český cyklista Jan Hirt (:iwg:) začal sezónu 2022 na Okolo Ománu 2022 takmer dokonale. V tretej etape s kopcovitým záverom predviedol veľmi nebezpečný útok a len tesne pred cieľom bol dostihnutý.

Z víťazstva sa radoval mladý Dán Anthon Charmin (Uno-X). Rodák z Třebíče bral druhé miesto. Ide o Hirtovu najlepšiu pozíciu od mája 2019. Vtedy skončil v kráľovskej etape Giro d’Italia rovnako na druhom mieste za Giuliom Cicconem.

Žeby po rokoch neistoty zasvietilo na lepšie časy?

Prekvapivý explozívny výkon

„Tím najprv zabezpečil, že sme stúpanie začali v dobrej pozícii,“ povedal Hirt po etape. „Na kopci som sa cítil veľmi dobre, takže som niekoľkokrát zrýchlil, až kým som si nevytvoril náskok.“

31-ročný jazdec najprv zaútočil v poslednom kilometri kopca Quarayyat. Stúpanie na Arabskom polostrove má dĺžku 2,8 km o priemernom sklone 7%. Hirt je však známy ako vrchár s dobrou výdržou na dlhých alpských kopcoch, kde sa tempo príliš nemení. O to lepší signál zo začiatku sezóny vyslal.

„Explozívne finále mi väčšinou nesedia, ale som rád, že som sa mohol zapojiť do boja o víťazstvo,“ priznal Hirt.

„Hlava mi to prestala dávať“

Pred rokom sa Hirt vyjadril v rozhovore pre iDnes.cz, že od roku 2019 bojoval hlavne s mentálnou stránkou veci. „Neverím si toľko ako predtým,“ spomínal.

Keď sa pridali viaceré problémy fyzického charakteru, kariéra jazdca Astany či CCC stála na mieste.

Vo svojej kariére vyhral preteky Okolo Rakúska. Svetu sa naplno ukázal v roku 2017 dvanástym miestom na Giro d’Italia. O dva roky neskôr sa na svojej obľúbenej Grand Tour ukázal v mimoriadne náročnej etape s prejazdom cez Mortirolo. Vtedy prehral tesný šprint s Cicconem.

Až na konci roka 2021 sa Hirt opäť prezentoval v dobrom svetle na najväčšej scéne. Na najťažšom stúpaní Vuelta a Espaňa – Gamoniteiru – niekoľko dlhých kilometrov ťahal skupinu favoritov, ktorú výrazne preriedil.

Belgický tím Intermarché Wanty-Gobert mu poskytol kontrakt do konca prebiehajúceho roka 2022.

Tréning v Kolumbii pomohol

Pred sezónou sa na sociálnych sieťach objavili fotografie Jana Hirta, ako trénuje v Kolumbii. Zjavne to pomohlo.

„S mojou kondíciou na začiatku sezóny som spokojný. Je výsledkom trojtýždňového vysokohorského tréningu v Kolumbii a tréningovým plánom môjho trénoera Ioannisa Tamouridisa,“ vysvetlil Hirt po etape v Ománe.

Jan Hirt a Taco van der Hoorn v Kolumbii:

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár